Impactul negativ al alimentelor ultraprocesate este mai pronunțat în anumite grupuri

©

Autor:

Impactul negativ al alimentelor ultraprocesate este mai pronunțat în anumite grupuri
Alimentele ultraprocesate, caracterizate prin conținutul ridicat de sare, grăsimi nesănătoase, zahăr și calorii pe de o parte, și prin conținutul scăzut de proteine, micronutrienți și fibre de cealaltă parte, sunt asociate cu riscuri crescute de obezitate și boli cardiovasculare, afectând negativ atât sănătatea fizică cât și pe cea psihologică.
Un studiu publicat în BMC Public Health a evaluat modul în care factorii de stil de viață și socio-economici influențează asocierea dintre calitatea vieții legată de sănătate și consumul de alimente ultraprocesate. Studiul a inclus 1.766 de adulți din cadrul studiului Tehran Lipid and Glucose, utilizând chestionare validate pentru a măsura consumul de alimente ultraprocesate și calitatea vieții legată de sănătate, ultimul fiind evaluat prin Short-Form 12-Item Health Survey care a oferit scoruri pentru componenta mentală (SCM) și scoruri pentru componenta fizică (SCP). Analizele au luat în considerare factori precum nivelul de educație, statutul profesional, activitatea fizică și fumatul.

Rezultatele au arătat că funcționarea fizică și scorurile SCP au scăzut semnificativ cu creșterea consumului de alimente ultraprocesate, în timp ce nu s-au observat asocieri semnificative între SCM și consumul de alimente ultraprocesate, cu excepția funcționării sociale. Consumul de alimente ultraprocesate a fost mai mare în rândul fumătorilor, bărbaților și persoanelor cu activitate fizică scăzută. De asemenea, persoanele cu educație superioară și cele angajate au avut scoruri SCP mai ridicate și un consum mai scăzut de alimente ultraprocesate.

Interacțiuni notabile au fost observate între consumul de alimente ultraprocesate, sex și ocupație, cu o scădere semnificativă a scorurilor SCP la femei pe măsură ce consumul de alimente ultraprocesate creștea, un model care nu a fost observat la bărbați. În ceea ce privește persoanele inactive fizic, consumul de alimente ultraprocesate a redus scorurile SCP, însă nu au fost observate asocieri între scorul SCM și consumul de alimente ultraprocesate, odată cu considerarea factorilor de confuzie.

Studiul subliniază că un consum mai mare de alimente ultraprocesate este asociat cu o sănătate fizică mai precară, în special în rândul femeilor, persoanelor cu stiluri de viață nesănătoase și condiții socio-economice scăzute. Limitările studiului includ generalizarea limitată la regiunile Orientului Mijlociu și Nordul Africii și prezența potențială a factorilor de confuzie nemăsurați. Studii longitudinale ulterioare sunt necesare pentru a explora mai detaliat aceste asociații.

sursa: News Medical

Data actualizare: 09-10-2024 | creare: 09-10-2024 | Vizite: 223
Bibliografie
Negative impacts of ultra-processed foods pronounced in certain groups, link: https://www.news-medical.net/news/20241008/Negative-impacts-of-ultra-processed-foods-pronounced-in-certain-groups.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentele ultraprocesate sunt periculoase pentru sănătatea cognitivă, sugerează un studiu
  • Cu cât consumul de alimente ultra-procesate este mai mare, cu atât riscul de cancer este mai mare
  • Impactul consumului de alimente neprocesate, minim procesate și ultra-procesate asupra calității dietei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum