Cum influențează proteza dentară alimentația unei persoane?

©

Autor:

Cum influențează proteza dentară alimentația unei persoane?
Proteza dentară poate avea un impact negativ asupra alimentației unei persoane, potrivit unor cercetări realizate de oamenii de știință de la Institutul Regenstrief.
Folosind datele de sănătate și înregistrările electronice dentare ale mai bine de 10.000 de persoane, cercetătorii au reușit să demonstreze că purtarea unei proteze dentare determină o scădere semnificativă a markerilor de nutriție, ceea ce contribuie la degradarea pe termen lung a stării de sănătate.

„Proteza dentară reprezintă o schimbare semnificativă în viața unei persoane. Deoarece protezele nu oferă aceeași eficiență de mestecat, pot apărea modificări ale obiceiurilor alimentare”, a spus autorul principal al studiului, Thankam Thyvalikakath, director al programului de informatică dentară la Institutul Regenstrief. „Stomatologii trebuie să fie conștienți de acest lucru și să ofere sfaturi sau să indemne pacienții să primească consiliere nutrițională”.

Pentru studiu, echipa de cercetare a corelat înregistrările dentare ale participanților cu datele lor medicale, în special cu markerii pentru malnutriție. Cercetătorii au comparat rezultatele medicale ale pacienților cu doi ani înainte ca aceștia să primească proteze dentare cu cele de la doi ani după ce au primit și purtat proteza.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu proteze dentare au avut o scădere semnificativă a anumitor markeri nutriționali, în timp ce persoanele care nu purtau proteze dentare nu au experimentat un astfel de declin. Deși nivelurile markerilor au continuat să fie în parametrii normali, există motive de îngrijorare, deoarece nivelul lor ar putea continua să scadă, odată cu trecerea timpului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-04-2022 | creare: 27-04-2022 | Vizite: 686
Bibliografie
Wearing dentures may affect a person's nutrition, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/04/220421100149.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Noi proteze dentare 3D îmbibate cu medicamente pentru a combate infecțiile
  • Utilizarea protezelor dentare poate proteja împotriva declinului cognitiv
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum