Sfaturi pentru purtătorii de aparate dentare ortodontice

©

Autor:

Sfaturi pentru purtătorii de aparate dentare ortodontice
Resturile alimentare rămân blocate cu ușurință în aparatul dentar, creând astfel un mediu propice dezvoltării bacteriilor, cauză a cariilor, bolilor gingivale și respiratiei urât mirositoare. Dacă neglijați igiena bucală, aparatul dentar poate avea un efect negativ asupra sănătații orale.

Ce să evitați:

  • Mestecarea gumei și a altor alimente lipicioase sau dulci.
  • Alimente cu o concentrație mare de zahăr și băuturi acidulate.
  • Cantități mari de suc de fructe, ce poate duce la eroziunea dinților.
  • Alimente dure precum morcovii și nucile, care se pot prinde între sârme sau pot sparge brackeții. Tăiați fructele și legumele crude în bucățele mici, apoi mestecați-le în spatele danturii.

Vizitele la medic sunt foarte importante în timpul purtării aparatului ortodontic. Ortodontul vă va ajusta regulat aparatul și se va asigura că acesta funcționează corect. Intervalul între programări este de la șase la opt săptămâni.

Sfaturi simple pentru întreținerea aparatului dentar:

  • Întrebați medicul cum să curățați cât mai bine suprafața dinților din jurul aparatului ortodontic.
  • Periați dinții de trei ori pe zi, folosind pastă cu fluor. Acordați atenție specială zonelor dintre brackeți și gingie. Periați dinții după fiecare masă, pentru a îndepărta resturile alimentare.
  • Folosiți o periuță moale, ortodontică. Acestea au de obicei perii mai lungi pe margine și mai scurți la mijloc, pentru a ajuta la curățarea aparatului și a dinților.
  • Puteți folosi și o periuță electrica cu peri moi. Dacă are viteză ajustabilă, folosiți-o pe cea mai mică, pentru a nu deteriora aparatul ortodontic. Pentru spațiile dintre sârmă și dinte folosiți periuțele interdentare.
  • Folosiți ața dentară cel puțin o dată pe zi. Există dispozitive speciale pentru a vă ajuta să treceți ața de aparat.
  • În plus, puteți folosi irigația orală, cu ajutorul unor instrumente ce folosesc apa sub presiune.
  • Utilizați o apă de gura cu fluor, pentru a întări smalțul dinților și pentru a preveni cariile.

Riscurile implicate de purtarea unui aparat ortodontic

Durere și disconfort

Aceste efecte sunt foarte normale, mai ales în timpul și după ajustarea aparatului. Consumul de alimente moi poate evita un plus de presiune pe dinți. Medicul poate prescrie analgezice specifice.

Și îndepărtarea brackeților cimentați poate fi dureroasă. Cimentul este înlăturat prin răzuire, ceea ce poate produce dureri severe persoanelor cu dinți sensibili. Benzile metalice de pe molari se pot încarna în gingii până la sfârșitul tratamentului, iar îndepărtarea acestora presupune un plus de disconfort.

Carii și boli gingivale

Igiena orală este extrem de importantă. În timpul purtării aparatului, în zonele în care se află bracheții, sau pe sub sârmă, este mai dificil de pătruns. Dacă dinții nu sunt curățați cu grijă, resturile alimentare ramân prinse în aceste părți puțin accesibile, fapt ce duce la acumularea plăcii bacteriene și creșterea riscului apariției cariilor și bolilor gingivale.

Decolorarea dinților

Câteodată pot apărea pete sau decolorări ușoare pe dinți, lângă brackeți. După îndepărtarea brackeților, zona în care a fost aplicat poate avea o culoare diferită față de restul dintelui. Acest lucru se poate remedia prin tratamente de albire.

Lezarea țesuturilor moi și afte ulceroase

Ulcerațiile pot fi produse de iritațiile cauzate de componentele aparatului. Acestea pot afecta interiorul obrajilor, buzele și gingiile. Ortodontul poate prescrie medicația adecvată pentru iritații și afte ulceroase. Acestea din urmă pot fi prevenite aplicând ceară dentară pe brackeții care intră în contact cu țesutul iritat.

Reacții alergice

Există un mic risc de alergie la ligaturile elastice sau la metalul brackeților.

Dinți care se clatină

În timpul procesului de mutare a dinților, osul comprimat pe o parte este resorbit, iar în cealaltă parte se creeaza os nou, pentru a umple vechea poziție. În timpul acestui proces dintele se va clătina, până când osul maxilarului din jurul rădăcinii va fi complet creat. În unele cazuri, dinții rămân slăbiți și după încheierea tratamentului ortodontic.

Distrugerea rădăcinii

Schimbarea poziției dintelui implică un anumit grad de lezare a rădăcinii, însă în doar câteva cazuri acest efect este suficient de puternic pentru a afecta dintele. În cazuri rare, dintele trebuie extras sau cade de la sine.

Deteriorarea aparatului dentar

Pentru a proteja aparatul, este important să purtați o aparătoare pentru gură în cazul în care practicați sporturi violente. Aparatul poate fi afectat și de alimente lipicioase sau dure.

Desfacerea brackeților

Datorită forței presiunii, sau slăbirii cimentului în timp, brackeții se pot desface. În acest caz contactați imediat medicul, pentru a înlocui componenta. Între timp, puteți aplica pe bracket puțină ceară ortodontică, pentru a-l menține atașat de dinte.

Desfacerea sârmei

Odată cu mișcarea dinților, capătul sârmei se poate desprinde. Acesta înțeapă interiorul obrazului și poate produce iritații și traume asupra țesutului. Până la vizita la medic, puteți aplica puțină ceară ortodontică pe capatul sârmei.

Revenirea dinților la poziția inițială

După îndepărtarea aparatului, dinții pot reveni la poziția inițială. Acest lucru se întâmplă mai ales în cazul obiceiurilor precum roaderea pixului sau împingerea limbii în spatele dintilor. Tratamentul ortodontic mai poate fi afectat și de apariția maselelor de minte.

Data actualizare: 02-04-2014 | creare: 04-06-2009 | Vizite: 57366
Bibliografie
1. Living with my brace, link: https://www.dentalhealth.org.uk/faqs/leafletdetail.php?LeafletID=53
2. Orthodontics - Problems with Braces - Complications - Risks, link: https://users.forthnet.gr/ath/abyss/orthodontics-140-problems-with-braces.htm
3. Dental Braces Care, link: https://users.forthnet.gr/ath/abyss/orthodontics-110-dental-braces-care.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Componentele unui aparat dentar și rolul acestora
  • Invisalign vs. Incognito
  • Ghidul persoanei cu aparat dentar - sfaturi utile și întrebări frecvente
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum