Hygge - „secretul” fericirii danezilor

©

Autor:

Hygge - „secretul” fericirii danezilor
Conform World Happiness Report, danezii se află în topul celor mai fericiți oameni. În trei ani diferiți (2013, 2014 și 2016), Danemarca s-a clasat pe primul loc în ierarhia privind cele mai fericite state din lume.

Care e secretul fericirii danezilor și ce face diferența între Danemarca și celelalte state nordice în privința fericirii? Dincolo de condițiile bune de viață, veniturile ridicate și un sistem social foarte bine pus la punct, un factor determinant pentru fericire și specific culturii daneze este hygge.

Hygge se referă la timpul petrecut împreună cu cei dragi, în căldura și confortul căminului, într-o atmosferă plăcută și intimă. Meik Viking, directorul Institutului pentru Fericire din Copenhaga și autorul cărții „The Little Book of Hygge”, arată că acest concept a fost denumit în numeroase moduri: arta creării intimității, confortul sufletului, savurarea plăcerilor simple, a fi împreună într-un cadru plăcut și confortabil.

Deși la o căutare pe internet imaginile returnate cu hygge arată lumânări parfumate, căni cu ceai sau cafea aburinde alături de biscuiți, perne și pături călduroase alături de cărți care așteaptă să fie citite, fotolii confortabile, Meik Viking atrage atenția că hygge nu este despre consumerism sau despre lucruri, ci mai degrabă despre experiențe și emoții -  a fi împreună cu persoanele pe care le iubim, a te bucura de siguranța și atmosfera căminului și de a lăsa deoparte „masca” purtată dincolo de ușa căminului.

Având în vedere numeroasele studii care arată importanța relațiilor sociale pentru starea de bine a indivizilor și pentru sănătate în general (reducerea stresului, creșterea longevității), nu este de mirare că petrecerea timpului în familie și/sau cu prietenii îi ajută pe danezi să își creeze atmosfera securizantă în care pot fi împreună, fără stres. Pentru ei acest „timp împreună” este fundamental pentru o viață bună, de aceea, conform antropologilor care au studiat poporul danez, ei au o mare ușurință în a avea interacțiuni de tip hygge, în care nimeni nu încearcă să fie în centrul atenției într-un grup de prieteni.

Hygge este în prezent, alături de mindfulness, unul dintre conceptele populare legate de fericire.
Pentru unii cercetători hygge este un factor atât de important pentru fericire, încât a început să fie studiat și în unele universități din Marea Britanie și SUA.

Data actualizare: 31-01-2017 | creare: 31-01-2017 | Vizite: 3033
Bibliografie
(1)Forget Your Troubles, Come On, Get Hygge, link: http://www.wbur.org/onpoint/2017/01/13/hygge-denmark-winter-happiness
(2)The Danish concept of 'hygge'--and why it's their latest successful export, link: http://sciencenordic.com/danish-concept-hygge-and-why-its-their-latest-successful-export
(3)The Secret to Danish Happiness, link: http://greatergood.berkeley.edu/article/item/the_secret_to_danish_happiness
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să fim mai fericiți? (Ghid practic)
  • Fericirea indusă de consumul de substanțe
  • Râsul și fericirea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum