Dieta bazată pe consumul de vegetale a fost asociată cu reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2

©

Autor:

Dieta bazată pe consumul de vegetale a fost asociată cu reducerea riscului pentru diabet zaharat tip 2
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul științific PLOS Medicine, o dietă bazată în special pe consumul de plante, cum sunt cerealele integrale, fructele, vegetalele, nucile și legumele, a fost asociată cu reducerea semnificativă a riscului pentru diabet zaharat tip 2.

Conform coordonatorului studiului, Ambika Satija, membru al catedrei de Nutriție din cadrul Harvard T.H. Chan School of Public Health, adoptarea unor modificări dietetice pentru creșterea consumului de alimente vegetale, chiar și moderate, ar putea juca un rol major în prevenția diabetului zaharat tip 2. Mai mult decât atât, rezultatele acestui studiu susțin recomandările curente pentru profilaxia și managementul patologiilor cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, obezitate, cancer, sindrom metabolic, etc.).

Majoritatea cercetărilor anterioare au analizat relația dintre dietele vegetariene și ameliorarea stării de sănătate, implicit diminuarea riscului pentru diabet zaharat tip 2. Acest nou studiu este primul care evaluează diferențele dintre dietele sănătoase bazate pe consumul crescut de plante și alimentația nesanogenă care include aportul crescut de alimente și băuturi îndulcite. Cercetarea ia în considerare și efectele alimentelor de origine animală din dietă asupra stării de sănătate.

Studiul s-a desfășurat timp de 20 de ani și a inclus peste 200,000 de bărbați și femei din Statele Unite, care au completat cu regularitate chestionare pentru evaluarea stilului de viață și a alimentației. Cercetătorii au apreciat calitatea dietei participanților la studiu cu ajutorul unui index alimentar. Acesta înregistra un scor maxim în cazul unei diete bazate pe consumul de plante și o valoare minimă a scorului pentru o alimentație în care domina aportul de alimente de proveniență animală și/sau a produselor rafinate.

Potrivit rezultatelor studiului, adoptarea unei diete predominant vegetale a fost asociată cu o reducere cu 34% a riscului pentru diabet zaharat tip 2, în timp ce o alimentație care presupunea consumul frecvent de cereale rafinate, cartofi și băuturi îndulcite a fost corelată cu o majorare a riscului cu 16%.

De asemenea, reducerea consumului de alimente de origine animală, în special al cărnii roșii și a celei procesate (de exemplu, de la 5-6 porții de produse animale la 4 porții zilnice) și creșterea aportului de vegetale, fructe, cereale integrale, fructe și semințe oleaginoase ar putea să contribuie substanațial la ameliorarea stării de sănătate și la reducerea cu circa 20% a riscului pentru diabet zaharat tip 2.

Beneficiile unei diete bazate pe consumul crescut de vegetale se datorează aportului crescut de fibre dietetice, antioxidanți, acizi grași nesaturați și micronutrienți esențiali, care asigură integritatea sistemului digestiv și a sănătății organismului.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 19-02-2019 | creare: 27-06-2016 | Vizite: 1739
Bibliografie
Healthy plant-based diet linked with substantially lower type 2 diabetes risk, https://medicalxpress.com/news/2016-06-healthy-plant-based-diet-linked-substantially.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cafea și ceai ajută la prevenirea diabetului de tip II
  • Dieta 5:2 ajută la combaterea cancerului și a bolii Alzheimer
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum