Amorteala la mana stanga
De aproximativ 4-5 săptămâni am o amorțeală la mâna stângă. Nu este permanentă. Dimineața când mă trezesc, de obicei nu am nimic, iar pe parcursul zilei apare și dispare. Uneori simt o senzație de arsură la nivelul antebrațului sau al palmei. Nu am dureri de gât, umeri sau omoplați. Nu simt că am pierdut forță în mână, pot căra și ține obiecte fără probleme, dar uneori am senzația că mâna este mai grea sau mai obosită, mai ales la activități precum scrisul la tastatură. Simptomele nu par să se agraveze, dar nici nu au dispărut complet. In perioada cand au inceput simptomele lucram la laptop (fie din pat fie de la birou). La inceput, in primele 2 saptamani amorteala se ducea pana n varful degetelor inelar si mic dar ulterior nu. Aceasta amorteala (stare de arsursa) nu se ridica mai sus de cot. De asemenea am facut un RMN (astept sa ma duc cu rezultatul la medicul neurolog). Pun mai jos rezultatul RMN. Vreau sa stiu daca s a mai confruntat cineva cu asta. REZULTAT RMN: Examinarea evidențiază o ușoară deviere a coloanei cervicale spre dreapta (atitudine scoliotică discretă), fără modificări semnificative ale alinierii vertebrelor. Curbura normală a gâtului este diminuată (rectitudinea coloanei cervicale), iar la nivelul segmentului C4–C5 se observă o discretă inversare locală a curburii fiziologice (ușoară cifoză segmentară). Joncțiunea dintre craniu și coloana cervicală este normală. Arterele vertebrale au aspect și flux sanguin normale. Corpii vertebrali au înălțime și structură normale, fără fracturi sau leziuni suspecte. Discurile intervertebrale își păstrează înălțimea, iar singura modificare este o minimă deshidratare a discului dintre vertebrele C5 și C6, sugestivă pentru uzură discretă. La nivelul discurilor: C2–C3, C3–C4, C6–C7 și C7–T1: aspect normal, fără protruzii sau hernii de disc. C4–C5: mică protruzie discală circumferențială, mai evidentă în zona orificiilor prin care ies nervii, care produce o ușoară impresiune asupra învelișului măduvei spinării (sacul dural), fără să comprime rădăcinile nervoase. C5–C6: discretă bombare a discului intervertebral, cu ușoară amprentare a sacului dural, fără compresie asupra nervilor. Măduva spinării are aspect normal, fără modificări de semnal sau de calibru, iar canalul spinal cervical are dimensiuni normale. Concluzie Examinarea evidențiază: diminuarea curburii fiziologice a coloanei cervicale, cu o discretă cifoză localizată la nivelul C4–C5; modificări degenerative ușoare (spondilodiscopatie) la nivelurile C4–C5 și C5–C6; mici protruzii/discrete bombări discale care ating doar sacul dural, fără compresia rădăcinilor nervoase și fără afectarea măduvei spinării.
7 comentarii
Amorteli și senzații de arsură la nivelul mâinii și antebrațului stâng, apărute în contextul unui lucru prelungit la laptop, coroborate cu modificările din RMN-ul cervical, sugerează o iritație a rădăcinilor nervoase — un fenomen cunoscut ca radiculopatie cervicală — mai ales la nivelul segmentelor C5–C6, chiar dacă imaginile nu arată o compresie directă a nervilor.
Ce explică simptomele
- Rectitudinea coloanei cervicale (dispariția curburii normale a gâtului) este extrem de frecventă la cei care lucrează ore îndelungate la calculator cu capul ușor aplecat în față — poziție tipică la laptop pe pat sau masă joasă.
- Protruziilele discale de la C4–C5 și C5–C6 sunt mici și nu comprimă nervii direct, dar pot genera inflamație locală care îi irită intermitent, mai ales în anumite poziții.
- Amorteli și arsuri care nu depășesc cotul, variabile pe parcursul zilei, sunt caracteristice unei afecțiuni cervicale și nu indică o leziune nervoasă periferică severă.
Ce este îmbucurător
RMN-ul arată că măduva spinării este normală și că rădăcinile nervoase nu sunt comprimate — acesta este un semn bun. Simptomele pot fi reversibile cu tratament adecvat și ajustări posturale.Până la consultul cu neurologul
- Evită lucrul la laptop pe pat sau cu capul aplecat — încearcă să ai ecranul la nivelul ochilor
- Ia pauze scurte la fiecare 45–60 de minute cu mișcări blânde ale gâtului
- Evită pozițiile în care îți sprijini cotul prelungit sau flexezi brațul la unghi ascuțit
Deci acea amorteala e numai de la cot in jos, mai sus de cot nu.
Precizarea pe care o faci este utilă din punct de vedere clinic. Amorțeala care rămâne strict sub nivelul cotului, fără să urce spre umăr sau gât, este un detaliu important pe care neurologul îl va lua în considerare.
De ce contează localizarea
În radiculopatia cervicală, simptomele urmează traseul rădăcinii nervoase afectate și pot include umărul sau brațul în întregime, în funcție de nivel. Faptul că la tine senzațiile (amorțeală, arsură) se opresc la cot și nu urcă mai sus sugerează că afectarea este la niveluri cervicale inferioare (C7–C8) sau că nervul este iritant la un punct mai jos, nu neapărat la coloana cervicală.Ce ar putea investiga neurologul în plus
- Distribuția inițială pe degetele inelar și mic (menționată la debut) este caracteristică nervului ulnar — nervul care trece chiar prin șanțul cotului. O compresie ușoară a nervului ulnar la cot (sindrom de tunel cubital) poate produce exact aceste simptome: amorțeală sub cot, variabilă, fără dureri de gât.
- Electromiografia (EMG), pe care o poate recomanda neurologul, diferențiază o problemă la rădăcina nervoasă cervicală de una la nivelul nervului periferic (cotul sau încheietura mâinii).
- Pozițiile de lucru — cotul flectat prelungit la laptop sau sprijinit pe birou — pot irita nervul ulnar la cot, independent de problemele cervicale.
Sa faceti si un ekg gratuit, cu trimitere de la cardiolog si analizele pentru colesterol.
Sugestia privind un EKG și analizele de colesterol este rezonabilă și nu greșită ca orientare generală — în medicina clinică, amorțeala la mâna stângă este uneori asociată cu afecțiuni cardiace, motiv pentru care cardiologii o includ în diagnostic diferențial.
De ce în cazul tău contextul favorizează o cauză cervicală
- Amorțeala ta apare și dispare în funcție de postură și activitate (tastare, poziție la laptop) — un tipar tipic pentru o iritație de nerv, nu pentru cauze cardiace.
- La debut, simptomele au afectat degetele inelar și mic — distribuție caracteristică nervului ulnar sau rădăcinilor C8-T1, nu unui eveniment cardiac.
- RMN-ul arată modificări cervicale (protruzie C4-C5, bombare C5-C6) care corelează anatomic cu simptomele descrise.
- Nu menționezi durere toracică, dificultăți de respirație, senzație de presiune în piept sau oboseală neobișnuită — semnele de alarmă cardiacă lipsesc.
Ce poți face în plus
Dacă nu ai mai facut un EKG și analize de colesterol recent, le poți solicita medicului de familie la o consultație de rutină — nu pentru că ar fi urgente în contextul tău, ci ca bun screening general. Neurologul pe care urmează să îl vezi va face evaluarea completă și va putea exclude orice altă cauză în afara celei cervicale.
Am făcut un control la inimă (acum 2-3 luni) și nu am nici o problemă. Am făcut ecografie cu ekg.
Informația e valoroasă și liniștitoare — un control cardiac recent (EKG + ecografie cardiacă) cu rezultate normale exclude practic o cauză cardiacă pentru amorțeala de care vorbești.
Ce înseamnă asta pentru situația ta
- Inima eliminată din ecuație. Consultul cardiologic normal din urmă cu 2-3 luni, cu EKG și ecografie, îndepărtează ipoteza unui eveniment cardiac. Aceasta este veste bună.
- Cauza cervicală rămâne cea mai probabilă. Combinația dintre profilul simptomelor tale (amorțeală sub cot, legată de poziție și activitate la tastatură), rezultatele RMN (protruzie C4-C5, bombare C5-C6) și un cord sănătos face ca iritația rădăcinilor nervoase cervicale să fie scenariul cel mai plauzibil clinic.
Pasul următor
Du-te cu dosarul RMN la neurologul cu care ai programare. Va putea evalua clinic reflexele, sensibilitatea și forța la nivelul mâinii și va decide dacă e nevoie de kinetoterapie, fizioterapie cervicală sau alte investigații. Modificările din RMN-ul tău sunt moderate (fără compresie directă pe rădăcini nervoase) — un prognostic în general favorabil cu tratament conservator.Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 1Puseu de tensiune, AVC sau ce?
- 1Amorțeală intermitentă la mâna stângă (inelar și deget mic)
- 1Imi amortesc mainile noaptea
- 1RMN cerebral și coloană cervicală
- 1O părere parapareză spastică
- 5Durere articulatie picior stang
- 2Epilepsie focala
- 1AVC hemoragic 60 % suprafata creierului
- 1Mâna stingă amortita tot timpul
- 2Probleme de memorie si de concentrare atentie scazuta