Dieta bazată pe consumul de vegetale a fost asociată cu reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2

Dieta bazată pe consumul de vegetale a fost asociată cu reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2

©

Autor:

Dieta bazată pe consumul de vegetale a fost asociată cu reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul È™tiinÈ›ific PLOS Medicine, o dietă bazată în special pe consumul de plante, cum sunt cerealele integrale, fructele, vegetalele, nucile È™i legumele, a fost asociată cu reducerea semnificativă a riscului pentru diabet zaharat tip 2.

Conform coordonatorului studiului, Ambika Satija, membru al catedrei de NutriÈ›ie din cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health, adoptarea unor modificări dietetice pentru creÈ™terea consumului de alimente vegetale, chiar È™i moderate, ar putea juca un rol major în prevenÈ›ia diabetului zaharat tip 2. Mai mult decât atât, rezultatele acestui studiu susÈ›in recomandările curente pentru profilaxia È™i managementul patologiilor cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, obezitate, cancer, sindrom metabolic, etc.).

Majoritatea cercetărilor anterioare au analizat relaÈ›ia dintre dietele vegetariene È™i ameliorarea stării de sănătate, implicit diminuarea riscului pentru diabet zaharat tip 2. Acest nou studiu este primul care evaluează diferenÈ›ele dintre dietele sănătoase bazate pe consumul crescut de plante È™i alimentaÈ›ia nesanogenă care include aportul crescut de alimente È™i băuturi îndulcite. Cercetarea ia în considerare È™i efectele alimentelor de origine animală din dietă asupra stării de sănătate.

Studiul s-a desfășurat timp de 20 de ani È™i a inclus peste 200,000 de bărbaÈ›i È™i femei din Statele Unite, care au completat cu regularitate chestionare pentru evaluarea stilului de viață È™i a alimentaÈ›iei. Cercetătorii au apreciat calitatea dietei participanÈ›ilor la studiu cu ajutorul unui index alimentar. Acesta înregistra un scor maxim în cazul unei diete bazate pe consumul de plante È™i o valoare minimă a scorului pentru o alimentaÈ›ie în care domina aportul de alimente de proveniență animală È™i/sau a produselor rafinate.

Potrivit rezultatelor studiului, adoptarea unei diete predominant vegetale a fost asociată cu o reducere cu 34% a riscului pentru diabet zaharat tip 2, în timp ce o alimentaÈ›ie care presupunea consumul frecvent de cereale rafinate, cartofi È™i băuturi îndulcite a fost corelată cu o majorare a riscului cu 16%.

De asemenea, reducerea consumului de alimente de origine animală, în special al cărnii roÈ™ii È™i a celei procesate (de exemplu, de la 5-6 porÈ›ii de produse animale la 4 porÈ›ii zilnice) È™i creÈ™terea aportului de vegetale, fructe, cereale integrale, fructe È™i seminÈ›e oleaginoase ar putea să contribuie substanaÈ›ial la ameliorarea stării de sănătate È™i la reducerea cu circa 20% a riscului pentru diabet zaharat tip 2.

Beneficiile unei diete bazate pe consumul crescut de vegetale se datorează aportului crescut de fibre dietetice, antioxidanți, acizi grași nesaturați și micronutrienți esențiali, care asigură integritatea sistemului digestiv și a sănătății organismului.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 19-02-2019 | creare: 27-06-2016 | Vizite: 1966
Bibliografie
Healthy plant-based diet linked with substantially lower type 2 diabetes risk, https://medicalxpress.com/news/2016-06-healthy-plant-based-diet-linked-substantially.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea È™i ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
  • Dieta 5:2 ajută la combaterea cancerului È™i a bolii Alzheimer
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum