Telemedicina ar putea facilita monitorizarea pacienților aflați în comă

©

Autor:

Telemedicina ar putea facilita monitorizarea pacienților aflați  în comă
Îngrijirea și supravegherea medicală a pacienților aflați în comă în unitățile de terapie intensivă sunt critice pentru recuperarea pacientului. Viața pacientului inconștient și șansele de recuperare depind în foarte mare măsură de îngrijiri și atenția acordată de personalul medical. Personalul medical trebuie să identifice modificările clinice ale pacientului pentru intervenții prompte.

Este însă absolut necesar ca personalul medical să fie în aceeași încăpere cu pacientul? Conform cercetărilor recente din cadrul Clinicii Medicale Mayo din Arizona, publicate în jurnalul Telemedicine and e-Health, răspunsul este „nu”, deoarece telemedicina robotizată ar putea înlocui și completa această etapă.

Un pacient internat la terapie intensivă în stare de comă necesită monitorizarea progresului pe baza examinărilor clinice. Această monitorizare pe bazează și pe Scala Glasgow (nivelul de mișcare a membrelor, a globilor oculari și vorbirea) sau Scala FOUR (Score Unresponsiveness Full Outline). Acestea sunt sisteme ce permit măsurarea nivelului de conștiență a unui pacient.

Studiul s-a derulat pe parcursul a 15 luni și a inclus 100 de pacienți comatoși. 16 medici au monitorizat pacienții folosindu-se de cele două scale, fiecare pacient beneficiind de îngrijire din partea a doi medici, un medic monitorizând pacientul și efectuând consultațiile în salon și al doilea pe baza sistemului de telemedicină robotizată în timp real. Fiecare medic a oferit scoruri individuale și a stabilit progresul și măsurile ce ar trebui luate, la final comparându-se rezultatele pentru fiecare pacient.

Studiul este primul de acest gen, care vizează monitorizarea pacienților aflați în comă pe baza sistemelor de telemedicină, iar rezultatele sugerează că pacienții aflați în comă pot fi monitorizați și supravegheați cu succes și prin intermediul serviciilor de medicină la distanță.

Cercetarea oferă noi arii în care telemedicina poate fi utilizată pe viitor, susținând expansiunea serviciilor de medicină la distanță la nivel clinic.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 07-01-2019 | creare: 31-01-2017 | Vizite: 1883
Bibliografie
Assessment of comatose patients through telemedicine efforts shown to be reliable, link: https://medicalxpress.com/news/2017-01-comatose-patients-telemedicine-efforts-shown.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Senzorul implantabil de dimensiuni milimetrice care poate monitoriza sănătatea organismului în timp real
  • O nouă generație de plasturi pentru monitorizarea sănătății
  • Beneficiile serviciilor de eHealth pentru prevenirea bolilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum