Trebuie tratament permanent de suprimare a imunitatii, dupa artroplastia totala de sold?

23-05-2016
thanks
Nu este medic/terapeut
thanks
Este nevoie de tratament permanent de suprimare a imunitatii, dupa artroplastia totala de sold, ca in cazurile transplantului de organe ( inima, rinichi etc) ?

Nu am gasit pe net un raspuns explicit, ci doar raspunsuri indirecte, care ar tinde catre un raspuns negativ. In sensul ca exista cazuri in care poate provoca un raspuns autoimun, dar nu reprezinta regula generala.

Pentru a fi mai clar, voi posta si linkuri catre siteurile de limba engleza pe care le-am studiat, sperand sa nu contravina politicii romedic.ro

1)https://en.wikipedia.org/wiki/Osteolysis http://www.recallcenter.com/hip-replacement/complications/
În timpul utilizarii normale a unui implant de sold, frecarea poate provoca eliberarea materialului de implant, particule mici de plastic sau de metal în zona din jurul dispozitivului.
Se pare ca, daca se folosesc materiale bune, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11764375 sunt sanse sa nu mai apara aceasta complicatie.

2) Alergia la metale
http://emedicine.medscape.com/article/1230696-overview
Desi se spune ca in principiu 13% din populatie are alergie la metale, in cazul implanturilor se pare ca doar 0.1% au probleme reale din aceasta cauza, ceea ce este incurajator.

3) Din pacate, pacientii imunocompromisi din cauze prealabile ( transplanturi, artrita reumatoida), sunt evident predispusi la astfel de probleme.
Aceasta au fost rezultatele dupa criterul de cautare hip replacement immunosuppression

4) Am gasit un studiu redus ( 100 de operatii), din care se spune ca doar la un singur pacient imunocompromis a aparut o infectie. Per a contrario, restul nu ar fi avut nevoie de tratament autoimun.

5) Nu stiu cat de valid este rationamentul acesta per a contrario
Am gasit un ghid excelent de intrebari referitor la operatie de inlocuire sold http://www.ranawatorthopaedics.com/faq-hip.html#page25

Patients should adhere to this regimen for the first two years following joint replacement.
Immunocompromised patients, including those with inflammatory arthropathies, rheumatoid arthritis, drug or radiation-induced immunosuppression, insulin-dependent diabetes or any other major medical problem should follow this antibiotic routine indefinitely.
Per a contrario, sunt pacienti care au facut inlocuire de sold, care nu au probleme de imunitate?
Va multumesc!
2 comentarii
0
23-05-2016, ora 09:27
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Nu s-a pus, pana acum, problema suprimarii imunitatii in cazul artroplastiilor.
Logica cercetarilor medicale in acest caz este profund diferita: perfectionarea materialelor implantabile (se foloseste titanul, care nu a provocat vreo "alergie" dupa cateva miliarde de utilizari).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
23-05-2016, ora 16:30
thanks
Nu este medic/terapeut
thanks
Domnule Doctor,

Chiar ma gandeam ca este posibil sa raspundeti dvs. Este cu adevarat incredibil suportul online pe care il oferiti. Nu imi imaginez cum gasiti resursele necesare. Parca ziua ar avea mai mult de 24h pentru dvs.

Multumiri din nou!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un program de mers cu un obiectiv de distanță poate îmbunătăți funcționarea după operația de înlocuire a șoldului
  •