Puseu de tensiune, AVC sau ce?
Buna ziua, Acum 2 zile veneam de la mare, dimineata, ora 8 si ceva. Sotul a oprit la o parcare, am coborat si eu si in cativa pasi m-a cuprins o stare ciudata, ireala, nu am putut sa mai merg, am simtit ca o sa cad, am pus o mana inainte si m-am asezat jos pe o bordura, parca nu era real. A venit sotul, cu greu am suit in masina mi-a luat tensiunea 16/9 puls 80. A durat cam o ora sa imi revin, doar in ceafa m-a durut putin ca timp si intensitate. Am tratament cu Betalog de 50 g si luasem doza pentru PTSV. Nu am diabet si nu iau alte pastile. Nu beau nu fumez iar cafea consum ocazional, atunci am baut putina cafea. Nu cred ca am avut ameteala. Am vertij in pat cand ma intorc brusc am si spondiloza cervicala. Pareri si sfaturi medicale va rog. Multumesc,
1 comentarii
Bună ziua, Simptomele pe care le descrieți — starea de irealizare, incapacitatea de a merge, senzația că urmați să cădeți, tensiunea de 16/9 și durerea în ceafă, cu un episod care a durat aproximativ o oră — necesită o evaluare medicală de urgență, dacă nu ați făcut-o deja.
De ce este important să mergeți la medic cât mai curând?
Ceea ce ați experimentat poate fi compatibil cu mai multe situații, printre care și un atac ischemic tranzitoriu (AIT) — un episod scurt de tulburare a circulației cerebrale care se rezolvă spontan, dar care reprezintă un semnal de avertizare serios. AIT-ul nu lasă de obicei consecințe permanente, însă crește semnificativ riscul unui accident vascular cerebral în zilele sau săptămânile următoare dacă nu este investigat și tratat la timp.Ce ar putea explica episodul
- Tensiunea arterială crescută (16/9 intră în categoria hipertensiunii de grad 1), mai ales în contextul căldurii de vară și al efortului fizic
- Spondiloza cervicală — poate afecta circulația în arterele vertebrale care irigă o parte din creier (sistemul vertebrobazilar), provocând simptome exact de tipul celor descrise
- O tulburare tranzitorie de ritm cardiac — chiar dacă la momentul măsurării tensiunii pulsul era 80, nu știm ce s-a întâmplat în minutele anterioare
- Un episod presincopal (leșin incomplet) declanșat de căldură și schimbarea bruscă a poziției
Ce pași sunt importanți acum
- Prezentați-vă la medicul de familie sau la urgențe cât mai curând și descrieți exact ce ați trăit, inclusiv durata de o oră a episodului
- Menționați obligatoriu tratamentul cu Betaloc și diagnosticul de PTSV — contextul cardiac e esențial pentru evaluare
- Medicul va decide probabil investigații: EKG, ecografie Doppler carotidiană, eventual CT sau RMN cerebral
- Dacă apare un nou episod similar, sunați 112 imediat, fără să mai așteptați
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 7Amorteala la mana stanga
- 1Amorțeală intermitentă la mâna stângă (inelar și deget mic)
- 1Imi amortesc mainile noaptea
- 1RMN cerebral și coloană cervicală
- 1O părere parapareză spastică
- 5Durere articulatie picior stang
- 2Epilepsie focala
- 1AVC hemoragic 60 % suprafata creierului
- 1Mâna stingă amortita tot timpul
- 2Probleme de memorie si de concentrare atentie scazuta