Grăsimea corporală crescută poate determina probleme cognitive, în absența altor factori de risc

©

Autor:

Grăsimea corporală crescută poate determina probleme cognitive, în absența altor factori de risc
Grăsimea corporală în exces constituie un factor de risc pentru reducerea abilităților cognitive, chiar și după excluderea factorilor de risc cardiovasculari sau a leziunilor vasculare cerebrale, descoperă cercetătorii de la Universitatea McMaster. Studiul cercetătorilor sugerează alte căi încă neconfirmate care au legat excesul de grăsime corporală de funcția cognitivă redusă.
În cadrul studiului, grăsimea corporală totală a participanților (peste 9.000 de indivizi) a fost măsurată printr-o analiză a impedanței bioelectrice. De asemenea, peste 6.700 dintre participanți au fost supuși imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a măsura grăsimea viscerală (grăsimea abdominală aglomerată în jurul organelor). RMN-ul a evaluat, de asemenea, leziuni vasculare ale creierului.

Participanții la studiu aveau vârsta cuprinsă între 30 și 75 de ani, cu o vârstă medie de aproximativ 58 de ani. Majoritatea erau de origine albă europeană, cu aproximativ 16% alte origini etnice. Persoanele cu boli cardiovasculare cunoscute au fost excluse.

Rezultatele, publicate în JAMA Network Open, arată că efectul creșterii grăsimii corporale a persistat chiar și după ajustarea efectului său asupra creșterii factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, precum și leziunile vasculare cerebrale, ceea ce ar trebui să determine cercetătorii să investigheze ce alte căi pot lega excesul de grăsime de funcția cognitivă redusă. Cercetătorii
sugerează faptul că strategiile de prevenire sau reducere a grăsimii corporale pot păstra funcția cognitivă.

Coautorul Eric Smith, neurolog, om de știință și profesor asociat de neuroștiințe clinice la Universitatea din Calgary, a spus că „menținerea funcției cognitive este una dintre cele mai bune modalități de a preveni demența la bătrânețe. Studiul actual sugerează că o alimentație sănătoasă și activitatea fizică previn demența prin menținerea greutății sănătoase și a procentului de grăsime corporală în limitele normale”.

sursa: News Medical

Data actualizare: 03-02-2022 | creare: 03-02-2022 | Vizite: 384
Bibliografie
Greater body fat found to be a risk factor for reduced cognitive function, link: https://www.news-medical.net/news/20220201/Greater-body-fat-found-to-be-a-risk-factor-for-reduced-cognitive-function.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este rolul genelor în stocarea grăsimii corporale?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum