Sa discutam despre psihoterapie | Forumul Medical ROmedic

Sa discutam despre psihoterapie

01-07-2016
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Un subiect inca mult dezabatut si controversat, psihoterapia ridica inca multe intrebari care cauta raspuns.
Va invit la o discutie deschisa, calma, informata, bazata pe argumente, despre ce este psihoterapia, si care este rolul ei in tratarea bolilor psihice.
Ar fi de un real folos implicarea celor care au trecut sau trec printr-un astfel de proces.
Fac apel la o discutie si la un ton echilibrat, fara jigniri si insulte. Tema este cel putin interesanta si poate fi de un real folos celor implicati. Scopul nostru comun este sa incercam sa gasim solutii la complicatele probleme ale psihicului uman.
Va multumesc.
162 comentarii 12 ..... 5 6 ÃŽnainte ›
2
01-07-2016, ora 19:03
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Incerc sa fac primul pas pentru a initia conversatia.
Omul a fost dintotdeauna interesat de felul in care functioneaza psihicul uman, probabil inca inainte de a exista un nume pentru acesta. Filozofi, preoti, scriitori au incercat sa-i afle tainele. Desi unele idei au aparut de foarte demult, este general agreat ca momentul major l-a constituit munca lui S.Freud. Pasionat de foarte devreme de studiul mintii umane, datorita atat geniului cat si talentului literar (a scris o multime de carti si lucrari), acesta a fost primul care a organizat mare parte din cunostintelor existente pana la momentul respectiv in materie, sub ceea ce el avea sa numeasca ca fiind psihanaliza. Initial el a considerat psihanaliza, dupa cum ii spune si numele o metoda de sondare, de analizare a psihicului uman, o metoda de a studia cauzele functionarii si simptomelor. Pe parcurs a constatat insa ca exista o imbunatatire substantiala a starii persoanelor aflate in analiza, si astfel a realizat ca se desfasura in paralel un proces terapeutic.
Studiile lui au format baza psihanalizei si este considerat ca fiind cel care a oferit cea mai buna prezentare a structurii si functionarii aparatului psihic. Tot el a emis teoria, confirmata si in zilele noastra, ca cea mai mare parte a activitatii psihice este inconstienta.
Multe dintre teoriile lui sunt inca valabile, altele au fost imbogatite, modernizate, adaptate descoperirilor ulterioare. Desi nu a fost primul care a utilizat unii dintre termeni, a fost primul care a reusit sa-i defineasca si sa-i explice:
- inconstient-preconstient-constient
- sine-eu-supraeu
- mecanisme de aparare, rezistente, refulare, sublimare etc.
Psihanaliza, desi nu s-a dorit a fi o psihoterapie, a format punctul de plecare atat pentru psihoterapiile de orientare psihanalitica dar si a unei multimi de alte forme de psihoterapie. Se estimeaza ca, in prezent, exista cateva sute de orientari psihoterapeutice, multe dintre ele fiind foarte diferite in acest moment de punctul de plecare (psihanaliza).
In foarte multe dintre tarile civilizate din lume mersul la psihoterapeut este vazut ca un fapt natural, normal. In mare parte din aceste tari psihoterapia este oferita si prin intermediul sistemului de sanatate public, avand in felul acesta o si mai mare adresabilitate.
Avand in vedere ca numarul de psihoterapeuti cu drept de libera practica din lume este de cateva sute de mii, este probabil ca in fiecare an milioane de oameni din intreaga lume vor apela la serviciile unuia.
1
01-07-2016, ora 19:47
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Deci, ideea ca trupul nostru ar fi o "marioneta" asupra careia detinem controlul doar prin cateva "sfori" ramane valabila, trupul fiind un fel de avatar, ca in filmul lui James Cameron. :) (am experimentat-o pe propria-mi piele)
L-as mai mentiona si eu pe Carl Jung, inca un nume foarte important in domeniu, pe langa parintele Freud...
1
01-07-2016, ora 20:09
david90
Nu este medic/terapeut
david90
p.s. Psihoterapia ne invata cum sa manuim acele "sfori "...Scurt si la obiect.
0
01-07-2016, ora 20:10
Utilizator_179524
Nu este medic/terapeut
Utilizator_179524
Daca ar fi si in tara noastra psihoterapia oferita si prin intermediul sistemului de sanatate public, ar fi foarte util pentru multe persoane
0
01-07-2016, ora 21:05
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Psihoterapia actuala este nimic altceva decat vanzarea unui produs psihologic cu ceva influente pozitive in sistem MLM ! Cei mai buni clienti pt psihoterapie sunt insisi "terapeutii" in formare si sub supervizare, aproape la fel ca si vanzatorii de suplimente care sunt stimulati sa cumpere cat mai mult de la cel aflat ierarhic superior, urmand ca apoi sa se descurce cum poate ca sa scape de produsele achizitionate si sa-si recupereze din investitie, daca poate sa si castige ceva !

Toata smecheria in aceste sisteme de vanzari este sa ajungi cat mai sus, sa fii primul daca se poate la o firma de suplimente sau formator la un anume curent psihoterapeutic in cazul nostru ! :) DE ASTA exista atat de multe "psihoterapii" ca sa poata exista cat mai multi "sefi" din astia fiecare avand sub el propria retea de "ucenici" sau "initiati" ! :))
La fel este la tehnica radianta care la inceput a fost una singura dar acum este inflatie de "maestri" in cele 100 de forme, theta healing, terapia cu draci (supranumita cu ingeri) etc !
1
01-07-2016, ora 22:16
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
@ stevens

Ce pisic misto ai !
Cadou pentru el:
https://www.youtube.com/watch?v=1mATyaDPvZA
2
01-07-2016, ora 22:17
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
"stevens": ma intrebam cand veti comenta subiectul. Din pacate, ca de multe ori, comentariul Dumneavoastra nu este decat o parere personala, fara nici o sustinere, fara argumente, fara explicatii, drept care nu serveste cu nimic temei si scopului de a ajuta pe cei interesati. In afara de jignirile uzuale de altceva nu sunteti capabil.
Chiar credeti ca o persoana care doreste sa devina psihoterapeut, isi va consuma peste 14 ani din viata si multe mii de euro doar pentru a-i pacali pe altii? Si cei 14 ani vor fi doar studiul de baza! Chiar sunteti convins ca atatia ani de studiu temeinic ce cuprinde cunostinte din psihologie, antropologie, sociologie, neurologie, psihiatrie, medicina nu inseamna nimic?
Practica indelungata, discutiile cu mii si mii de persoane nu inseamna nimic? Ati facut vreodata efortul de a asculta un schizofrenic, o persoana in manie sau in depresie profunda? Si nu "pe net" ci fata in fata, ore si ore? Sau ati privit in ochi o persoana care iti spune ca esti ultima speranta si daca nu faci ceva iese din cabinet si se sinucide? Ati primit vreodata un sms la 2 noaptea in care esti anuntat ca cineva se va sinucide? Ati mai fi putut dormi in noaptea aceea?
Si toate cele de mai sus fara nici un castig financiar?! Doar pentru ca asta iti este meseria si...credinta: de a ajuta semenii cu probleme?
2
01-07-2016, ora 22:22
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
28-yul, aveti dreptate, daca psihoterapia ar fi un serviciu oferit si prin intermediul sistemului de sanatate public situatia s-ar schimba. Din pacate discutiile purtate in acest sens nu au dus la nimic si probabil ca nici nu vor duce la nimic prea curand, caci sistemul de sanatate este in colaps si nimeni nu-si asuma costurile asociate.
Exista insa si vesti bune: exista fundatii si organizatii care incep sa ofere astfel de servicii. Este foarte posibil ca sistemul sa inceapa sa functioneze mai bine in particular.
Lipsa educatiei si culturii in domeniu face ca fondurile sa fie atrase cu greu, sistemele de sponsorizare nu functioneaza. Insa perseverenta celor implicati in domeniu (si va asigur ca sunt multi, de buna credinta) va da roade.
2
01-07-2016, ora 22:29
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Multumesc David90 pentru completare. Desigur ca Freud nu este singurul care a contribuit la cunoasterea aparatului psihic. Arhetipurile lui Jung sunt si ele dovada genialitatii omului. Lista celor care au participat si participa in continuare la studiul mintii umane este foarte lunga si poate ma vei ajuta sa mentionam nume importante in continuare. Celor interesati, care sufera de boli psihice diagnosticate, le recomand o carte scrisa de catre un psihiatru-psihoterapeut, carte de capatai in intelegerea patologiei psihiatrice, scrisa intr-un mod accesibil: Glen O. Gabbard - Tratat de psihiatrie psihodinamica.
2
01-07-2016, ora 22:53
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Pentru ca exista inca neintelegeri asupra diferentei dintre psiholog si psihoterapeut cred ca este cazul sa fac niste precizari:
- psihologul este cel care termina facultatea de psihologie (3 ani). Dupa aceasta, pentru specializare (caci de fapt nu exista specializarea "psiholog pur-si-simplu") este necesara incheierea unui master (2 ani). Se adauga un numar de peste 200 de ore de practica si inca un an de supervizare (psihologul este verificat de catre un alt psiholog cu experienta. Dupa toate acestea isi poate lua dreptul de libera practica. Important: in urma acestui parcurs psihologul va putea (in mod real) sa faca evaluari psihologice. Desi undeva, in atributiile acestuia este inscrisa si "consilierea psihologica" in fapt acesta nu este pregatit sa ofere asa ceva, caci studiile facute nu i-au oferit pregatirea necesara in acest sens. Pentru a putea oferi in mod real aceasta consiliere psihologul ar trebui sa urmeze o pregatire speciala.
- psihoterapeutul, dupa ce a incheiat studiile de psiholog descrise mai sus (cel putin 5-6 ani) incepe formarea ca psihoterapeut: aceasta este cuprinsa dintr-un numar de ani de studiu care imbina teoria si practica (intre 2-4 ani). In paralel cu studiile este obligat sa urmeze propria psihoterapie, sub indrumarea unui formator. Cu alte cuvinte este el insusi, pentru o durata cuprinsa intre 2-5 ani, pacient. in felul acesta va rezolva propriile probleme si va vedea/simti, pe pielea lui, ce inseamna atat psihoterapia in care doreste sa se formeze, cat si "pozitia/rolul" de pacient.
Dupa toate acestea va obtine dreptul de libera practica dar va ramane in supervizare inca un numar de ani (intre 2-5 ani).
In afara de toate acestea este obligat sa participe la cursuri, seminarii, conferinte din domeniu, pentru a fi intotdeauna informat cu ultimele dscoperiri, tehnici si metode
Parcursul profesional ca psihoterapeut este asemanator medicilor, caci de la inceput s-a cazut de acord ca pentru a putea "lucra" cu fiinta umana este nevoie de studiu indelungat, de rabdare, perseverenta, respect si responsabilitate.
Pentru ca lucrurile sa fie clare, in cazul meu, de "sarlatan", asa cum am fost numit de-alungul timpului de stevens, MDL si altii, parcursul meu profesional, verificabil prin documente oficiale, a fost urmatorul: 4 ani de facultate de psihologie la zi si prezenta 99% + 2 ani de master in psihoterapii psihanalitice + 4 ani de formare in psihanaliza + 5 ani (in paralel cu formarea) de analiza personala+5 ani in supervizare. Nu are rost sa adaug cursuri, seminarii si conferinte internationale.
Restul CV-ului meu este public, la fel ca si cartile la care am fost coautor si articolele mele ce pot fi gasite usor.
0
02-07-2016, ora 00:00
david90
Nu este medic/terapeut
david90
Multumim pt recomandare!
Pt cei interesati, cartea o puteti gasi si pe slideshare, in format pdf, tradusa in limba romana.O puteti descarca gratuit.
1
02-07-2016, ora 00:05
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Unele persoane cu afectiuni psihice se simt bine cu psihoterapie. Ma rog: medicatie + psihoterapie.

Consider ca toate persoanele cu orice afectiune psihica, care au bani de psihoterapie, e bine sa faca psihoterapie. Sa impleteasca medicatia cu psihoterapia. Au o sansa la mai bine.
2
02-07-2016, ora 00:07
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Multumesc si eu pt "aprecieri" don Pescaru ! Ce am spus mai sus au fost doar niste consideratii generale de ancadrament, ca sa stim unde ne aflam, despre ce vorbim !

Daca e sa ma refer si mai exact la aria voastra de reala competenta, deoarece multi dintre voi habar n-aveti pe ce lume va aflati (iar altii fac pe prostii), trebuie sa stiti cum este alcatuit omul in mare : anume trup, minte si spirit ! Particica voastra este doar mintea !! Trupul (inclusiv creierul !!) ii "apartine" numai medicului iar de spirit (suflet) se ocupa numai preotul !
Asadar aria voastra este igiena gandirii (erori de apreciere, de perceptie..), a realatiilor sanatoase cu alti oameni, cu partenerul sau omul cu el insusi - cand exista complexe mari de inferioritate, timiditate..LA OAMENII SANATOSI ! Problema mare care apare la voi psihologii este ca multi oameni cu probleme biologice (de functionare cerebrala) ajung la voi si fie nu stiti sa le recunoasteti, fie nu vreti sa le spuneti ca au niste deficite biologice care trebuie corectate intai de medic ! Deci daca vorbim de BOALA vorbim automat si IN PRIMUL RAND de MEDIC si sub nici o forma de psiholog sau psihoterapeut !
Voi aveti INTOTDEAUNA ROLUL SECUND in bolile psihice !
Cand ati intrat peste medic deveniti automat sarlatani, cum spune MLD, iar cand intrati pe zona de spiritualitate deveniti niste impostori - marea majoritate dintre voi fiind fie atei sau chiar anticrestini, dar mai toti cu pretentii de spiritualitate !

Prin urmare trebuie sa stapaniti intai foarte bine acele cursuri de psihiatrie ca sa nu intrati peste competentele medicului si sa va cunoasteti foarte bine (macar teoretic) religia ( cea ortodoxa, ca doar la ortodocsi ma refer si doar de la ei am pretentii) !
Deci cei care doriti sa vindecati un om, un pacient, trebuie sa colaborati obligatoriu cu un medic si cu un preot ! OBLIGATORIU !!
Voi singuri nu puteti "vindeca" decat oameni sanatosi ! :))
1
02-07-2016, ora 00:14
david90
Nu este medic/terapeut
david90
@clara_p: Daca arunci o privire pe studiile clinice realizate pt psihoterapie, vei observa ca aceasta are o eficienta chiar ceva mai mare decat tratamentul medicamentos psihiatric, iar rata de recidiva e mult mai scazuta.Tratamentele psihiatrice au cea mai mare rata de recidiva dintre toate formele de tratament ale tulburarilor psihice.Sa nu mai spun de efectele adverse, care sunt zero in cazul psihoterapiei...

@stevens: Habotnicule, psihiatrii administreaza placebo-uri cu efecte adverse cu duiumul, iar psihoterapeutii reprogrameaza mintea.Ei sunt practic cei care trateaza cauza in majoritatea cazurilor, ei sunt cei care folosesc metoda stiintifica, si nu psihiatrii...Cei sapte ani de-acasa ii ai?!
Si ce problema ai cu ateii?! Presupunand prin absurd ca ar exista un Dzeu, nu ar prefera el mai degraba un ateu cinstit, cu valori morale sanatoase, care isi ajuta semenii, decat un ipocrit ca tine?!
0
02-07-2016, ora 00:33
david90
Nu este medic/terapeut
david90
p.s. Ca tine sau ca mine, sa nu te simti ofensat, ca si eu sunt un ipocrit cand vine vorba de astfel de lucruri...
1
02-07-2016, ora 00:35
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Bine, david.
Sa mergi la psiholog macar.

@ stevens

Incearca sa nu fii obraznic cu nici o persoana de pe forum. Exprima-te ca un om normal, cu moderatie.
Si fa tratament cu medicamente ca lumea, cum ti le da doctorul, nu cum vrei tu !!!
1
02-07-2016, ora 00:43
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Placebo la un medic este doar halatul, ecusonul si aparenta generala Davidel !
La un psiholog aproape totul e placebo, mai putin tehnica folosita, cu conditia sa se potriveasca si aceea ! :)

Hai somn usor !

"Cu pace" Clara ! Sunt prea batran sa mai fiu tras de urechi sau "educat" !
2
02-07-2016, ora 08:35
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Sunt vremuri grele, nu sunt locuri de munca pe nicaieri si oamenii trebuie sa traiasca din ceva. Daca se poate si dintr-o smecherie, nu este nimic rau. Specific capitalismului este exploatarea omului de catre om. Dar o caracteristica de baza este aceea ca in capitalism se da voie ca escrocii sa-i "dea la grinda" pe fraieri (bisnita, camatareala, etc). Nu vreau sa-i supar pe cei in suferinta, care din disperare incearca orice. Insa ma enerveaza insistenta cu care smecherii isi promoveaza "produsul".
Daca psihoterapia s-ar face gratuit, n-as avea nimic impotriva ei. O vorba buna poate sa linisteasca pe moment. Dar nu este nimic gratis! Aici este vorba de multi bani, de asta sunt atat de agresivi si de insistenti acesti psihoterapeuti.
1
02-07-2016, ora 08:50
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Bati cu ciocanul, dar cat sa bati si cu ciocanul ?! Daca "unealta" este nepotrivita si nu da rezultatul dorit, atunci schimbi "solutia tehnica".
S-a vindecat careva cu psihoterapie ? Ma refer la bolnavii adevarati, nu la domnisoarele isterice. Eu n-am auzit de efecte miraculoase ale psihoterapiei. Si nici medicatia actuala nu vindeca, ci doar atenueaza simptomele bolii, pentru ca cel in suferinta sa se simta putin mai bine, sau sa-i deranjeze mai putin pe apropiati.
In domeniul psihiatriei nu s-a gasit metoda corecta de tratare a bolilor grave. Am impresia ca nici nu se vrea, de catre companiile producatoare de medicamente, care vor sa-si vanda "cacaturile" lor scumpe. Numai cand se va descoperi cauza adevarata a bolilor psihice, atunci se vor putea crea medicamente care sa vindece.
1
02-07-2016, ora 10:43
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
As putea sa va tratez si eu cu "psihoterapie".
https://www.youtube.com/watch?v=55Udu41Sf9U
V-as chema la "cabinet", sa ascultam muzica, sa stam la taclale, sa bem un suc natural de fructe. Nu v-as cere bani decat pentru consumatie, sa-si plateasca fiecare, nemteste.
1
02-07-2016, ora 11:09
Psiholog Pescaru Valentin
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Pescaru Valentin
Dupa cum spuneam: stevens si MDL (care vad ca este in "verva") comentariile Dumneavoastra sunt gratuit ofensatoare fara niciun motiv drept care ma voi adresa administratorului. Ideea de baza a acestui topic este sa discutam pro sau contra psihoterapiei cu argumente, nu cu pareri personale.
Poate ca daca ati lasa jignirile la o parte am putea sa avem o discutie constructiva.
Ca de exemplu: ceea ce afirmati amandoi este ca boala psihica are o cauza organica, o "defectiune" a creierului. Cu alte cuvinte, se strica ceva in functionarea lui, voi afirmati ca o "substanta" (sa o denumim generic). Daca am da creierului acea substanta, prin medicamente, se presupune ca ar trebui sa-si revina si sa functioneze corect, lucru care, din cate stiti deja, nu prea functioneaza. Ce ne facem atunci?
Desigur discutia este una veche si inca deschisa si fiecare o "tine" pe a lui: medicii considera ca boala are o cauza organica, psihologii considera ca boala are o cauza psihologica. In postari viitoare voi da exemple de astfel de situatii.
Abordarea moderna, in care cred cu tarie si pe care o aplic, este combinarea celor doua variante, de aceea colaborez cu o multime de medici din alte specializari. Insa generalizarile sunt gresite prin definitie, si fiecare caz trebuie tratat ca atare. In fapt nimeni nu trateaza boala ci...bolnavul!
Unde gresiti amandoi major este la rolul pe care il acordati (de fapt nu il recunoasteti) psihologului. In realitate (pe care amandoi o negati), sunt pus adeseori in situatia de a evalua si respectiv a pune un diagnostic unei persoane. In functie de evaluare pot face recomandarile de rigoare: catre tratament medicamentos, investigatii suplimentare, psihoterapie, etc. Exista multe persoane care vin de buna voie sa verifice daca au probleme psihice si ma bucur intotdeauna cand nu exista. Nu vrea nimeni sa caute o boala acolo unde ea nu exista. Voi reveni asupra acestui subiect in postari viitoare.
Exista destule cazuri in care am nevoie sa colaborez cu un medic psihiatru, ceea ce fac.
Exista la fel de multe cazuri in care medici de diverse specializari (de familie, neurologi, psihiatri, cardiologi, interne) imi cer un diagnostic, sau detalierea unuia (diagnostic de finete). In functie de evaluarea psihologica se prescrie medicatia! Pentru a putea colabora cu medicii si a avea un limbaj comun a trebuit sa invat foarte multa medicina, si o fac in continuare, de aceea imi pot permite sa afirma unele lucruri in legatura cu tratamente, simptome etc. Iar atunci cand nu inteleg ceva sau am dubii asupra unei situatii ma sfatuiesc cu ei.
Indiferent cine vede persoana/pacient, psihiatru sau psiholog, va face recomandarile celei mai potrivite persoanei. Abordarea moderna a suferintelor psihice inseamna echipe multidisciplinare, in care nevoile pacientului se afla in centru.
Aceasta este realitate si asa se procedeaza, cel putin in spitalul in care lucrez eu. Si ma bucur sa fiu intr-un loc in care gasesc oameni care impartasesc acealeasi valori si convingeri. Cu atat mai mult ma deranjeaza jignirile asupra unor oameni care incearca sa-si faca treaba intr-un sistem de sanatate cum il stiti.
Sigur ca in aceste doua profesii exista persoane si persoane, mai mult sau mai putin pregatite si mai mult sau mai putin dedicate profesiei, dar de aici si pana la a jigni pe toti cei care incearca din rasputeri sa-si faca treaba cum trebuie, ar trebui sa fie ceva distanta.

Am rugamintea, asa cum de altfel mi-ati adresat-o si Dumneavoastra mie MDL, si am respectat-o, sa avem o discutie bazata pe argumente, spre beneficiul celor implicati, ca sa nu incarcam topicul nu discutii care nu folosesc nimanui. Va multumesc

Atentie: prezenta mea pe acest site/forum se datoreaza invitatiei primite de a comenta. Nu sunt interesat de a-mi face publicitate, sunt indeajuns de cunoscut pentru nu avea nevoie de publicitate.

Pentru cei interesati, recomand o alta carte, de capatai in abordarea psihoterapeutica a depresiei: "10 abordari psihoterapeutice ale depresiei" - Dieter Stimerling
Este o baza interesanta de discutie referitor la cauze ale depresiei.
1
02-07-2016, ora 11:23
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
@Pescaru Valentin
Stimabile, vad ca vreti sa introduceti cenzura, sa eliminati comentarii (parerile) care va afecteaza afacerea. Eu aveam aceeasi parere (proasta) despre psihoterapie si inainte de a intra in coliziune cu dvs. Nu as fi intervenit pe subiectul asta, daca nu ati fi fost obraznic (m-ati luat peste picior) la postarea mea cu efectul vitaminei B1. Sa tineti seama ca eu sunt "cal batran", trecut prin viata si pe deasupra inteligent (peste medie). Sanatate si numai bine !
1
02-07-2016, ora 12:02
david90
Nu este medic/terapeut
david90
@MDL: Sincer, nu dati dovada de prea multa inteligenta in comentariile dvs...Cunoasteti principiul "lauda-ma gura ca-ti dau prajitura", specific mai ales romanilor...Probabil nu sunteti altceva decat un simplu fost profesor universitar de pe timpul lui Ceasca, cu mentalitati invechite, un om care traieste in trecut, domenii precum mecanica cuantica fiind straine pt dvs, fiind de domeniul "misticismului"...Societatea si stiinta evolueaza intr-un ritm ametitor, iar noi trebuie sa tinem pasul cu ea, nu sa ne inchidem intr-un glob de cristal si sa negam tot ce este nou si revolutionar, benefic, care ne impinge spre progres...
Reactia domnului psiholog la adresa dvs a fost absolut normala si justificata, la ce bazaconii ati debitat pe forum...
0
02-07-2016, ora 12:28
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ MDL

1. Aveti vreo problema daca o persoana ia tratament si face 8 ani psihoterapie ? Afirma ca se simte bine. Si mai face vreo 10-20-30 de ani aceeasi combinatie. Care e anume problema dv personala cu o astfel de persoana ?

2. Cui anume de pe forum reprosati ca nu s-au descoperit medicamente care sa vindece bolile psihice ? Am impresia ca strigati la noi de parca noi nu am vrea sa fie vindecate aceste boli si ne place sa traim de zeci de ani cu ele.

3. Ce vina personala are domnul psiholog Pescaru Valentin ca nu sunt compensate sedintele la psiholog de CAS ?

4. Citesc forumul asta, in amanuntime sectiunile de Tulburari psihice si Psihice, de 9 ani. Sunt multi tineri care au luat legatura cu mine personal, telefonic, prin mail, Facebook etc de-a lungul acestor ani. Am stat cu ei de vorba zeci si sute de ore si inca mai stau. Majoritatea au nevoie stringenta de consiliere psihologica, chiar daca dv. personal vi se pare ca psihologul nu face nimic si fura bani. Multi nu pot lua decizii in viata, simt nevoia sa fie coordonati. Se simt mai bine ca parintii le platesc psiholog saptamanal.

5. Poate ati intrat de curand in aceasta lume. Nu este problema mea daca si cand. Insa cercetati-o mai in amanuntime inainte sa afirmati opinii. Forumul Romedic poate fi o sursa foarte eficienta de cercetare in caz ca sunteti cu adevarat interesat.

6. Atentie la limbaj cand scrieti pe Forum public. Nu suntem nevasta dv. sa va suportam limbajul si agresivitatea. Pentru ca daca nu va puteti concentra sa scrieti calm si coerent si sa va expuneti parerile, inseamna ca nu aveti nevoie de psiholog, ci de psihiatru. Sunteti dovada clara ca nu va puteti vindeca cu vitamina B 1.
0
02-07-2016, ora 12:40
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Brain And Neurotransmitters

https://www.youtube.com/watch?v=6uMcdpiV094
1
02-07-2016, ora 13:13
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
@clara_p

1. Face fiecare cum il taie capul. Daca va simtiti bine cand dati bani la psiholog, e treaba dvs. Cat este tariful orar, ca sunt curios ?

2. Nu am reprosat nimanui ca nu s-a descoperit tratamentul corect pentru bolile psihice. Era doar o constatare.

3.Domnul psiholog Pescaru Valentin s-a bagat la postarea mea si a inceput sa-si dea talente, ba chiar mi-a vorbit necuvincios. Cred ca se baga la orice discutie, ca din asta traieste.
Eu as fi vrut ca la ce am postat eu, sa nu fi comentat nimeni. Am transmis o informatie, o experienta personala, o observatie empirica pe care o consider importanta. Am vrut sa fiu de ajutor unor bolnavi disperati sau familiilor acestora. O pot folosi sau pot sa o ignore. Sunt majori si fiecare trebuie sa gandeasca cu mintea lui.

4.Eu am intrat recent pe acest forum si nu am de gand sa stau calare pe el. Nu vreau sa intru in coliziune cu "veteranii" forumului. Am alte hobby-uri si imi petrec timpul pe alt gen de forumuri si cu discutii pe la ziare (cu politica, bat-o vina!). As fi dorit un forum unde sa poti sa prezinti idei noi pentru dezbatere, pe diverse domenii. Aici e multa lume bolnava, fiecare cu necazul lui, cam deprimant. Iar la discutii cu medicii nu ne lasa, ca astia sunt cu nasul pe sus si nu e nimeni ca ei. Pentru mine este important ca ce voiam sa transmit este gazduit pe un forum (server) si cine cauta cu Google da de aceasta informatie.

5.Nu am folosit limbaj inadecvat, din cate imi amintesc. Dimpotriva, unii forumisti mi s-au adresat necuvincios. Dar nu pot sa ma supar pe ei, in situatia data.
1
02-07-2016, ora 14:28
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
@ david
"lauda-ma gura ca-ti dau prajitura"

Eu stiam alta varianta: "Laudatul, ca si scarpinatul, nu te costa nimic"

Sanatate si numai bine !
0
02-07-2016, ora 14:48
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
Consider ca este vina medicilor, ca nu si-au aparat statutul (rangul) si le-au permis slugilor (sa-mi fie scuzata exprimarea) sa si-o ia in cap. N-am inteles de ce medicii nu s-au opus infiintarii de "facultati" pentru asistente cu "studii superioare", la infiintarea "Facultatilor de moase" (!!!), la vraja cu psihoterapeutii si la alte porcarii. O sa ne pomenim si cu facultati pentru pedichiuriste sau de portari. Asta este realitatea de la noi, ca si astia cu facultati serioase (Politehnica, Medicina, etc) sunt proveniti mai mult din mediul rural si n-au deprinderea sa-si apere rangul (obtinut cu munca grea in facultate). In Anglia nu poti nici sa bei o bere in localurile rezervate celor din patura superioara.

Repet:

De psihologi este nevoie, ca sa-i evaluleze pe bolnavi, sa le faca diverse teste (IQ, etc), dar chestia cu psihoterapeutii mi se pare o vulgarizare a stiintei. Eventual sa se ocupe de sedinte de psihoterapie tot medicii psihiatri, dar nu astia din reteaua MLM, cum bine zicea domnul stevens.
0
02-07-2016, ora 17:10
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Stimate domn @ MDL,

1. Daca unii se simt bine sa mearga la psiholog/psihoterapeut si considera ca merita efortul sa plateasca intre 50 si 200-300 lei sedinta, foarte bine. Lasati-i sa se simta bine pe banii lor. Nu e treaba noastra sa ne bagam in viata oamenilor. Unii se simt bine, merg cu anii, unii renunta. Nu au rezultate. Depinde si de psiholog si de structura fiecaruia.

Eu am fost la 4 psihologi si m-am simtit mai rau. Drept urmare am renuntat.
Merg la terapie de grup, care e diferita. Acolo ma simt bine.
Nu dau nici un ban.

2. Dv. va adresati unor persoane care au diverse afectiuni psihice de ani sau de zeci de ani.
Stim, domnule @ MDL ca nu exista medicamente care sa ne vindece.
Se cunoaste acest lucru. Nu exista medicamente care sa vindece nici diabetul sau artroza sau alte boli.
Incercati sa ne puneti sare pe rana ?

3 a. Domnul Valentin Pescaru, toti medicii si psihologii care scriu pe Romedic, o fac gratuit. Nu se baga la postari. Nu isi dau talente si in general nu vorbesc necuviincios.
0
02-07-2016, ora 18:06
MDL
Nu este medic/terapeut
MDL
@clara_p

OK! Nu vreau sa va supar, chiar imi pare rau de toti, ca se poate intampla oricui.

Nu am pus sare pe rana, ci am vrut sa ajut. Eu sunt convins ca exista o legatura intre infectiile ascunse (cronice) cu bacterii sau fungi producatori de tiaminaze, care prin privarea neuronilor de efectul benefic al vitaminei B1, duc la degenerarea sistemului nervos. Insa medicii psihiatri obisnuiti nu vor sa auda de noutati in acest domeniu. Nu vor sa asculte, sa citeasca articole de cercetare date pe net. Ei s-au dus la fac. de medicina ca sa se faca medici si sa o duca putin mai bine ca altii, nu ca sa vindece omenirea. Cei care sunt curiosi din fire si cu inclinatie spre cercetare, sunt cativa in lume (ii numeri pe degete). Si cam in toate domeniile este asa. Tot ce folosim acum, motoarele, tranzistorul si calculatorul, etc au fost de la mintea catorva oameni.

Trebuie sa stiti ca in tratarea diabetului se intrezare un progres concret, Am citit pe un forum al cercetatorilor din SUA ca s-ar fi descoperit o bacterie anaeroba care traieste in intestinul gros si care produce toxine care distrug celulele beta pancreatice. Ii spuneau si denumirea, dar nu mi-am notat (n-am salvat pagina) si acum nu reusesc sa dau de ea (Google nu merge prea bine). Am ajuns pe pagina aia cautand despre infectia cu Clostridium Difficile. Era tot din familia Clostridium. Din pacate aceste bacterii sunt greu de eliminat din intestin. Vancomicina omoara bacteria vie, dar nu are efect asupra formei vegetative (sporii) care isi face veacul in peretele intestinal. S-a descoperit un antibiotic eficient (asa se zice) numit Dificlir (INN-fidaxomicin), insa este enorm de scump ( 40 Tablet(s) $5, 723.00 USD). Cred ca este o legatura directa intre acesti microbi (sau unii asemanatoti - care produc tiaminaze sau alte toxine cu efect similar) si multe boli psihice.
Cu siguranta tratamentul bolilor psihice se va schimba si se va trece la eliminarea cauzelor.

Va spun ca de cand iau si eu B1 zilnic (100 mg de B1 clasic la ora pranzului si 100 mg de Enerion la ora 18) mi-au scazut si trensiunea si glicemia. Nu bag chifle.

Va urez sanatate si numai bine !
Adaugă un comentariu / răspuns
162 comentarii 12 ..... 5 6 ÃŽnainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ȘedinÈ›ele de psihoterapie sunt mai eficiente dimineaÈ›a
  • Dezvoltarea toleranÈ›ei la anxietate - cheia în reducerea simptomelor tulburării obsesiv-compulsive
  • Identificarea punctelor forte È™i a celor slabe ale psihoterapeuÈ›ilor È™i utilizarea lor ar putea îmbunătății rezultatele pacienÈ›ilor
  • O mai bună identificare a efectelor adverse ar putea îmbunătăți calitatea psihoterapiei
  • Tehnica oglindirii È™i impactul asupra sentimentului de vinovăție
  •