Glucozamina ar putea reprezenta o soluție în lupta împotriva afecțiunilor neurodegenerative

©

Autor:

Glucozamina ar putea reprezenta o soluție în lupta împotriva afecțiunilor neurodegenerative
Consumul în mod regulat de glucozamină, un amino-monozaharid natural adesea utilizat de către persoanele care suferă de artrită pentru a reduce durerile și rigiditatea articulațiilor, ar putea reduce riscul de demență, potrivit concluziilor unui studiu recent, publicat în BMC Medicine Journal.
În cadrul studiului, cercetătorii au evaluat asocierea dintre consumul zilnic de glucozamină și riscul de apariție a demenței în rândul a peste 55.000 de persoane incluse în Biobank UK, un proiect de cercetare britanic care are ca scop colectarea și stocarea de mostre biologice și date de sănătate de la peste jumătate de milion de adulți din Marea Britanie. Persoanele incluse în studiu aveau între 40 și 70 de ani și nu sufereau la momentul înscrierii în studiu de demență.

Pentru testarea relației dintre consumul de glucozamină și demență, cercetătorii au realizat suplimentar o analiză de randomizare mendeliană, în cadrul căreia au înscris două cohorte semnificative numeric. În total, aproape jumătate de milion de persoane, cu vârsta medie de 57 de ani, au fost luate în considerare pentru analiza finală.

Pe perioada studiului, aproximativ 2.500 de participanți au fost diagnosticați cu demență de orice cauză, 924 cu Alzheimer și aproximativ 500 cu demență vasculară. Rezultatele analizei de randomizare mendeliană au confirmat existența unei relații cauzale între consumul de glucozamină și riscul redus de demență, chiar și după controlarea altor factori care ar fi putut influența riscul de a dezvolta demență, precum consumul altor vitamine.

În ciuda concluziilor sale pozitive, studiul actual nu este suficient pentru a face recomandări specifice privind utilizarea glucozaminei pentru prevenirea sau tratarea demenței. Este necesară continuarea cercetării în acest domeniu pentru a înțelege mai bine mecanismele biologice prin care glucozamina ar putea influența riscul de demență și pentru a confirma și extinde aceste rezultate.

sursa: News Medical
foto: Farion_O/Shutterstock.com

Data actualizare: 06-04-2023 | creare: 06-04-2023 | Vizite: 206
Bibliografie
The association between regular glucosamine use and risk of dementia, link: https://www.news-medical.net/news/20230403/The-association-between-regular-glucosamine-use-and-risk-of-dementia.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ribozomii, implicați în diferite patologii neurodegenerative, inclusiv în boala Parkinson
  • Rezultate promițătoare în căutarea unui tratament care să oprească degenerarea celulelor nervoase
  • Speranța de viață mai mare ar putea să nu fie motivul pentru care femeile dezvoltă mai des boli neurodegenerative
  •