Gestionarea stresului acut - câteva sfaturi practice și ușor de implementat

©

Autor:

Gestionarea stresului acut - câteva sfaturi practice și ușor de implementat

Stresul poate fi definit ca răspunsul organismului la tot ce se întâmplă în jurul nostru și ne conferă adesea un sentiment de disconfort.


Condițiile, împrejurările și motivele care conduc la stres se numesc agenți stresori, iar corpul fiecăruia dintre noi răspunde absolut diferit. Răspunsul organismului este adesea condiționat de tipul de stres, acut sau cronic.


Stresul acut este cauzat de factori de stres noi sau pe termen scurt, iar stresul cronic este cauzat de agenți stresori ce persistă pentru mai mult timp. (1)


Stresul acut

Stresul acut mai este cunoscut și sub numele de „răspuns de luptă sau fugă” fiind o reacție imediată a corpului la un lucru ce este perceput ca fiind drept o amenințare, provocare sau sperietură. (1)


Stresul acut este acel tip de stres care vă dezechilibrează pentru câteva momente. De regulă apare rapid, neașteptat și are o durată scurtă de timp, dar necesită un răspuns prompt pentru a vă putea regăsi echilibrul. În episoadele de stres acut se încadrează evenimente precum un interviu de angajare, un examen, probleme financire, și oricare alte evenimente cotidiene. (2)


De obicei, un singur episod de stres acut nu cauzează probleme unor persoane sănătoase. Însă, există situații când stresul acut poate dăuna foarte mult, afectând în mod special sănătatea mintală a individului, precum tulburarea de stres post-traumatică.


Poate conduce către tulburări fizice, precum dureri de cap intense, probleme la nivel de stomac, precum gastrite, ulcer de stres, iar în cazul unui stres intens se poate ajunge chiar la un infarct miocardic.


Adesea, stresul poate să accentueze orice patologie preexistentă, în ciuda medicației administrate. (1)


Pentru o bună gestionare a stresului este nevoie, înainte de toate, să vă identificați factorii din viața voastră care vă neliniștesc, pentru a putea ști ce anume este nociv și ce trebuie eliminat. Puteți începe să faceți asta printr-o listă a situațiilor, preocupărilor sau provocărilor care vă declanșează răspunsul la stres.


Este important să fiți sinceri faţă de voi înşivă și să recunoașteți dacă principala sursă de stres provine din cauza unor relații, din cauza unor oameni sau din cauza unor anumite evenimente. (1)


Agenții stresori pot fi de natură exterioară sau interioară.

Factori de stres externi:

 • Schimbări majore de viață
 • Mediul înconjurător - multe elemente pot fi factori provocatori de stres, precum zgomotele bruște (lătratul unui câine), orele petrecute în trafic etc
 • Evenimente imprevizibile - este important să vă păstrați calmul și răbdarea chiar și atunci când apar evenimente total neplanificate și asupra cărora nu aveți niciun control de a le împiedica
 • Locul de muncă - sarcini dificile, e-mailuri nesfârșite, termene limită urgente, multe întâlniri de videoconferință, un șef exigent sau colegi de muncă a căror companie nu vă face plăcere
 • Evenimente traumatice - precum războiul, accidentele, calamitățile naturale sau agresiunile. (1)


Factorii de stres externi pot fi gestionați prin modificări ale stilului de viață, precum alimentație sănătoasă, activitatea fizică și somnul suficient.
Aceste obiceiuri vă pot ajuta să vă sporiți rezistența și să aveți o gândire mult mai corectă în fața oricărei probleme pe care o întâmpinați. (1)

Factori de stres interni:

 • Sentimentul de frică
 • Neîncrederea
 • Incertitudine și lipsă de control (1)


Ce remedii există pentru gestionarea stresului?

Există o serie de lucruri și obiceiuri care sunt recomandate atunci când vă simțiți stresati și încordați, precum:


 • Activitatea fizică - există studii confirmate care atestă că sportul poate reduce afectarea memoriei la subiecții cu stres, crește nivelul de endorfine, conduce la creşterea stimei de sine și a sentimentului de pace interioară
 • Reducerea consumului de alcool, droguri și cofeină - niciodată consumul acestor substanțe nu vor atenua sau îndepărta stresul. Consumate în exces pot afecta grav sănătatea individului
 • Nutriție adecvată - O dietă sănătoasă și echilibrată bogată în fructe și legume poate ajuta la menținerea sistemului imunitar în momentele de acutizare ale stresului. În perioadele cu nutriție slabă, strestul poate afecta mult mai grav sănătatea, până la slăbirea organismului.
 • Prioritizarea lucrurilor
 • Eficientizarea timpului - alocarea de timp pentru anumite activități poate duce la o mai bună organizare atât a activităților ce țin de muncă, cât și a celor ce țin de relaxare, propria persoană, familie şi propriile interese.
 • Tehnici de relaxare și respirație - Tehnicile de respirație și relaxare pot încetini ritmul cardiac, normalizarea tensiunii arteriale și pot promova relaxarea. De asemenea, meditația, masajul și yoga vă pot ajuta în gestionarea stresului acut.
 • Comunicarea - Împărtășirea de sentimente, preocupări, interese și probleme ce apar cu familia, prietenii și colegii de muncă este un remediu de relaxare, alinare și îndepărtare a grijilor.
 • Recunoașterea semnelor - unele persoane pot fi extrem de anxioase cu privire la problema care cauzează stresul, încât nu observă efectele nocive pe care le are asupra corpului său. (3)
 • Exerciții de respiratie - sunt benefice în stresul acut deoarece permit scăderea ritmului cardiac și limpezirea gândurilor
 • „Reîncadrare cognitivă’’- este extrem de importantă gândirea pe care o adoptați mereu în viața de zi cu zi, dacă sunteți o persoană optimistă sau pesimistă. De regulă, lucrurile nu sunt chiar atât de rele pe cât par, dar din cauza stresului, nu mai suntem capabili să judecăm corect lucrurile
 • Meditația de scurtă durată - meditația chiar și pentru 5 minute vă poate ajuta să vă liniștiti în acel moment de stres acut (2)


Recunoașterea unei probleme este primul pas către rezolvarea ei. După identificarea ei, este necesar să identificați sursa stresului și să vedeți cum vă puteți adapta și să îl gestionați, atunci când nu poate fi eliminat. (1)


Stresul face parte din viața tuturor oamenilor, este un lucru cotidian pe care este necesar să învățăm să îl gestionăm pentru a nu risca să ne îmbolnăvim prematur sau să ne agravăm patoligiile subiacente. (1)


Este bine de știut că pentru orice problemă există mereu soluții, dacă într-adevăr veți căuta. (3)


Poate fi stresul în vreun fel benefic pentru organism?

Cu toate că majoritatea oamenilor privesc stresul drept un inamic, în anumite situații, stresul este exact ceea ce ne trebuie pentru a reuși să ne mobilizăm și pentru a evolua. (4)


Deși este recomandat să evitați stresul pe cât posibil, este bine de știut că stresul poate antrena reacția fiziologică de luptă sau fugă care există în fiecare dintre noi.


Astfel, printre beneficiile stresului se numără:

 • Îmbunătățirea funcției cognitive - stresul moderat întărește conexiunea neuronală din creier, îmbunătățind memoria și durata de atenție și crescând nivelul de productivitate
 • Poate crește imunitatea - în cazul eliberării dozelor mici de cortizon (hormon de stres), poate ajuta la protejarea împotriva infecțiilor. Stresul moderat stimulează producerea de interleukine ce conferă sistemului imunitar un impuls rapid, spre deosebire de stresul cronic, care scade imunitatea și crește inflamația.
 • Vă face o persoană mai puternică - pe măsură ce vă confruntați cu situații diferite și depășiți diverse probleme, vă va ajuta să faceți față mai ușor incidentelor similare în viitor
 • Îmbunătățește dezvoltarea copilului - studiile au dovedit că bebelușii născuți de femei care au prezentat stres ușor până la moderat în timpul sarcinii, au dobândit abilități de dezvoltare timpurie mai avansate până la vârsta de 2 ani, față de bebelușii născuți de mame ce nu s-au confruntat cu stres. (4)
 • Vă motivează să reușiți - stresul bun sau eustresul, este provocarea de care aveți nevoie pentru a vă atinge noi limite ale succesului. (5)


Un studiu de la Universitatea din Berkeley relatează că în urma experimentelor pe șobolani, s-a observat că evenimentele stresoare de scurtă durată determină proliferarea celulelor stem din creierul lor în celule nervoase noi, crescând performanță mentală după două săptămâni. (4)


Un alt studiu demonstrează că stresul de intensitate scăzută stimulează producția de substanțe chimice cerebrale numite neurotrofine, ce pot consolida conexiunile neuronale din creier, ducând la creșterea productivității, a concentrării și a scorului de învățare. (5)


Recomandări

Gestionarea stresului acut este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă menține sănătatea.


Cu toții ne confruntăm zilnic cu un anumit nivel de stres, care este important să fie controlat. Stresul poate să fie atât benefic, atunci când este moderat și să ne ajută la propria dezvoltare personală prin voință și mobilizare, dar poate fi și inamicul nostru dacă nu știm când să îl oprim.


Marea majoritate a oamenilor prezintă stres privind locul de muncă și obligațiile pe care le au zilnic de realizat. Astfel, o organizare zilnică a timpului în funcție de priorități poate fi eficientă.


Este important să vă acordați timp și pentru propriile plăceri, familie, prieteni și activităților care vă relaxează, pentru a elimina din tensiunea sau stresul ce se cumulează la final de zi.


Data actualizare: 01-09-2021 | creare: 01-09-2021 | Vizite: 671
Bibliografie
1. Managementul stresului, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/stress-management/art-20044151
2. Tipuri de stres și tehnici de ameliorare a stresului pentru fiecare, link: https://www.verywellmind.com/types-of-stress-and-stress-relief-techniques-3144482
3. De ce se apare stresul și cum să îl gestionăm, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/145855
4. 4 Beneficii surprinzătoare ale stresului asupra sănătății, link: https://www.healthline.com/health/benefits-of-stress-you-didnt-know-about
5. 5 moduri ciudate prin care stresul poate fi de fapt bun pentru tine, link: https://www.health.com/condition/stress/5-weird-ways-stress-can-actually-be-good-for-you
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Renunțarea la Facebook, nivelul de stres și starea de bine (Studiu)
 • Administrarea glucocorticoizilor și creșterea în greutate (Studiu)
 • Cum să te calmezi când ești stresat: metode de diminuare a stresului
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum