Infecția cu variola maimuței poate duce la apariția encefalitei, o potențială complicație mortală

©

Autor:

Infecția cu variola maimuței poate duce la apariția encefalitei, o potențială complicație mortală
Variola maimuței, considerată o amenințare pentru sănătatea publică, din cauza transmiterii sale la nivel comunitar în țările non-endemice, poate declanșa o serie de complicații neurologice care necesită evaluare imediată și care pot predispune la leziuni neurologice ireversibile, dacă nu sunt tratate.
În mod similar cu variola de tip obișnuit, o afecțiune virală care a provocat milioane de decese la nivel global și care a fost eradicată total în urmă cu mai bine de 40 de ani, variola maimuței se manifestă preponderent la nivelul pielii. Severitatea infecției este însă una semnificativ mai redusă, majoritatea pacienților infectați cu variola maimuței având simptome ușoare, care dispar de la sine în decurs de câteva săptămâni. Focarul actual de variola maimuței, apărut în toate țările europene, este cauzat de o tulpină mai puțin virulentă a virusului, dar a cărei transmisibilitate este una ridicată.

Un nou studiu, publicat în jurnalul IJD Regions, care a analizat tulburările neuroinflamatorii asociate infecției cu variola maimuței, arată că cele mai frecvente complicații neurologice ale infecției cu variola maimuței includ durerile musculare și durerile de cap (raportate la aproximativ jumătate dintre pacienți), dar și encefalita, convulsiile, modificări ale vederii, fotofobie, anxietate și depresie.

Encefalita, ce descrie inflamația creierului, reprezintă cea mai severă complicație neurologică a infecției cu variola maimuței. La pacienții cu encefalită asociată infecției cu variola maimuței, principalele simptome sunt durerile de cap, alterarea stării de conștiință, convulsii și deficite neurologice. În prezent, din cauza lipsei tratamentelor specifice pentru encefalita depistată la pacienții cu variola maimuței, mortalitatea afecțiunii este una ridicată, la fel de ridicat fiind și riscul de sechele neurologice și cognitive permanente în rândul pacienților supraviețuitori.

sursa: News Medical
foto: SciePro / Shutterstock.com

Data actualizare: 08-09-2022 | creare: 08-09-2022 | Vizite: 324
Bibliografie
Neurological manifestations associated with monkeypox infection, https://www.news-medical.net/news/20220905/Neurological-manifestations-associated-with-monkeypox-infection.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tot ce trebuie să știți despre variola maimuței
  • Variola maimuței: care este originea focarelor bolii în țările non-endemice?
  • Simptomele pacienților din focarul actual de variola maimuței diferă de cele ale pacienților din focarele anterioare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum