am suferit o histerectomie totala.. recomandare lipsa efortului fizic

08-01-2014
LIVIA BARBU
Nu este medic/terapeut
LIVIA BARBU
Buna ziua,
In luna noiembrie 2013 am suferit o histerectomie totala.La externare medicul mi-a facut cateva recomandari, printre care lipsa efortului fizic.As dori sa stiu mai exact ce inseamna acest lucru. Efectuarea treburilor unei gospodarii poate fi considerat efort fizic, sau doar efectuarea unor lucrari care antreneaza musculatura burtii? Medicul mi-a explicat ca prin eliminarea uterului si a colului uterin in locul acestora a ramas un gol. Deasemenea mi-a explicat ca exista cateva riscuri ( efort fizic, constipatie si tuse) care pot conduce la prolaps vaginal. As dori sa stiu ce inseamna acest lucru. Inseamna cumva si o coborare a intestinelor in vagin?
Va multumesc pentru raspuns.

Livia
24 comentarii
0
08-01-2014, ora 23:14
Terapeut Denis Chiurtu
Psihologie, Bucuresti
Terapeut Denis Chiurtu
HISTERECTOMIE TOTALA inseamnă că a fost dat afară uterul cu cervix cu tot. Adică in intregime. Înseamnă deasemenea că v-a-ţi pastrat ovarele, un lucru foarte bun pentru perioada de menopauză. Inseamnă că este posibil să rămâneţi însărcinată extrauterin. Acum, locul uterului este gol şi inseamnă să nu vă incordaţi prea tare musculatura abdominală în treburile gospodăreşti ca să nu se producă vre-o hernie, adică o rupere a pieliţelor care ţin intestine şi acestea să cadă PESTE vagin, -nu în vagin- deoarece vaginul se poate turti, se poate şifona, adică prolaps. Şi constipaţia bag de seamă că produce incordări abdominale care ar duce catre aceste neplăceri. Trebuie să vă bucuraţi că vi s-a explicat totul căt mai bine şi că puteţi să vă trăiţi viaţa in continuare, este adevărat, fără eforturi mari :ridicări, aplecări, incordări etc
0
09-01-2014, ora 17:50
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
Din punctul meu de vedere, ca pacient cu trei operatii de 30cm si plasa abdominala va sfatuiesc sa purtati un brau elastic pt a tine burta compacta si sa nu faceti aceeasi greseala pa care am facut-o si eu aceea sa credeti ca dupa 2 luni sunteti bine si sa incepeti caratul sacoselor traba in gradina si altele, pt ca patiti ca mine si vi se vor rupe peretii abdominali si veti ajunge la alta operatie si la plasa abdominala, ruperea muschiului se numeste EVENTRATIE si intestinele sunt tinute doar de piele care se sudeaza mai repede ca sa zic asa.
Aveti grija si la ce mancati ca sa nu va baloneze, sa nu va scremeti, sa nu aveti gaze, sa nu tusiti, sa nu sughitati sa nu ridicati copilul in brate, sa nu va tineti in maini sa nu va ingrasati.
0
09-01-2014, ora 20:17
LIVIA BARBU
Nu este medic/terapeut
LIVIA BARBU
Buna seara,
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dat. Este explicit si cuprinde tot ce am vrut sa stiu in legatura cu atitudinea de dupa operatie.Va doresc multa sanatate.
0
09-01-2014, ora 21:49
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
Cu placere si daca mai aveti intrebari va voi raspunde cu placere.
Era sa uit si sa nu va enervati tare sau sa tipati ca la aceste stari se creeaza presiune in burta si pe mine cel putin ma durea operatia la aceste episoade.
La rece sa mai aveti grija ca sa nu raciti pt ca atunci cand stranutati este foarte neplacut.
IN rest totul ar trebui sa fie normal.
MULTA SANATATE SI SA AUZIM NUMAI DE BINE.
0
08-06-2014, ora 11:26
magdamaria
Nu este medic/terapeut
magdamaria
Buna ziua tuturor, in luna martie (26 martie mai precis) am fost operata, histerectomie totala, ma simt excelent singura problema, inevitabil sunt bufeurile care sunt foarte agresive dar care le tin sub control cu Valeriana intrucatt nu pot lua nimic pe baza de hormoni(cancer de col uterin, hpv tulpina agresiva), insa exista o latura pozitiva a situatiei si anume: viata sexuala si relatia cu sotul meu a inflorit(sunt casatorita de 27 de ani) !! nu mai exista riscul unei sarcini nedorite si deci totul este mult mai lejer :)curaj fetelor! nu este atat de negativ pe cat se pare! nu stiu de ce toata lumea "zugraveste" acesta interventie in culori atat de urate! si apoi daca ai de ales intre ati salva viata si a te opera nu e mai bine sa te operezi?? EU ma simt excelent si parca am intinerit :)depinde mult de sotul/partenerul pe care il aveti! al meu ma rasfata parca am fi in luna de miere hahhahaah deci; CURAJ!!!
0
08-06-2014, ora 22:48
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
FELICITARI MAGDA pentru postare asa trebuie sa fie toti pacientii ca tine si ca mine sa VADA INTOTDEAUNA PARTEA BUNA A LUCRURILOR PE CARE LE TRAIESC, SI SA INTELEAGA CA INTOTDEAUNA POATE FI MAI RAU.
0
09-06-2014, ora 23:20
ioana 63
Nu este medic/terapeut
ioana 63
buna, in urma unui control, am primit vestea ca am nevoie de histerectomie totala.
am facut chiuretaj biopsic.nu am inca rezultatul.ceea ce nu inteleg este de ce trebuie sa astept rezultatul, daca indiferent cum e tot aceeasi operatie se face?sunt la inceput pe forum si poate sunt un pic stinghera.
0
12-06-2014, ora 02:05
Dr. Laurentiu Craciunas
Obstetrica-ginecologie, Manchester, UK
Dr. Laurentiu Craciunas
Buna ioana 63,

Este putin ciudata abordarea pe care o mentionezi. Pentru a indica histerectomie, o operatie majora, cred ca ar fi recomandat sa ai un diagnostic.
0
12-06-2014, ora 21:46
ioana 63
Nu este medic/terapeut
ioana 63
diagnostic-fibrom CAT O SARCINA DE 12 SAPTAMANI-CA 125 VAL 48.5
0
14-06-2014, ora 07:55
Dr. Laurentiu Craciunas
Obstetrica-ginecologie, Manchester, UK
Dr. Laurentiu Craciunas
Buna ioana 63,

Cateva intrebari inainte de a putea sa inteleg situatia ta, din nou putin ciudata ca abordare.

1. Ce varsta ai?

2. Care a fost indicatia chiuretajului biopsic in primul rand? Sangerari abundente?

3. Care a fost indicatia de a masura CA 125? Chist(uri) ovariene?

4. Cum te simti in general, ai simptome care te deranjeaza?
0
14-06-2014, ora 22:54
ioana 63
Nu este medic/terapeut
ioana 63
buna, multumesc ca vreti sa ma lamuriti, eu nu stiu probabil sa detaliez.
am 50 ani
in familie mama-decedata-cancer, sora-bolnava -cancer de cavum si recent frate decedat de cancer pancreas.
avand o programare pt internare la Ana Aslan-mi s-au facut analize printre care ecograf abdominal si anumiti markeri tumorali printre care si CA 125.
nu am simtome.
nu am chisturi ovariene, nu am avut sangerari abundente.
la indicatia d-nei doctor am mers la ginecolog caruia i-am aratat ecograful si analizele, m-a consultat si mi-a spus ca trebuie aceasta operatie dar nu inainte de a avea rezultatul chiuretajului biopsic.
am tensiune 14;15;16-urmez tratament cu preductal si prestatrium,
cred ca obosesc cam repede dar asta as zice ca-i din cauza programului incarcat la serviciu.cam asta este situatia mea.
fibromul cred ca s-a marit cam repede.anul trecut in aceeasi perioada tot la Ana Aslan am fost internata, deasemeni am facu ecograf si nu mi-a spus de acest fibrom.ceea ce ma face sa cred ca de atunci si pana acum a crescut cat o sarcina de 12 saptamani.-nu stiu ce inseamna asta.
la ultimul contril ginecologic care a fost acum 2 ani mi-a spus doar ca am uterul cam marit in rest nimic.
multumes si chiar astept rasp dv.
0
15-06-2014, ora 01:41
Dr. Laurentiu Craciunas
Obstetrica-ginecologie, Manchester, UK
Dr. Laurentiu Craciunas
Imi pare rau pentru pierderile suferite. Ce fel de cancer a avut mama?
Pentru ce a fost programarea de internare la Ana Aslan?
Dimensiunea fibromului ar fi mult mai utila daca ar fi data in cm pe cele 3 axe decat in saptamani de sarcina. Fibromul in sine masoara cat o sarcina de 12 saptamani sau uterul impreuna cu fibromul?
S-a instalat menopauza deja sau inca exista menstruatii? A fost raportata grosimea endometrului?
Imi cer scuze ca pun atatea intrebari, dar situatia pare mai complexa si inca nu inteleg motivul indicatiei de histerectomie (un fibrom nu necesita histerectomie daca este asimptomatic, mai ales ca in menopauza adesea scade in dimensiuni).
0
15-06-2014, ora 18:37
ioana 63
Nu este medic/terapeut
ioana 63
buna ziua,
mama-cancer tiroida
la Ana Aslan merg in fiecare an, pt fizioterapie si alte proceduri, pt coloana si totodata fac si analize.
primul ecograf-10.12.2013-am facut pt ca noaptea aveam o durere in partea stanga, dar nu stiu nici acum de la ce este, durerea nu este mereu-concluzia a fost ca este de la coloana.
rezultatul primului acogr -uter-in AVF marit de volumcu diam.A-P 8.7 cm diam transvers9.7 cm ;in portiunea centrala se vizualizeaza un nodul fibromatos submucoscu diam de 4.8 cm
anexe-fara form tumorale pelvine, fara lichid liber in cavitatea peritoneala.
al doile ecograf-30.04.2014-uter-ax lung 90 diam AP 64.7 (marit)neomogen cu aspect de uter fibromatos cu...zone tronsonice de necroza in int(aici nu stiu daca am inteles bine scrisul, este scris de mana), endometru 11.7, lama de lichid in.de 9 mm.
markeri-AFP-2.7;CEA 1.5 ;CA 125 48.3; CA15-3 11.64;CA19-9 19.0.
0
16-06-2014, ora 02:12
Dr. Laurentiu Craciunas
Obstetrica-ginecologie, Manchester, UK
Dr. Laurentiu Craciunas
Ok, inteleg ca este uter fibromatos (fara simptome severe), si CA 125 marit, dar cu ecografii ovariene normale. CA 125 poate creste si datorita fibroamelor. Endometrul de 11.7 mm nu justifica chiuretajul biopsic in absenta menopauzei. Momentan nu vad o indicatie clara pentru histerectomie. Sfatul meu este sa mai consulti un medic fata in fata si sa ai la indemana toate investigatiile/rezultatele de pana acum inainte de a trece printr-o operatie majora, posibil inutila.
0
07-07-2014, ora 15:52
ioana 63
Nu este medic/terapeut
ioana 63
buna ziua, revin c rezultatul de la biopsie-fragmente de endometru cu glande tubulare simple dispuse in stroma laxa.
medicul meu mi-a spus ca nu e nimic grav si ca histerectomia s-o fac numai daca vreau pt a evita alte complicatii pe viitor.
dv ce ziceti?
ce inseamna acest rezultat?
multumesc
0
09-07-2014, ora 23:08
Dr. Laurentiu Craciunas
Obstetrica-ginecologie, Manchester, UK
Dr. Laurentiu Craciunas
Buna ioana 63, rezultatul descrie tesut normal din interiorul uterului, nimic ingrijorator. Da, decizia de a face sau nu histerectomia iti apartine, dar eu nu vad un motiv intemeiat.
0
10-07-2014, ora 19:10
ioana 63
Nu este medic/terapeut
ioana 63
buna ziua,
va multumesc f mult.
acest rezultat poate suferi modificari mai tarziu?
ma ingrijoreaza acel CA 125 DE 48.5.ar trebui sa repet aceasta analiza?
0
11-07-2014, ora 16:47
Dr. Laurentiu Craciunas
Obstetrica-ginecologie, Manchester, UK
Dr. Laurentiu Craciunas
Exista mai multe cauze posibile pentru cresterea CA 125, l-as repeta peste 3 luni.
0
18-08-2014, ora 13:32
vio_vulpe
Nu este medic/terapeut
vio_vulpe
Buna ziua, am 47 ani si in urma unor controale mi s-a descoperit o rana pe col urata ( stiam ca o am de la 25 ani ). Am facut un erad si apoi am dus probele in parafina la Bucuresti pentru imunohistochimie. Rezultatul a fost de displazie de col moderata si agravata ( erau trei piese )cu HPV 16. Dupa ce am primit rezultatul, medicul care mi-a facut eradul mi-a spus ca trebuie sa fac histerectomie, credeti ca este alegerea corecta ? Eu, sincer, nu as prea vrea, dar mi s-a spus ca este mai bine sa prevenim decat sa mi se intample ceva mai grav in viitor.
0
18-08-2014, ora 23:41
MARTON
Nu este medic/terapeut
MARTON
IOANA 63 eu sunt pacient de cancer din decembrie 2008 si am avut si eu rude in familie decedate de aceasta maladie( pandemie mai exact)dar asta doar ma facut sa lupt, si sa stii ca din cate cunosc cancerul nu se mosteneste si se dezvolta atunci cand gaseste organismul slabit si mediul propice, si eu sunt din Bucuresti si daca dorestti ne putem intalni pr ati da mai multe informatii utile despre aceasta boala, cum putem lupta cu ea si multe altele, si nu in ultimul rand sa vezi pe viu cum arata un pacient optimist cu tumoare pe colon si pe fiecare plaman care face chimioterapie si o ajuta si cu naturiste si multa speranta.
0
27-10-2014, ora 22:10
marbi
Nu este medic/terapeut
marbi
Buna seara.Sunt programata pentru operatie luna viitoare pentru extirpare a uterului care are multe fibroame cel mai mare fiind de 9 cm.Doctorul mi-a recomandat tinand cont de anii mei sa extirpeze si ovarele.Multe persoane m-au sfatuit sa le pastrez.As vrea sa stiu parerea celor care au trecut printr-o operatie de histerectomie cu/fara extirpare de ovare.Trebuie sa ma hotarasc daca pastrez ovarele sau nu.Am 50 ani si nu am iesit la menopauza.Ce ma sfatuiti?Multumesc.
0
12-11-2014, ora 11:28
ladepa
Nu este medic/terapeut
ladepa
Buna tuturor.Am fost si eu operata de histerectomie totala cu anexectomie in aprilie, dupa un fibrom cu cicluri abundente.Mentionez ca am 44 de ani si de aceea am optat ptr.totala.Dupa operatie m-am simtit f bine si in prezent numai ca am niste duri in rect, care nu sunt de la hemoroizi(am facut colonoscopie)si mi s-a spus ca am hemoroizi interni si externi, dar nu ma supara cand am scaun sau alt ceva.Nu stiu ce poate fi-de la coloana sau vreun fir nere sorbit?Poate fi coada de cal?Dar cu bufeurile si insomniile ce pot face? Medicul care m-a operat nu m-a chemat la nici un control.Am luat de capul meu Phyto soia capsule de 17 mg, dar tot ma iau bufeurile cu dureri de cap si e aiurea de tot.Ce ma sfatuiti?
0
12-01-2015, ora 22:08
rozuca
Nu este medic/terapeut
rozuca
Buna seara! Sunt foarte multumita, pt. ca in sfarsit intra cate un doctor pentru a explica anumite lucruri pe care multe dintre noi nu le intelegem.fie termeni medicali, fie situatiile in care ne aflam. Situatia mea o sa o spun altadata...acum sunt prea obosita. Multumesc, domnilor doctori, multumesc mult!!
0
13-05-2015, ora 11:07
nuti rudean
Nu este medic/terapeut
nuti rudean
buna ziua am 53 ani si de doi ani sunt la menopauza.sunt foarte speriata de ce va urma in viata mea...acum trei zile am primit rezultatul unei biopsii in urma unei interventii pe col.acesta suna cam asa, , hiperplazie glandulara complexa, cu atipii severe zona limitata de Adenocalcinom papilar endometrioid bine diferentiat G1"dupa cum mi-a zis doamna de la cabinet un cancer in stadiu incipient.ce inseamna asta si la ce trebuie sa ma astept pe viitor, e necesar ca dupa operatie sa fac si chimioterapie sau radioterapie?ce analize ar trebui sa fac pentru a vedea daca in afara de aceasta parte, mai e afectat ceva in organism.simt ca nu am putere sa ma lupt cu neputinta pe care ti-o da cancerul...
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Histerectomia totală cu anexectomie bilaterală poate crește riscul de deces la femeile tinere
  • Histerectomia ar putea fi un factor de risc pentru boala Alzheimer
  •