Ajutati-ma sa ajut!

19-03-2018
diador
Nu este medic/terapeut
diador
Buna ziua, prietena fetitei mele în vârsta de 15 ani este o adolescenta introvertita, care nu vrea sau nu are curajul sa comunice cu părintii despre problemele adolescentei și care are intenția de a-și face rău, tăindu-și venele. A mărturisit ca a încercat de câteva ori, dar nu a avut curajul sa pună în practica acest gest extrem.
Aceasta, resimte presiunea provocata de apropierea examenului de evaluare națională, părintii dorind note mari și admiterea la unul dintre cele mai bune colegii.
Ea nu vrea sau nu poate sa își facă prieteni motivat de faptul ca, în general, colegii de clasa au avut o atitudine răutăcioasă fata de ea, având în vedere ca era mai plinuță, ceea ce a determinat-o sa se izoleze.
Fiica mea mi-a cerut ajutorul și nu știu cum ar trebui sa procedez. Dacă discuția cu mama fetei ar putea face mai rău, mama simțindu-se rănita de lipsa de încredere a fiicei sau ar determina-o pe adolescenta sa nu mai aibă încredere în fiica mea pe care a rugat-o sa nu mai spună nimănui?
3 comentarii
1
19-03-2018, ora 11:47
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Bună ziua!
Nu ne spuneți dacă o cunoașteți bine și pe mama ei.
Dacă o cunoașteți, puteți să-i vorbiți despre presiunea pe care o resimt copiii în preajma unui examen de admitere și cum pot fi sprijiniți în acest sens. De obicei copiii ascund problemele care-i frământă de membrii familiei pentru a nu le crea probleme în plus, sau fiindu-le greu să le comunice anumite lucruri de teama de a nu-i dezamăgi, de-a nu fi criticați, etc. Vorbiți-i de faptul că ați auzit de la prieteni ai căror copii au avut de trecut diverse examene, că a fost benefic să discute cu un psiholog care i-a ajutat să-și depășească emoțiile.
0
19-03-2018, ora 13:11
diador
Nu este medic/terapeut
diador
Buna ziua, va mulțumesc pentru promptitudinea cu care m-ați ajutat cu un sfat. O cunosc pe mama fetitei, însă ma tem de reacția pe care ar putea sa o aibă fata de fetita după ce va afla de la un străin ce trăiri o macină pe aceasta, aceasta angrenând sentimentul de trădare pe care ar putea sa îl simtă fetita fata de prietena ei.
1
20-03-2018, ora 09:11
Dr. Rares Ignat
Psihologie, Bucuresti
Dr. Rares Ignat
Ia legatura cu parintii ei si spune ca ai sa le comunici ceva, dar ca o sa o faci doar daca iti promit ca nu o sa dezvaluie de unde au aflat informatia. Incearca sa-i faci sa inteleaga clar ce risca in momentul in care exagereaza cu presiunea asupra fiicei lor. Subliniaza si posibilul impact negativ al unei ‘trageri la raspundere’ a adolescentei. Sugereaza sa-i spuna fiicei ca au observat ca e mai trista si stresata in ultima vreme. Sa o intrebe daca nu ar vrea sa stea de vorba cu un psiholog despre problemele adolescentei (in general)…bineinteles pe cheltuiala lor si in conditii de confidentialitate.

Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
Adaugă un comentariu / răspuns