Producția de celule adipoase din organism ar putea fi reglată, conform unui studiu recent

©

Autor:

Producția de celule adipoase din organism ar putea fi reglată, conform unui studiu recent
Pe lângă dietă și exerciții, controlul greutății corporale se poate obține și prin gestionarea producției de celule adipoase, conform unui studiu publicat în The FASEB Journal.

Astfel, se pare că cel puțin o parte dintre celulele adipoase umane sunt de fapt produse din celule stem din măduva osoasă. Drept urmare, oamenii de știință își propun găsirea unei tehnici de manipulare a cantității de celule adipoase produse, reducându-se astfel riscul unor boli asociate grăsimilor nesănătoase, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul tip 2, presiunea sangvină crescută, apneea de somn, astmul, hipertensiunea pulmonară, afecțiunile vezicii urinare, bolile renale, unele tipuri de cancer și chiar obezitatea.

Studiul sugerează că nu doar cantitatea de grăsimi determină riscul de boli, ci și tipul depozitelor adipoase din organism. Participanții au fost supuși unui transplant de măduvă osoasă de la un alt donor, cu câteva luni înainte de studiu. Ulterior, a fost prelevată o probă de țesut adipos subcutanat din zona abdominală inferioară. ADN-ul din celulele adipoase a fost evaluat pentru a se determina dacă provine de la donor. S-a observat prezența ADN-ului donor, ceea ce indică faptul că unele celule adipoase s-au dezvoltat din celulele originare din măduva osoasă transplantată.

Studiile anterioare de laborator au indicat că celulele adipoase care se formează din celulele stem ale măduvei osoase pot fi dăunătoare deoarece produc substanțe ce favorizează inflamația și reduc capacitatea altor celule de a răspunde la insulină.

Acest studiu ar putea schimba perspectiva asupra asocierii dintre creșterea ponderală, scăderea ponderală și efectele grăsimii excesive din organism și ar putea duce la obținerea unor noi metode de a scăpa de efectele negative ale celulelor adipoase.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 09-11-2020 | creare: 03-03-2016 | Vizite: 2733
Bibliografie
New discovery opens doors to manipulating fat production in the body, link: https://www.medicalnewstoday.com/releases/307326.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au descoperit cum să transforme grăsimea „rea” din corp în grăsime „bună”
  • Țesutul adipos este influențat de dietă și ritmul circadian
  • Grăsimea corporală crescută poate determina probleme cognitive, în absența altor factori de risc
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum