Ganduri care nu se opresc
Buna ziua,
De cativa ani am ganduri care ma deranjeaza si nu ma lasa sa adorm noaptea iar ziua imi pierd concentrarea din cauza lor.
Foarte rar pot sa incep ceva si a il termin fara a incepe alt lucru deodata. Deseori incep sa fac si 5 lucruri de o data si imi provoaca anxietate si agitatie pentru ca nu ma pot opri si nu le pot lua pe rand. Mereu simt ca mintea mea nu ia niciodata o pauza, lucru care a inceput sa devina obositor, neputand sa imi desfasor activitatiile zilnice.
Gandurile constau in:
-frica de intuneric
-frica de caini
-verificarea de nenumarate ori a divereselor activitati (de exemplu daca am incuiat usa, daca am inchis un anumit prograp pe laptop, daca am scris corect ceva)
-imaginarea a anumitor 'povesti' (reale sau fictive, crezand ca persoanele din scenarii pot sa ma vada si sunt langa mine, inchipuindu-mi conversatii cu ele)
-diverse frici (ca o sa ma atace cineva pe strada noaptea, o sa intre hotii in casa, o sa cad si o sa imi rup nasul cand urc scarile daca le urc prea repede)
-repetarea activitatilor daca eu consider ca nu le-am facut bine (citit, scris, curatenie)
-sensibilitate la anumite zgomote sau obiecte (de exemplu obiecte ude sau uleiul)
-vise in care imi automutilez corpul (desi nu am facut asta niciodata)
Fricile se pot duce si se pot schimba, creandu-se altele.
Este normal? Ce as putea face? Un sfat va rog!
De cativa ani am ganduri care ma deranjeaza si nu ma lasa sa adorm noaptea iar ziua imi pierd concentrarea din cauza lor.
Foarte rar pot sa incep ceva si a il termin fara a incepe alt lucru deodata. Deseori incep sa fac si 5 lucruri de o data si imi provoaca anxietate si agitatie pentru ca nu ma pot opri si nu le pot lua pe rand. Mereu simt ca mintea mea nu ia niciodata o pauza, lucru care a inceput sa devina obositor, neputand sa imi desfasor activitatiile zilnice.
Gandurile constau in:
-frica de intuneric
-frica de caini
-verificarea de nenumarate ori a divereselor activitati (de exemplu daca am incuiat usa, daca am inchis un anumit prograp pe laptop, daca am scris corect ceva)
-imaginarea a anumitor 'povesti' (reale sau fictive, crezand ca persoanele din scenarii pot sa ma vada si sunt langa mine, inchipuindu-mi conversatii cu ele)
-diverse frici (ca o sa ma atace cineva pe strada noaptea, o sa intre hotii in casa, o sa cad si o sa imi rup nasul cand urc scarile daca le urc prea repede)
-repetarea activitatilor daca eu consider ca nu le-am facut bine (citit, scris, curatenie)
-sensibilitate la anumite zgomote sau obiecte (de exemplu obiecte ude sau uleiul)
-vise in care imi automutilez corpul (desi nu am facut asta niciodata)
Fricile se pot duce si se pot schimba, creandu-se altele.
Este normal? Ce as putea face? Un sfat va rog!
12 comentarii
Buna ziua "Olivia123", fiecare persoana are, intr-o masura mai mare sau mai mica "fricile" ei. Lucrurile se complica insa atunci cand aceste frici incep sa impiedice functionarea normala, de zi cu zi. Pare ca aceste ganduri ale Dumneavoastra, se construiesc, sub o forma sau alta in jurul...fricii, iar ele sunt insotite de actiuni care, cumva incearca sa "stinga" tensiunea ce insoteste frica.
Este o situatie in care va recomand cu caldura un examen psihologic in care sa se evalueze exact starea in care sunteti. In principiu, dupa aceasta evaluare, un psiholog cu experienta va putea recomanda pasii urmatori: psihoterapie, tratament medicamentos (daca este cazul si starile impiedica functionarea), etc.
Este important sa aflati ce provoaca acest comportament, care este cauza fricilor care nu va lasa sa va traiti viata.
Valentin PESCARU
psiholog clinician-psihoterapeut-sexolog
Este o situatie in care va recomand cu caldura un examen psihologic in care sa se evalueze exact starea in care sunteti. In principiu, dupa aceasta evaluare, un psiholog cu experienta va putea recomanda pasii urmatori: psihoterapie, tratament medicamentos (daca este cazul si starile impiedica functionarea), etc.
Este important sa aflati ce provoaca acest comportament, care este cauza fricilor care nu va lasa sa va traiti viata.
Valentin PESCARU
Cititi un articol despre Tulburarea obsesiv compulsiva, vedeti daca va regasiti si mergeti la o evaluare psihiatrica in paralel cu o serie de sedinte de psihoterapie daca se poate.
Buna Olivia.Si eu am astfel de ganduri si frici irationale ocazional tot de ceva vreme buna, insa acum am niste probleme de anxietate si atacuri de panica si se pare ca s-au mai accentuat aceste ganduri si dureaza mai mult decat inainte.Daca gasesti o rezolvare fii buna si trimite-mi si mie un e-mail. -*
(*modificat de admin)
(*modificat de admin)
De ce nu te tratezi ? Exista medicatie de peste 50 de ani pt asa ceva.
Buna ziua "Kramxel93"
Chiar daca unele simptome pot fi asemanatoare, pot exista cauze foarte diferite. Va recomand cu caldura o evaluare psihologica in care sa vedeti cum si din ce cauza se intampla aceste lucruri la Dumneavoastra. In speta, exista asemanari dar si diferente uriase intre tulburarea de anxietate si tulburarea obsesiv-compulsiva, de exemplu. Doar dupa evaluarea situatiei se poate indica abordarea cea mai buna: psihoterapie, tratament medicamentos, daca este cazul sau, respectiv, o combinatie dintre cele doua.
Atentionare!
Fiecare persoana este unica. Desi facute cu bune intentii, recomandarile altor persoane pot fi nepotrivite situatiei Dumneavoastra. Ceea ce a functionat in cazul altora poate sa nu fie potrivit in cazul Dumneavoastra.
Autodiagnosticarea si autotratamentul pot dauna sanatatii.
Evaluarea corecta se face doar de catre persoane cu pregatire si competente corespunzatoare
Singurul in masura sa prescrie sau sa schimbe tratamentul este medicul curant, care cunoaste in amanunt situatia si simptomele.
Daca nu sunteti multumit de medicul care va trateaza puteti cere oricand o a doua opinie medicala.
Valentin PESCARU
Chiar daca unele simptome pot fi asemanatoare, pot exista cauze foarte diferite. Va recomand cu caldura o evaluare psihologica in care sa vedeti cum si din ce cauza se intampla aceste lucruri la Dumneavoastra. In speta, exista asemanari dar si diferente uriase intre tulburarea de anxietate si tulburarea obsesiv-compulsiva, de exemplu. Doar dupa evaluarea situatiei se poate indica abordarea cea mai buna: psihoterapie, tratament medicamentos, daca este cazul sau, respectiv, o combinatie dintre cele doua.
Atentionare!
Fiecare persoana este unica. Desi facute cu bune intentii, recomandarile altor persoane pot fi nepotrivite situatiei Dumneavoastra. Ceea ce a functionat in cazul altora poate sa nu fie potrivit in cazul Dumneavoastra.
Autodiagnosticarea si autotratamentul pot dauna sanatatii.
Evaluarea corecta se face doar de catre persoane cu pregatire si competente corespunzatoare
Singurul in masura sa prescrie sau sa schimbe tratamentul este medicul curant, care cunoaste in amanunt situatia si simptomele.
Daca nu sunteti multumit de medicul care va trateaza puteti cere oricand o a doua opinie medicala.
Valentin PESCARU
"clara_p" Am citit cateva articole si ma regasesc in unele simptome.
"Kramxel93" Si eu sufar de anxietate si ocazional atacuri de panica dar am reusit sa le mai stapanesc.
Pana la urma cred ca o sa merg la un consult psihologic.
Am mai fost acum 1 an dar fiind studenta nu am avut cum sa sustin costurile unui tratament.
Am mai vorbit cu cateva persoane care sunt de parere ca pot opri gandurile sau starile fara medicamente dar eu nu cred asta pentru ca imi este foarte greu sa le controlez.
Am incercat mai multe metode (sport, alimentatie sanatoasa, meditatie, diferite pastile homeopatice) dar nu au dat roade.
"Kramxel93" Si eu sufar de anxietate si ocazional atacuri de panica dar am reusit sa le mai stapanesc.
Pana la urma cred ca o sa merg la un consult psihologic.
Am mai fost acum 1 an dar fiind studenta nu am avut cum sa sustin costurile unui tratament.
Am mai vorbit cu cateva persoane care sunt de parere ca pot opri gandurile sau starile fara medicamente dar eu nu cred asta pentru ca imi este foarte greu sa le controlez.
Am incercat mai multe metode (sport, alimentatie sanatoasa, meditatie, diferite pastile homeopatice) dar nu au dat roade.
Olivia, daca esti studenta si nu-ti permiti sesiunile de psihoterapie, incearca cel putin sa consulti un medic psihiatru. Din cele ce le relatezi probabilitatea e destul de mare ca starea ta sa nu treaca daca nu e ajutata si de un tratament medicamentos adecvat.
Dr Rares Ignat
psihoterapie pentru depasirea obstacolelor din viata
Dr Rares Ignat
Şi eu am atacuri de panica de 7 ani.Au dispărut ceva timp dar apoi reapar.Iau tratament de linissan 10 mg 2 dimineaţa. Intr-o zi lam întrerupt. Şi atacurile revin.Candva am ştiut sa le controlez dar acum nu mai ştiu. Sunt conştientă ce sunt aceste atacuri am citit despre ele ştiu ca vin şi pleacă. Dar nu mai ştiu sa le controlez.Miam făcut analizele sunt bune toate.Tensiunea buna puls bun.Totul este în mintea mea.
La afectiunea aceasta at trebui sa fiti monitorizata lunar de medicul psihiatru. Numai el va poate spune cand reduceti, cand eliminati tratamentul, cand trebuie schimbat. Atacurile de panica sunt produse de niste dereglari ale neurotransmitatorilor, se produc modificari chimice la nivelul organismului. Nu sunt numai in mintea noastra. Ce se intampla in mintea noastra sunt o consecinta a acestor modificari. Ca dovada ca medicamentele au functionat atata timp.
Mergeti la psihiatru si schimbati Linisanul daca nu va mai ajuta.
Daca sunt fonduri faceti si cateva sedinte de psihoterapie.
De obicei anxietatea si atacurile de panica vin si pleaca in episoade. Asta e circuitul lor.
Mergeti la psihiatru si schimbati Linisanul daca nu va mai ajuta.
Daca sunt fonduri faceti si cateva sedinte de psihoterapie.
De obicei anxietatea si atacurile de panica vin si pleaca in episoade. Asta e circuitul lor.
asa e KlaudyaS, e bine ca intrerupere tratamentului sa se faca doar la recomandarea medicului. Tratamentul te ajuta si sa-ti dai seama mai bine in timpul sesiunilor de psihoterapie ce anume sta la baza atacurilor tale de panica.
Dr Rares Ignat
Dr Rares Ignat
Enchant Toll-Puterea Prezentului..avand aceleasi simptome pe mine m-a ajutat enorm.sper sa iti fie de folos, pace in suflet!!!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte recente din această secțiune: