Hepatita B, combătută de o nouă imunoterapie „extrem de eficientă”

©

Autor:

Hepatita B, combătută de o nouă imunoterapie „extrem de eficientă”
Oamenii de știință de la Colegiul Universitar din Londra au identificat o nouă imunoterapie pentru combaterea virusului hepatitei B, cea mai frecventă cauză de cancer hepatic din lume.
Studiul actual ar putea contribui la diminuarea semnificativă a cazurilor de ciroză și cancer hepatic, ceea ce ar determina scăderea numărului de decese înregistrate anual din cauza afecțiunilor hepatice.

Studiul actual a utilizat celule imune izolate direct din ficatul și țesutul tumoral al pacientului, pentru a arăta că vizarea acil-CoA: colesterol aciltransferazei (ACAT), o enzimă care ajută la gestionarea nivelului de colesterol din celule, a fost extrem de eficientă în stimularea răspunsurilor imune. Publicate în Nature Communications, descoperirile arată că blocarea activității ACAT cu inhibitori specifici stimulează celulele imune specifice care pot combate atât virusul, cât și tumorile canceroase asociate, demonstrând eficacitatea acestuia ca imunoterapie. S-a descoperit că inhibarea ACAT împiedică replicarea proprie a VHB, acționând astfel și ca un antiviral direct. Inhibitorii ACAT, cum ar fi avasimibul, luați pe cale orală, s-au dovedit anterior a fi bine tolerați ca medicamente care scad colesterolul la oameni.

Autorul principal al studiului, Mala Maini, profesor la Colegiul Universitar din Londra, a declarat: „Infecția cu virusul hepatitei cronice B este o problemă majoră de sănătate la nivel mondial și cea mai frecventă cauză de cancer hepatic din lume. Dezvoltarea de noi opțiuni terapeutice este crucială pentru îmbunătățirea îngrijirii pacienților. Celulele imune, cum ar fi celulele T, sunt indispensabile pentru combaterea virusurilor și tumorilor, dar sunt adesea foarte disfuncționale și nu reușesc să controleze aceste boli. Standardele actuale de tratament sunt adesea incapabile să elimine virusul, nu previn dezvoltarea cancerului și nu salvează celulele imune. În acest studiu ne-am propus să identificăm o țintă de tratament pentru a inhiba direct virusul în timp ce stimulează, de asemenea, celulele imune luptă împotriva acestuia.”

În acest studiu, folosind probe de țesut hepatic uman obținute în vitro, cercetătorii au arătat că inhibitorii ACAT au stimulat celulele T antivirale umane, capabile să elimine virusul. Răspunsul obținut a fost în contrast cu terapiile disponibile în prezent. Modularea metabolismului colesterolului cu inhibitori ACAT are caracteristicile unice de a viza direct virusul și tumorile, stimulând în același timp celulele T care le combate. Acest lucru le va permite cercetătorilor să abordeze boala din mai multe direcții în același timp.

sursa: Science Daily
foto: Particule de virus hepatitic B. Credit: CDC/ Dr. Erskine Palmer on Public Health Image Library, CC BY 2.0

Data actualizare: 19-05-2021 | creare: 19-05-2021 | Vizite: 784
Bibliografie
New immunotherapy 'highly effective' against hepatitis B, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210514134130.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Studiu: terapia antivirală care elimină complet virusul hepatic B
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum