Vrei să fii mai fericit? Cumpără timp liber!

©

Autor:

Vrei să fii mai fericit? Cumpără timp liber!
Studiile din domeniul psihologiei pozitive aduc noi perspective asupra fericirii şi a modurilor în care o putem obţine. Un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Universitatea British Columbia şi Harvard Business School, pune la îndoială vechea zicală conform căreia banii nu aduc fericirea şi sugerează că dimpotrivă, ar putea contribui la obţinerea ei.

Mai exact, se pare că a plăti pentru a obţine timp liber (prin externalizarea unor servicii cum ar fi angajarea unor persoane care să se ocupe de activităţi precum curăţenia în casă sau gătitul) ar contribui la o mai mare satisfacţie a vieţii.

În studiu au fost implicaţi 6000 de participanţi din S.U.A., Danemarca, Canada şi Olanda, care au fost întrebaţi dacă şi cât de mult cheltuiau pe lună pentru a obţine timp liber. De asemenea, aceştia şi-au autoevaluat nivelul de satisfacţie a vieţii şi au răspuns la întrebări privind stresul legat de timp.

S-a observat că persoanele care plăteau pentru diferite activităţi, astfel  încât să obţină mai mult timp liber, prezentau nivelul cel mai ridicat de satisfacţie generală, indiferent de veniturile pe care le obţineau (contrar aşteptărilor autorilor şi a opiniei publice în general, conform căreia doar cei bogaţi îşi pot permite astfel de schimburi).

Cercetătorii au realizat şi un experiment: 60 de persoane au fost distribuite aleatoriu în două situaţii: într-un weekend primeau 40 de dolari pe care să îi folosească pentru a plăti pentru o activitate care să le ofere timp liber, iar într-un alt weekend primeau aceeaşi sumă, cu care trebuia să facă o achiziţie materială. Persoanele au fost mult mai fericite când au folosit banii pentru a câştiga timp liber decât atunci când au cumpărat ceva material.

Un alt rezultat interesant al studiului este că relativ puţine persoane aleg să externalizeze servicii pentru a câştiga mai mult timp liber, chiar în condiţiile în care îşi permit financiar.

Studiul a fost publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 15-09-2019 | creare: 25-07-2017 | Vizite: 987
Bibliografie
Using money to buy time linked to increased happiness, link: https://medicalxpress.com/news/2017-07-money-linked-happiness.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum