Cauze si solutii pentru picior mai scurt dupa operatie de sold?

21-03-2013
68lore
Nu este medic/terapeut
68lore
Buna seara,
Tatalui meu in varsta de 73 de ani (1.80/100 kg) i sa montat in iulie 2012 la sold o proteza cimentata.
Recuperarea constand in masaj si exercitii sub supravegherea unui kinetoterapeut a mers bine pana in ianuarie 2013 cand au inceput sa apara dureri (mai mari ca inainte de operatie dupa spusele pacientului).
In radiografia de sold pe care a facut-o, din spusele medicului ortoped care l-a operat, soldul arata bine si nu ar trebui sa doara.
Recomandarea a fost ca pacientul sa faca sedinte de fizioterapie.Medicul fizioterapeut a descoperit inca din prima zi ca piciorul operat este mai scurt cu aproximativ 2 cm.
Va rugam sa ne spuneti care ar fi cauzele posibile ale scurtarii piciorului si ce s-ar putea face pentru disparitia durerilor ?
Va multumesc anticipat
6 comentarii
0
22-03-2013, ora 09:02
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Raspunsul la intrebarea D-voastra este extrem de complex si ar necesita sute de pagini de explicatii, argumente si controverse:
- in unele cazuri coxartroza se insoteste de scurtarea membrului, datorita disparitiei cartilajului articular si a colapsului osului capului femural; situatia poate fi bilaterala, iar 'scurtarea'nu este perceputa subiectiv de catre pacient.
- in alte cazuri (coxartroza protruziva, cu osteofitoza exuberanta) poate exista o alungire relativa si chiar una reala a membrului. Prin urmare, normalizarea situatiei articulare dupa protezare poate fi perceputa ca o "scurtare".
- in timpul interventiei se decide alegerea unei anumite lungimi a componentelor protezei, in functie de cateva zeci de criterii, in primul rand de stabilitatea montajului. S-au dezvoltat si programe computerizate pentru calculul acestor parametri, dar totul ramane inca foarte controversat;
- prin urmare, daca exista o scurtare bilaterala inainte de protezare, este posibila "'alungirea"membrului prin proteza care permite revenirea la o stare de normalitate biomecanica a membrului;
- nu sunt excluse complicatiile protezarii si ale recuperarii. Una dintre complicatii consta din degradarea componentelor protezei sau a interfetei os-proteza, ca urmare a suprasolicitarii.
- fara a avea o experienta fabuloasa in protezarea soldului (am operat si am ajutat la montarea doar a 500-1.000 de proteze de sold), eu inclin sa cred ca principala problema o constituie cele 30 de kg in plus, care reprezinta un stress fabulos pentru interfata os-proteza. Este una dintre marile intrebari, si anume de de a fost protezat la cele 30 kg in plus (care reprezinta o contraindicatie importanta a acestei operatii)???
- este evident ca raspunsul cel mai pertinent il poate oferi chirurgul operator, singurul care cunoaste situatia pre-, intra- si post-operatorie.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
24-03-2013, ora 18:16
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
cand s-a observat prima data ca piciorul este ma scurt? imediat dupa operatie sau cu timpul?
postati radiografiile daca puteti
0
24-03-2013, ora 23:06
68lore
Nu este medic/terapeut
68lore
Buna seara,
Dupa 6 luni de la operatie au aparut dureri mai mari decat inainte de opeartie, pacientul a fost sfatuit sa faca fizioterapie. Medicul care l-a operat sustine ca radiografia de sold arata ca soldul operat este bine refacut si nu ar trebui sa doara.S-a observat ca piciorul operat este mai scurt dupa aproximativ 8 luni de la operatie cand pacientul s-a prezentat la medicul fizoterapeut. Din pacate nu pot posta radiografiile.
Daca totul este bine la sold si alte complicatii nu sunt...durerea poate fii din cauza diferentei dintre picioare (chiar daca acesta diferenta pare sa fie undeva intre 1-2 cm?
Daca da...s-ar pute rezolva cu un pantof ortopedic cu o talpa care sa suplineasca diferenta?
Multumesc
0
25-03-2013, ora 22:33
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
o diferenta de 2 cm trebuie compenzata altfel va duce la probleme de coloana.
radiografiile daca puteti postati-le, insa cel mai important ar fi un examen fizic competent
0
20-09-2015, ora 13:33
Gabryel lus
Nu este medic/terapeut
Gabryel lus
Buna ziua, eu am un picior mai scurt ca celalalt cu 3cm, am fost la un ortoped din bucuresti si mi sa spun ca se poate scurta piciorul. Dar eu as vrea sa stiu da ca ar mai fi si alta solutie. Intrebare; exista vreo posibilitate de a creste, sa fie o crestere rapida a piciorului, si apoi sal oprim din crestere cand a ajuns la lungimea corecta ?
Pentru ca nas dori ca sal scurteze prin taierea piciorului. Multumesc
0
21-09-2015, ora 20:20
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
mai bine purtati ghete ortopedice. atat scurtarea cat si lungirea membrelor sunt operatii complicate si cu multe complicatii
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Markerii urinari pot prezice afecțiunile oaselor survenite după protezarea de șold
  • Un program de mers cu un obiectiv de distanță poate îmbunătăți funcționarea după operația de înlocuire a șoldului
  •