Anxietate sau altceva?

15-03-2021
andrei181
Nu este medic/terapeut
andrei181
Viata mea a inceput sa o ia la vale in urma cu vreo 1 an si ceva cand din cauza unor stari interioare, efectiv usor usor m-am oprit in a lucra la mine si am inceput sa imi neglijez nevoile pana cand am ajuns fara job ( tot din cauza acestui comportament ), mentionez ca am 25 de ani in momentul in care a inceput pandemia. Usor usor starea mea s-a deteriorat pana cand intr-o zi am simtit ca imi arde fruntea si alte simptome fizice(simteam ca imi bate inima mai repede, oboseala )de atunci, adica aproximativ un an in fiecare zi caut aceste simptome si cu ce ar putea fi ele asociate (boala) ssi ma preocupa aceste simptome fizice. Am facut si analize( tiroida, sange, control neurologie am luat si antidepresive care doar imi puneau o perdea peste acete simptome dar nu simt ca ma ajutau intr-un fel). Nu stiu daca doar incerc sa gasesc o solutie care sa imi rezolve toate problemele pentru ca e prea greu sa accept ca eu singur am ajuns aici dar efectiv simt ca nu pot sa ies de aici, simt ca sunt stresat fara sa fiu stresat daca are vreo logica. Problema e ca viata mea s-a schimbat si nu mai stiu cum sa reiau controlul plus ca au aparut aceste simptome fizice care ma preocupa excesiv.
7 comentarii
0
15-03-2021, ora 17:52
Psiholog Catinca Hritcu-Radu
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Catinca Hritcu-Radu
Buna ziua,
Într-adevăr pare foarte neplăcut ce descrieți, și vă cred că vă consumă foarte mult. Din descrierea dvs. păreți să vă confruntați cu simptome de anxietate. Acestea sunt menținute de un mecanism ce vă poate fi explicat mai pe larg de către terapeut, dacă veți dori să începeți un program de terapie cognitiv comportamentală. V-aș recomanda acest lucru, deoarece terapia cognitiv comportamentală este foarte eficientă în tratarea problemelor legate de anxietate. O parte din elementele acestui mecanism de întreținere a anxietății îl constituie verificările, focalizarea pe simptome, și interpretările greșite cu privire la simptome. Poate părea contraintuitiv ce vă spun acum, dar verificările repetate nu fac altceva decât să prelungească dubiul, sau pot arata chiar probleme acolo unde nu sunt. Cât despre atenție, și focalizarea pe simptome, trebuie să știți că dacă vă concentrați exclusiv pe orice parte a corpului pentru câteva minute, va fi imposibil să nu simțiți ceva de care nu ați fost conștient până atunci. Ce se întâmplă în anxietate este faptul că ajungem să interpretăm aceste senzații care sunt acolo, dar în mod normal nu le dăm importanță, ca fiind periculoase și semne a ceva care nu funcționează cum trebuie. Putem de asemenea, să interpretăm nu doar senzații specifice ale corpului ca fiind periculoase, ci și reacțiile acestuia la stres. Un psihoterapeut vă va ajuta să identificați elementele care mențin anxietatea dvs. și ce anume puteți face pentru a o diminua. Vă țin pumnii!
0
15-03-2021, ora 18:17
andrei181
Nu este medic/terapeut
andrei181
Cumva, acea anxietate am avut-o si inainte sa ma confrunt cu aceste simptome somatice, dar reuseam sa o controlez si eram in contact cu ce ma facea anxios, adica stiam ce e de facut mai mult sau mai putin. Si anxietatea si patternurile mele psihologice ca sa zic asa sunt tot acolo, doar ca au ajuns sa ma controleze ele pe mine si sa nu mai fiu neaparat constient de ele, doar le fac si sunt acolo. Am fost si la psihoterapeut si inainte sa am aceste stari numai ca sincer stiam ce e de facut dar imi era prea greu sa imi zic ca eu sunt responsabil de tot ce se intampla si m-am dus acolo crezand ca o sa ma salveze el cumva.
0
15-03-2021, ora 19:17
Psiholog Catinca Hritcu-Radu
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Catinca Hritcu-Radu
Cred ca v-ar fi mai usor daca v-ati gandi si la faptul ca este si o parte buna in a vedea ca schimbarea tine de dvs. si in a avea o independenta fata de terapeut la finalul terapiei, pentru ca puteti avea un plan pentru a preveni recaderile cu ajutorul abilitatilor dobandite in urma sedintelor si puteti actiona in consecinta in orice moment ar aparea din nou simptomele. Sa te confrunti singur cu anxietatea este dificil, si tocmai in asta consta suportul terapeutului, ca pentru inceput sa aveti o sustinere in a clarifica, a provoca si a intrerupe cercul care o mentine. Poate ati incheiat sedintele cand inca nu erati pregatit sa o puteti gestiona eficient si singur. In orice caz, oricand simtiti nevoia, puteti apela din nou la sedinte de terapie, daca nu mai faceti fata situatiei. Simptomele anxietatii si anxietatea este o problema asupra careia merita sa actionam, pentru ca oricat de neplacuta ar fi, ea se poate trata. Succes!
0
15-03-2021, ora 20:26
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Tratamentul cu antidepresiv l-ati facut corect? Ati asteptat minim 4-5 saptamani sa vedeti rezultatele? In primele saptamani simptomele se pot accentua si unii pacienti renunta usor la medicatie.
Uneori trebuie avut rabdare pana gasiti antidepresivul care vi se potriveste. Sunt unele persoane care testeaza si 5-10 antidepresive pana gasesc unul bun pentru ele. Dar il gasesc. Exista peste 20 de antidepresive la ora actuala.
0
15-03-2021, ora 21:15
andrei181
Nu este medic/terapeut
andrei181
Am luat zoloft 50MG 2 saptamani, prima saptamana jumate, apoi am marit. Problema a fost ca am asteptari ca acest medicament sa fie o solutie miraculoasa si sa imi rezolve toate lucrurile nerezolvate cu mine, iar apoi cand mi-am dat seama de asta in a 2a saptaman am renuntat. Simteam ca ma facea sa nu mai fiu constient de unele chestii, si functiona ca un scut, ideea a fost ca simptomele fizice tot erau acolo. ( senzatia asta de fierbanteala care o am non-stop, palpitatii, hipertensiune) asa ca am renuntat la ele.
0
16-03-2021, ora 05:02
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Tratamentul trebuie luat corect. Rezultatele se vad dupa primele 4-5 saptamani. In primele saptamani simptomele se pot accentua. Deocamdata asa functioneaza antidepresivele si e normal. Trebuie cunoscute aceste reguli. Mergeti la psihiatru sa va schimbe antidepresivul, in paralel cu psihoterapia. Si aveti rabdare sa va gasiti antidepresivul potrivit.
1
17-03-2021, ora 11:22
Psiholog Pătraşcu Roxana
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pătraşcu Roxana
Buna ziua,
Nu este usor si nici placut sa ne confruntam cu afectiuni, fie ca sunt la nivel fizic sau psihic. Vestea buna este ca problemele de ordin psihic pe care le manifestati dvs., sunt tratabile. Linistiti-va, se intampla ca la inceputul tratamentului sa va apara senzatii neplacute sau intisificarea senzatiilor pe care le aveati deja (aici ar fi fost necesara mai multa informatie din parte psihiatrului). Acestea sunt datorate faptului ca organismul face un anumit efort ca sa se adapteze tratamentului medicamentos. Este important sa stiti acest aspect pentru a nu interpreta gresit senzatiile normale date de adaptarea la medicatie sau de renuntarea la aceasta cand poate sa apara sevrajul. Datorita demersului psihoterapeutic adecvat posibilele simpotome generate, de exemplu de sevraj vor fi cu usurinta depasite. Plus alte schimbari esentiale, obiective rationale prin care sa va generati starea de echilibru emotional.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul