Atacuri de panica dese/Probleme de respiratie

16-06-2020
Andrei2345
Nu este medic/terapeut
Andrei2345
Buna ziua,

Am si eu o intrebare in speranta ca ma puteti ajuta.

Sunt o fire mai ipohondra. Totul a inceput cu pandemia asta minunata. Am tot inceput sa cred ca am simptome de coronavirus. Probabil si prin faptul ca urmaream incontinuu stiri negative despre aceasta pandemie. Ba am crezut ca ma doare gatu, ba eram rosu la ochi, ba tuseam.

Partea mai naspa a inceput acum 2 saptamani. Sunt sportiv. Obisnuit sa fac sport macar 2 ore pe zi (inainte de pandemie mergeam la sala si la inot si ma relaxam). Tot am senzatia ca nu pot sa respir complet. Imi e teama ca as avea ceva rau. Simt ca dezamagesc pe toata lumea...simt ca nu mai am nimic pozitiv in viata asta si parca totul e naspa. Nici cum nu vad soarele, daca pot sa zic asa. Am fost la medic, am facut analize (de astronaut daca pot sa zic asa...toate sunt ok). Medicul imi zice ca problemele de respiratie sunt de la stres, de la faptul ca o gandesc mult prea negru. Chiar el mi-a zis in fata ca nu as putea sa fac sport, sa innot, sa fac ceea ce fac daca as avea cu inima, sau cancer, sau miile de boli la care ma gandesc ca le am (da am reusit sa identific si niste boli rare pe acolo pe google). La lucru e ca naiba. Nici aici nu mai fac nimic din placere.

Am pierdut toata fericirea care o aveam. Simt ca uneori nu pot sa fac fata. Am mai facut atacuri de panica, anxietate dar faza cu respiratia grea m-a facut sa ma gandesc la ce e mai rau.

Cum pot sa reusesc sa ma calmez. Am stari de liniste cand totul e ok, dar cum ma gandesc la ceva rau..imediat incepe respiratia... si frica...
12 comentarii
2
16-06-2020, ora 14:41
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna ziua. Incercati psihoterapie. Daca nu e suficient mergeti la un psihiatru care va va da o pastila de antidepresiv pe zi (medicament care merge si pe depresie si pe anxietate). In 2-4 saptamani va reveniti.
1
16-06-2020, ora 16:05
Andrei2345
Nu este medic/terapeut
Andrei2345
Buna ziua. Multumesc pentru răspuns. Am fost acum la sala si incep sa ma simt mai bine.. Am sa încerc in caz ca e din ce in ce mai rau. Nu am crezut ca din cauza fricii pot sa ajung sa am senzația ca nu pot respira calumea. Zicea si medicul ca e nevoie sa las stresul de o parte. Nu as fi putut înota sau merge la fitness in conditiile in care aveam ceva la gat, plămâni sau inimă sau mai stiu eu ce. Trebuie sa invat sa ma calmez si sa fiu mai liniștit
2
16-06-2020, ora 19:34
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Încearcă psihoterapie cognitiv-comportamentală, care funcționează bine în astfel de situații. Dacă nu ai timp să mergi în cabinet găsești și servicii online.
0
20-06-2020, ora 14:09
Andrei2345
Nu este medic/terapeut
Andrei2345
Am inceput din nou sportul. Iau și magneB6, per total sunt mai ok. Doar am si eu o intrebare. Cum se poate ca din cauza stresului sa am senzatia ca nu pot trage aer? Inca mai pățesc sa am senzatia ca imi vine sa oftez sau sa trag aer adanc si simt ca nu iau destul, dar per ansamblu sunt mai controlabile.
2
20-06-2020, ora 15:59
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
De obicei în situații de stres partea cognitivă nu funcționează la parametri optimi și apare anxietatea care aduce astfel de simptome. Ai nevoie de evaluare psihologică să știi clar cum funcționezi în diferite situații, ce anume îți provoacă stres, pentru că nu situația în sine e de vină ci sunt diverse cauze ce trebuiesc depistate.
1
21-06-2020, ora 00:55
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Lipsa de aer e o somatizare a anxietatii. Vedeti pe Youtube filmuletele in engleza cu neurotransmitatorii si alcatuirea neuronului ca sa intelegeti ce se intampla in anxietate.
0
21-06-2020, ora 09:27
Andrei2345
Nu este medic/terapeut
Andrei2345
Multumesc mult de sfaturi amandurora. Am sa ma uit. Chiar ieri am observat. Nu e lipsa de aer, ci efectiv simt nevoia sa trag o gura de aer si uneori simt ca nu trag suficient. Din pacate am fost enorm de stresat, coronavirus, lucru, examene, dar sper ca lucrurile sa o ia pe un curs normal. De asemenea o sa incetez sa mai caut simptomele pe google.
1
21-06-2020, ora 11:51
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Important e să încerci să- ti stopezi gândurile automate, pentru că se blochează cognitivul și nu vezi nici o soluție în rezolvarea problemelor. Când vezi că nu găsești rezolvare gàndește-te ce sfat i- ai da unui frate sau unui prieten apropiat și aplică în situația respectivă. Dacă un gând automat nu- ti dă pace, încearcă sa- l schimbi cu un moment în care te- ai simțit bine și ai avut succes.
0
24-06-2020, ora 15:57
Andrei2345
Nu este medic/terapeut
Andrei2345
Buna ziua,
Revin cu informatii. Dupa ce am trecut iar prin 2 zile foarte grele...am reusit pt prima oara sa zambesc. Dupa ce 2 zile am crezut ca am diabet si cancer...am reusit sa ma calmez. Un coleg nou de la lucru mi-a spus exact ce am pt ca si el avea exact ce am eu. Mi-a spus ca ma mananca mult prea mult gândurile negre si ajung in hiperventilatie... Creierul meu considera e grav ceva ce nu e. Citez.. Omul mi-a spus ca am toate motivele sa fiu fericit dupa ce a purtat o discutie cu mine. Nu stiu cum sa va zic, luna asta a fost grea psihic, am plâns mult, am simtit ca sunt un zero, stres, ipohondrie, frica, gânduri continue ca totul e rau, ca sunt bolnav. Pentru prima oara am plans dar nu de tristețe.. Ci de bucurie..chiar am motive multe sa fiu fericit. Simt ca încep sa ma vindec. Drumul e lung dar pt prima oara simt ca o sa castig lupta asta cu anxietatea. Am ajuns ca din omul care trăgea o gura de aer din minut in minut sa reusesc cat de cat sa ma controlez.
Ps: in timpul examenului de azi, nici macar o data nu am simtit nevoia sa trag aer.. Abia cand am început sa ma gândesc când trag aer..abia atunci am simțit probleme
0
25-06-2020, ora 18:10
LorelaiClaudia
Nu este medic/terapeut
LorelaiClaudia
Prin aceeasi situatie trec si eu!Cred eu ca din cauza pandemiei mi se intampla aceste lucruri: simt ca nu am aer si am nevoie sa respir adanc, plâng încontinuu si nu ma pot controla, ma enervez din orice.Acum câteva zile am fost la medicul de familie si mi-a prescris anxiar si coaxil. Am luat 2 zile dar imi e teama sa nu fie prea tari. Ce sa fac?Cum sa ma calmez?Sa le iau in continuare? O sa imi mai revin?
0
25-06-2020, ora 19:26
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ LorelaiClaudia

Coaxilul cel mai slab antidepresic care exista. Luati-le in continuare. Va veti reveni. V-a dat tratament usor.
1
30-06-2020, ora 16:07
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Dacă medicul ți-a recomandat e bine să ții cont de sfatul lui. Eventual ia legătura cu el dacă simți modificări de dispoziție: Un tratament începe să-și facă efectul după minim două săptămâni, în funcție de caracteristicile individuale.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câteva semne că ai putea fi ipohondru
  • Cauzele atacurilor de panică și cum ne putem calma
  •