imi smulg parul..
Pe langa alte ticuri nervoase ale mele...cum ar fi rosul unghiilor si datul din picior cand stau jos (aceste ticuri nu atat de dese) am un alt tic..(cel putin asta cred ca este) imi smulg parul...de la perciuni in special, fir cu fir..pur si simplu trag de el... Problema e ca uneori nici nu imi dau seama.. incerc sa ma abtin sa nu fac asta, dar fara sa vreau ma trezesc iar cu mana in par. E destul de ciudat.. si pana acum nu am auzit persoane sa faca asta.. Am intalnit persoane care isi rod unghiile, clipesc des etc.. dar nu isi smulg parul! Am ticul acesta cam de prin liceu.. acum am 23 de ani sunt la master. Nu stiu ce sa mai fac... nu e tot timpul langa mine cineva care imi este apropiat si imi stie problema..sa ma atentioneze.
2 comentarii
de obicei nu este gravă această tulburare, se poate trata, un psihiatru vă poate ajuta cu nişte medicamente uşoare până vă "dezvăţaţi"de acest tic.
Nu ai auzit, pentru ca nimeni nu se lauda cu asta. Insa tricotilomania este o tulburare de control a impulsurilor destul de raspandita printre adulti.
Ca orice gest cu caracter compulsiv, smulsul firelor de par contribuie la diminuarea tensiunii psihice pe care persoana o acumuleaza, fara a fi constienta de acest fapt. Rezolvarea are un caracter temporar, pana cand se intrunesc din nou factorii interni si externi ce conduc la repetarea procesului.
Dat fiind ca tricotilomania se asociaza si cu alte ticuri, iti recomand sa le abordezi pe toate intr-un cabinet de psihoterapie. E limpede ca ai nevoie de o alta modalitate prin care sa-ti eliberezi tensiunea nervoasa, una mai putin autodistructiva.
Succes!
Psiholog clinician,
Simina Munteanu
Ca orice gest cu caracter compulsiv, smulsul firelor de par contribuie la diminuarea tensiunii psihice pe care persoana o acumuleaza, fara a fi constienta de acest fapt. Rezolvarea are un caracter temporar, pana cand se intrunesc din nou factorii interni si externi ce conduc la repetarea procesului.
Dat fiind ca tricotilomania se asociaza si cu alte ticuri, iti recomand sa le abordezi pe toate intr-un cabinet de psihoterapie. E limpede ca ai nevoie de o alta modalitate prin care sa-ti eliberezi tensiunea nervoasa, una mai putin autodistructiva.
Succes!
Psiholog clinician,
Simina Munteanu
Alte subiecte recente din această secțiune: