Geneticienii asociază consumul de ouă cu riscul de boli cardiovasculare
©
Autor: Airinei Camelia
Boala arterială coronariană (BAC) este o cauză importantă de deces È™i dizabilitate la nivel global. Există factori genetici, sub forma polimorfismelor de nucleotid singular (SNP), care pot fi cuantificaÈ›i pentru a ajuta la estimarea riscului de BAC la nivel individual. Pe lângă aceÈ™tia, există È™i factori legaÈ›i de stilul de viață, cum ar fi dieta, care sunt cunoscuÈ›i ca fiind asociaÈ›i cu riscul de BAC. În ciuda acestui fapt, datele sunt limitate în ceea ce priveÈ™te influenÈ›a dietetică asupra riscului de BAC în funcÈ›ie de background-ul genetic al individului.
Cercetători din China au explorat legătura dintre consumul de ouă È™i boala arterială coronariană (BAC), È›inând cont de diferite predispoziÈ›ii genetice. Au descoperit o interacÈ›iune sinergică între predispoziÈ›ia genetică È™i riscul crescut de BAC asociat cu consumul de ouă.
Studiul a inclus 34.111 persoane fără BAC la începutul studiului È™i cu date genotipice eligibile. S-au exclus cei cu date incomplete despre consumul de ouă sau cu antecedente de boli cronice. Media de vârstă a participanÈ›ilor a fost de 52,3 ani, iar 41,8% au fost de sex masculin. S-au utilizat chestionare de frecvență alimentară pentru a evalua consumul de ouă la început È™i în vizitele de urmărire.
Pentru evaluarea susceptibilității genetice, cercetătorii au creat un scor de risc poligenic (PRS) combinat, bazat pe 540 de SNP-uri pentru BAC È™i trăsături corelate. De asemenea, s-au evaluat alÈ›i covariaÈ›i, cum ar fi factorii de risc tradiÈ›ionali pentru BAC, utilizând chestionare È™i modele de regresie Cox proporÈ›ională stratificate pe cohortă.
În urma unei urmăriri mediane de 11,7 ani, s-au înregistrat 1.128 de cazuri de BAC. IncidenÈ›a cumulativă a fost cea mai mare în rândul celor care consumau ≥10 ouă/săptămână (HR=1,42). De asemenea, riscul de BAC a fost linear legat de PRS, cei cu un risc genetic mai mare având o incidență semnificativ mai mare de BAC. Riscul a crescut atât pentru cei cu predispoziÈ›ie genetică scăzută (HR=1,05), cât È™i pentru cei cu predispoziÈ›ie înaltă (HR=1,10), dar efectul a fost mai pronunÈ›at în cazul celor cu un risc genetic mai înalt.
Studiul evidenÈ›iază o interacÈ›iune sinergică semnificativă între consumul de ouă È™i factorii genetici, sugerând că relaÈ›ia dintre aceÈ™ti factori È™i riscul de BAC nu este omogenă în funcÈ›ie de predispoziÈ›iile genetice. Rezultatele pot fi utilizate pentru a dezvolta recomandări dietetice personalizate pentru indivizii cu un risc genetic mai mare de a dezvolta BAC, contribuind astfel la prevenirea bolii È™i la îmbunătățirea sănătății publice.
Este important de menÈ›ionat că studiul nu ia în considerare aportul total de colesterol È™i energie al participanÈ›ilor, iar cercetări suplimentare sunt necesare pentru a înÈ›elege mecanismele biologice care stau la baza interacÈ›iunilor observate.
Cercetările au fost publicate în jurnalul The American Journal of Clinical Nutrition.
sursa: News Medical
foto: MasAnyanka / Shutterstock
Cercetători din China au explorat legătura dintre consumul de ouă È™i boala arterială coronariană (BAC), È›inând cont de diferite predispoziÈ›ii genetice. Au descoperit o interacÈ›iune sinergică între predispoziÈ›ia genetică È™i riscul crescut de BAC asociat cu consumul de ouă.
Studiul a inclus 34.111 persoane fără BAC la începutul studiului È™i cu date genotipice eligibile. S-au exclus cei cu date incomplete despre consumul de ouă sau cu antecedente de boli cronice. Media de vârstă a participanÈ›ilor a fost de 52,3 ani, iar 41,8% au fost de sex masculin. S-au utilizat chestionare de frecvență alimentară pentru a evalua consumul de ouă la început È™i în vizitele de urmărire.
Pentru evaluarea susceptibilității genetice, cercetătorii au creat un scor de risc poligenic (PRS) combinat, bazat pe 540 de SNP-uri pentru BAC È™i trăsături corelate. De asemenea, s-au evaluat alÈ›i covariaÈ›i, cum ar fi factorii de risc tradiÈ›ionali pentru BAC, utilizând chestionare È™i modele de regresie Cox proporÈ›ională stratificate pe cohortă.
În urma unei urmăriri mediane de 11,7 ani, s-au înregistrat 1.128 de cazuri de BAC. IncidenÈ›a cumulativă a fost cea mai mare în rândul celor care consumau ≥10 ouă/săptămână (HR=1,42). De asemenea, riscul de BAC a fost linear legat de PRS, cei cu un risc genetic mai mare având o incidență semnificativ mai mare de BAC. Riscul a crescut atât pentru cei cu predispoziÈ›ie genetică scăzută (HR=1,05), cât È™i pentru cei cu predispoziÈ›ie înaltă (HR=1,10), dar efectul a fost mai pronunÈ›at în cazul celor cu un risc genetic mai înalt.
Studiul evidenÈ›iază o interacÈ›iune sinergică semnificativă între consumul de ouă È™i factorii genetici, sugerând că relaÈ›ia dintre aceÈ™ti factori È™i riscul de BAC nu este omogenă în funcÈ›ie de predispoziÈ›iile genetice. Rezultatele pot fi utilizate pentru a dezvolta recomandări dietetice personalizate pentru indivizii cu un risc genetic mai mare de a dezvolta BAC, contribuind astfel la prevenirea bolii È™i la îmbunătățirea sănătății publice.
Este important de menÈ›ionat că studiul nu ia în considerare aportul total de colesterol È™i energie al participanÈ›ilor, iar cercetări suplimentare sunt necesare pentru a înÈ›elege mecanismele biologice care stau la baza interacÈ›iunilor observate.
Cercetările au fost publicate în jurnalul The American Journal of Clinical Nutrition.
sursa: News Medical
foto: MasAnyanka / Shutterstock
Data actualizare: 17-10-2023 | creare: 17-10-2023 | Vizite: 167
Bibliografie
Cracking the code: How egg consumption and genetics team up to affect heart disease risk, link: https://www.news-medical.net/news/20231016/Cracking-the-code-How-egg-consumption-and-genetics-team-up-to-affect-heart-disease-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Când este momentul ideal pentru a lua medicamentele antihipertensive?
- Pacienții cu risc crescut de infarct ar putea beneficia de un tratament pe termen lung cu anticoagulante
- Cartierele cu spații verzi reduc riscul de boli cardiovasculare
- Tongxinluo, asociat tratamentului standard, îmbunătățește evoluția post infarct miocardic acut (studiu amplu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Cat de sanatos este oul?
- Alimentatie la bebelus
- Oua, lamaie, miere?
- Ouăle crude pot contribui la prevenirea cancerului
- Băiețelul meu a consumat azi un ou fiert de la Paști făcute în vinerea mare. Se poate întâmpla ceva?
- Oua de prepelita