Furia și managementul furiei

Furia și managementul furiei

©

Autor:

Furia și managementul furiei
Furia este un sentiment copleÈ™itor – ne învăluie de departe sau ne scurtcircuitează minÈ›ile într-o singură secundă È™i tot ce ne-amintim ulterior este că am scăpat din nou frâiele.

DeÈ™i este o reacÈ›ie normală, umană È™i chiar sănătoasă -  diferenÈ›a o face modul individual în care reuÈ™im să depășim criza de furie în aÈ™a fel încât să nu ne compromitem calitatea vieÈ›ii È™i relaÈ›iile cu ceilalÈ›i.

E, desigur, mai uÈ™or de spus decât de aplicat, mai ales pentru cei mai temperamentali dintre noi, însă exersarea unui stil de management al furiei ne poate scăpa de multe regrete È™i chiar probleme de sănătate.

Furia

Furia este, potrivit definiÈ›iei date de AsociaÈ›ia Americană pentru Psihologie, o stare emoÈ›ională ce variază de la enervare uÈ™oară la mânie puternică, violentă, cauzând în organism schimbări de ordin fiziologic È™i psihologic.
Altfel spus, atât trupul, cât È™i mintea noastră vor fi afectate de un episod de furie: pulsul o ia la goană, tensiunea creÈ™te, adrenalina È™i noradrenalina sunt secretate în cantități mari.

Sentimentul de furie este legat de obicei de alte emoÈ›ii negative – acÈ›ionând ca un răspuns la acestea sau pur È™i simplu însoÈ›indu-le: teamă, tristeÈ›e, dezamăgiere, îngrijorare, ruÈ™ine, fustrare.

Furia poate fi declanÈ™ată deopotrivă de elemente externe È™i interne. Ne putem simÈ›i furioÈ™i când ne amintim evenimente neplăcute din trecut, când ne îngrijorăm pentru ziua de mâine sau când ne copleÈ™eÈ™te gestionarea problemelor personale.
Pe de altă parte, ne pot „stoarce” de furie elemente banale ale vieÈ›ii de zi cu zi: o ceartă cu un coleg, răspunsul dispreÈ›uitor al unui funcÈ›ionar public, anularea unui eveniment, o schimbare bruscă de planuri, o privire aparent inofensivă.

Din punct de vedere biologic, suntem „programaÈ›i” să ne înfuriem È™i să reacÈ›ionăm agresiv la evenimente ce ne amenință echilibrul È™i teritoriul. Pe de altă parte, normele sociale ce „reglementează” nescris relaÈ›iile umane È™i dorinÈ›a de a ne integra È™i a fi aceptaÈ›i ne determină să învățăm să ne controlăm reacÈ›iile, într-o manieră acceptată de comunitate.

Unii oameni sunt mai predispuÈ™i la furie din prisma temperamentului lor, în timp ce alÈ›ii par imperturbabili.
Cert este că reacÈ›iile la furie nu sunt identice, ci variază de la o persoană la alta: dacă unii aruncă efectiv cu lucruri în jurul lor, înjură, ridică tonul, spun tot ce au de zis, alÈ›ii dimpotrivă: se retrag în interior, se „îmbufnează”, simt o stare de rău fizic È™i refuză să mai scoată vreun cuvânt.

ReacÈ›iile la furie È™i gestionarea acestora sunt influenÈ›ate È™i de background-ul familial È™i cultural: în ce fel am conÈ™tientizat că este acceptabil să ne exteriorizăm nemulÈ›umirile È™i ce reacÈ›ii am primit de la ceilalÈ›i (de toleranță sau de respingere).

Furia devine o problemă serioasă atunci când:
  • este foarte frecventă, fiind o reacÈ›ie predilectă la situaÈ›iile încordate
  • persoanele din jur se tem să nu aveÈ›i o ieÈ™ire nervoasă
  • vă afectează relaÈ›ia de cuplu, de familie sau relaÈ›iile profesionale
  • devine o soluÈ›ie pentru a obÈ›ine ceea ce vă doriÈ›i
  • este foarte persistentă, chiar È™i după ce factorul declanÈ™ator s-a estompat
  • pe fondul furiei, aveÈ›i tendinÈ›a de a abuza verbal sau fizic persoanele din jur
  • furia legată de un anumit factor se reflectă asupra tuturor situaÈ›iilor din ziua respectivă
  • pentru a vă calma, apelaÈ›i la tutun, alcool sau alte substanÈ›e. (4)

Ce facem cu furia?

Există patru căi principale prin care o persoană reacÈ›ionează în cazul unui episod de furie:

  • izbucneÈ™te, exprimându-È™i pe moment sentimentele în mod verbal sau fizic, cauzând o „furtună” de vorbe È™i emoÈ›ii în jurul său.
  • refulează, înăbuÈ™indu-È™i reacÈ›iile de drept, gândurile, dorinÈ›ele È™i emoÈ›iile, încercând să-È™i mute atenÈ›ia pe altceva È™i să „uite” artificial episodul.
  • se calmează – conÈ™tientizează situaÈ›ia È™i înÈ›elege că nu are niciun beneficiu în a izbucni sonor, astfel că încearcă să-È™i regăsească reechilibrul, apelând la diverse tehnici.
  • se exprimă asertiv – explică clar È™i calm ceea ce l-a deranjat, fără a leza pe nimeni; îÈ™i face cunoscute opiniile È™i caută căi de depășire alături de ceilalÈ›i.

Primele două atitudini sunt, desigur, cele mai păguboase.

Izbucnirile violente nu sunt o modalitate reală de a scăpa de factorul declanÈ™ator al furiei. De fapt, conflictul (interior sau bilateral) poate escalada, frustrările se pot exacerba, anumite sentimente pot fi rănite în timpul „vârtejului”, iar ulterior părerile de rău sunt copleÈ™itoare È™i inutile.

Inhibarea emoÈ›iilor este de asemenea o tactică dezavantajoasă. Ignorarea nemulÈ›umirilor È™i reprimarea furiei poate sedimenta în timp frustrări, resentimente, care pot la un anumit moment să se reverse mult mai intens È™i cu mult mai multe „pagube” decât  dacă ar fi fost exprimate la momentul potrivit.
Mai mult, refularea emoÈ›iilor ne afectează È™i sănătatea. Furia intensă, atât cea exprimată, cât È™i cea reprimată poate cauza hipertensiune, tahicardie È™i tulburări gastrice.
De asemenea, pot apărea probleme de somn, tulburări alimentare, depedențe de substsanțe sau chiar depresie și anxietate.

Căile ideale sunt identificarea factorilor care au provocat sentimentul de furie, reevaluarea lor È™i învățarea voluntară a unor tehnici prin care putem elibera frustrările È™i controla episoadele mânioase atunci când apar.

AÈ™adar, primul pas ar fi realizarea unei liste cu situaÈ›iile în care deveniÈ›i furios sau cu lucrurile care vă cauzează în general iritare, tocmai pentru a È™ti spre ce să vă canalizaÈ›i eforturile.

Strategii de managament al furiei

Managementul furiei se referă la încercarea de a înÈ›elege ce anume cauzează furia, ce o alimentează È™i cum poate fi stăpânită È™i evitată pe termen lung, pentru a nu deveni distructivă.

Relaxarea

DeÈ™i poate părea greu de pus în practică,  relaxarea este o cale de a È›ine la distanță furia. Se pot deprinde tehnici de calmare È™i de relaxare, pe care să le puteÈ›i aplica în situaÈ›iile tensionate È™i se poate spune că sunt o necesitate dacă trăiÈ›i într-un mediu tensionat.

Sugestii:
  • inspiraÈ›i adânc, de la nivelul diafragmei È™i încercaÈ›i să vă imaginaÈ›i procesul prin care aerul iese din plămâni
  • puteÈ›i apela È™i la vechiul truc cu număratul până la 10
  • repetaÈ›i în când „relaxează-te, „calmează-te”, „ia-o uÈ™or” atunci când simÈ›iÈ›i că deveniÈ›i tensionat È™i nervos, încercând în acelaÈ™i timp să respiraÈ›i cât mai profund;
  • rememoraÈ›i amintiri plăcute sau imaginaÈ›i-vă situaÈ›ii plăcute, care vă pot da o stare de bine;

Restructurarea modalității de gândire

Mentalitatea nu se poate schimba de pe o zi pe alta, însă puteÈ›i exersa un mod de a gândi mai deschis, mai empatic È™i mai nuanÈ›at.

Când suntem furioÈ™i, tindem să vedem lucrurile în alb È™i negru, ignorând de fapt căile de mijloc È™i „nuanÈ›ele”.
Astfel, o atitudine comun întâlnită este generalizarea extremă („totul e compromis”, „întotdeauna mă sfidezi”, „niciodată nu te È›ii de cuvânt”), care este pur È™i simplu nedreaptă.

De fapt,  mai util ar fi să acceptăm frustrarea È™i enervarea de moment, însă să înÈ›elegem că reacÈ›ionând furios (înjurând, È›ipând, jignind) nu vom reuÈ™i să rezolvăm situaÈ›ia care ne nemulÈ›umeÈ™te pe moment, ci o vom acutiza.

Din acest motiv, È›elul este de a gândi logic: este o criză de moment, care nu va persista pentru întodeauna. Lucrurile nu pot decurge întotdeauna după voia noastră (chiar dacă avem niÈ™te aÈ™teptări echitabile), aÈ™a că „dramatizarea”  nu îÈ™i are sensul.

E necesar să devenim mai flexibili, mai înÈ›elegători cu cei din jur È™i mai toleranÈ›i față de opinii pe care nu le împărtășim, pentru a evita situaÈ›ii în care simÈ›im că furia ne contropeÈ™te.

Încercarea de a gestiona problemele în mod real

Dacă obiectul frustărilor este legat de grijile și deciziile din viața de zi cu zi, stresul se poate acumula alarmant.
În aceste situaÈ›ii, trebuie să conÈ™tientizăm că nu există o soluÈ›ie potrivită, o cheie care deschide fiecare ușă È™i că mai important decât a È™ti exact deznodământul este cum acÈ›ionăm pe traseu.

Îmbunătățirea abilităților de comunicare

Persoanele care se înfurie uÈ™or sunt de regulă foarte impulsive; atunci când devin nemulÈ›umite, iritate È™i nervoase, tind să spună franc primul lucru care le trece prin minte, fără să se gândească la consecinÈ›e.

Câteva secunde de pauză
înainte de a răspunde unei acuzaÈ›ii, unei replici tăioase sau unei atitudini care ne deranjează pot „rescrie” finalul.
Înainte de a ne exprima, putem încerca să ne gândim efectiv la impactul pe care îl pot avea vorbele noastre asupra celuilalt È™i să găsim o formulă cât mai diplomată.

Mai mult, e important să îl ascultăm în mod real pe cel cu care avem un conflict de idei. Să nu îl întrerupem, să îl lăsăm să spună ce are de zis È™i să reflectăm în tot acest timp la ce anume vrea să ne transmită.

Putem apela È™i la umor pentru a ne imagina propriu-zis semnificaÈ›ia vorbelor noastre: ce spunem efectiv atunci când jignim pe cineva sau cum ar arăta o lume condusă potrivit dorinÈ›elor noastre idealiste.
Dacă reuÈ™im să găsim un element care să ne amuze, în toată povestea, un conflict se poate dezamorsa semnificativ, iar furia scade din intensitate.

Faceți o schimbare

PersistenÈ›a situaÈ›iilor care ne nemulÈ›umesc (lipsa banilor, conflictul cu partenerul, lipsa timpului pentru relaxare, de exemplu) pot sedimenta o furie profundă, ca È™i cum am fi căzut într-o prăpastie fără ieÈ™ire.

E bine ca din când în când să facem mici schimbări care să ne deconecteze de la factorii de stres È™i enervare; de exemplu, un interval zilnic de timp în care alocăm timp pentru propria persoană È™i pentru nimeni altcineva.
Chiar È™i 15 minute în care putem să ne liniÈ™tim gândurile sau să stăm complet deconectaÈ›i de la informaÈ›ie, ori să ne răsfățăm cu ceva care ne place ne pot ajuta să avem o abordare mai calmă.

Alte sugestii:
  • căutaÈ›i momentul È™i locul potrivit: discuÈ›iile în contradictoriu È™i nemulÈ›umirile pot cauza furie chiar È™i numai din cauza contextului nepotrivit.
  • Dacă suntem obosiÈ›i, grăbiÈ›i sau stresaÈ›i, suntem mai predispuÈ™i la a reacÈ›iona neplăcut.
  • evitaÈ›i situaÈ›iile care vă stimulează să acÈ›ionaÈ›i furios; dacă È™tiÈ›i că anumite discuÈ›ii sunt neconstructive, relaÈ›ia cu unele persoane este irecuperabilă sau, anumite activități vă provoacă mereu disconfort, încercaÈ›i să ocoliÈ›i aceÈ™ti factori ce vă pot provoca.
  • învățaÈ›i să vă retrageÈ›i la timp: dacă simÈ›iÈ›i că furia escaladează È™i situaÈ›ia se înrăutăți, puteÈ›i alege să ieÈ™iÈ›i din cameră sau să faceÈ›i o plimbare, pentru a vă tempera reacÈ›iile. Ulterior, nu lăsaÈ›i problema făcută uitată, ci abordaÈ›i-o când È™tiÈ›i că sunteÈ›i în stare să vă păstraÈ›i calmul.
  • căutaÈ›i alternative la problemele care vă nemulÈ›umesc È™i vă înfurie constant. De exemplu, dacă zilnic ajungeÈ›i la serviciu furios din cauza traficului, încercaÈ›i rute ocolitoare sau plecaÈ›i puÈ›in mai devreme de acasă.
  • învățaÈ›i să recunoaÈ™teÈ›i reacÈ›iile pe care le aveÈ›i la furie, pentru a vă retrage la timp dintr-un conflict, înainte de izbucni. Cele mai comune sunt: încleÈ™tarea puminilor, încordarea muÈ™chilor, intensificarea respiraÈ›iei, accelerarea pulsului, senzaÈ›ia de căldură.
  • faceÈ›i exerciÈ›ii fizice în mod regulat, optând pentru activități de tip yoga sau pilates, în care respiraÈ›ia È™i concentrarea joacă un rol important.
  • evitaÈ›i să vă refugiaÈ›i în alcool sau tutun, atunci când sunteÈ›i furios
  • încercaÈ›i să vă descărcaÈ›i resentimentele prin activități artistice: pictură, dans, scris, muzică
  • observaÈ›i dacă nu cumva deveniÈ›i mai iritabil atunci când vă este somn, foame sau sete È™i dacă este cazul, evitaÈ›i discuÈ›iile È™i activitățile importante în aceste situaÈ›ii

Cereți ajutor

Dacă episoadele de furie devin tot mai frecvente È™i vă simÈ›iÈ›i lipsit de control asupra lor, dacă niciuna din strategiile de relaxare È™i abordare calmă a problemelor nu funcÈ›ionează È™i dacă furia vă afectează relaÈ›ia cu cei dragi, locul de muncă È™i viaÈ›a, în general, apelaÈ›i la un psihoterapeut.

Acesta vă poate ajuta să căpătaÈ›i o altă perspectivă È™i să câÈ™tigaÈ›i autocontrol asupra propriei persoane.
(1), (2)

Data actualizare: 23-07-2018 | creare: 04-09-2014 | Vizite: 5168
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia online pentru furie dă rezultate
  • Ce alimentează È™i ce stinge furia? (meta-analiză)
  • Accesele de furie pot afecta capacitatea vaselor de sânge de a se relaxa
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum