Bolnav- lipsa de comunicare, nu se spala

30-12-2018
chance1
Nu este medic/terapeut
chance1
Bună ziua! Fratele meu, un barbat de 55 ani, a cazut, s a lovit la cap, hemoragie craniana, internare. Totul de la băutură.Nu mai stia cum il cheama, nu recunostea membrii familiei.Nu suporta spitalul, medici, asistente. A fost legat. Situatia s a mai îmbunătățit, , stia cum il cheamă, unde sta, dar voia tot timpul să plece de acolo. După o saptămână a fugit din spital. Nu a vrut sa se mai intoarca, cateva zile a refuzat sa ia medicatia, nu părea să realizeze că e bolnav. Până la urma le a luat.Au trecut 2 luni... Nu vorbeste cu nimeni din casa. Locuiește cu mine, mama si un nepot. Se vede din atitudinea lui, că prezența noastră îl deranjează. Si nu se spala. Are 2 luni de cand nu s a spalat.Stiu că nu este bine pentru sănătate.
Si inainte de accident era o fire închisă in el, necomunicativa, taciturna( doar cand bea mai avea chef de vorba).Eu așa il stiu dintotdeauna și nu m am gandit niciodata că e bolnav, că e depresiv sau ca are ceva probleme psihice.Nu mi am dat seama și ne am certat de multe ori.Offfffff! Ideea e că nevorbind cu noi, nu putem sa l facem să înțeleagă ca e bolnav, că are o problema. că ar trebui să meargă la medic. Vă rog să mi dați un sfat...cum l aș putea ajuta.
4 comentarii
0
30-12-2018, ora 15:53
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Înțeleg că nu vorbește cu dumneavoastră, dar ce anume îl reține? Nu poate, sau nu vrea?
Încercați să vă apropiați de el fără să-i reproșați ceva, spunându-i că vă preocupă starea lui de sănătate și doriți să-l ajutați. Întrebați-l ce ați putea face pentru el să-i fie bine.
Dacă nu reușiți dumneavoastră, să încerce mama, pentru că indiferent ce se întâmplă, între mamă și copil există o legătură și se înțeleg altfel. E important să știți cum se simte și de ce se poartă așa.Încercați să vă manifestați compasiunea față de el și să-l faceți să simtă că-i sunteți aproape.
0
30-12-2018, ora 16:56
chance1
Nu este medic/terapeut
chance1
Mulțumesc pentru răspuns! Nu vrea să vorbească cu noi, parcă i am fi dușmani. Stă izolat in camera lui. Iese doar cand merge in bucătărie la fumat. Ne evita! Pe mine nu mă suporta nici inainte.Da, mama încearcă să stabilească un contact cu el, dar fără succes. E vorba de depresie? Inteleg că era depresiv înainte de accident, dar nu ne am dat seama. El realizează că are o problemă sau nu e constient de acest fapt?
0
30-12-2018, ora 17:08
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna seara.
Daca familia nu reuseste sa il convinga ca are o boala, platiti-i cateva sedinte la psiholog, eventual online daca nu vrea sa iasa din casa. Psihologul ar trebui sa il faca sa constientizeze ca e vorba de o boala care se poate trata in ziua de astazi.
Poate fi depresie sau poate fi alta boala. Diagnosticul ar trebui sa fie scris pe foaia de iesire din spital.
Daca nu, numai un psihiatru sau un psiholog clinician cu experienta ar putea sa il evalueze si sa va spuna despre ce boala este vorba.
Incercati sa il convingeti macar sa isi faca un test de depresie pe net. Acela sigur il va trimite la psihiatru, psiholog si va incepe incet incet sa aiba constiinta bolii.
Multi bolnavi psihic nu recunosc ca au o afectiune, refuza tratamentul si refuza convorbirile cu psihiatrul, psihologul dar pe masura ce constientizeaza acest lucru si se informeaza, incep sa fie complianti la tratament, fie el medicamentos, fie el prin psihoterapie. Cel mai indicat ar fi si si.
Intrati si puteti sa ii spuneti si lui sa intre pe Grupul Facebook de sustinere Depresia e buna. Va vedea ca sunt multe persoane in conditia lui care fac tratament si psihoterapie si se sustin unii pe altii pentru a trece mai usor peste aceasta boala grea.
1
30-12-2018, ora 19:20
chance1
Nu este medic/terapeut
chance1
Vă mulțumesc mult pentru sfaturi! Un an nou frumos vă doresc!
Adaugă un comentariu / răspuns

15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul