Inteligența artificială poate prezice eficiența chimioterapiei pentru cancerul mamar

©

Autor:

Inteligența artificială poate prezice eficiența chimioterapiei pentru cancerul mamar
Cancerul de sân este al doilea cel mai frecvent tip de cancer la femei din Canada și Statele Unite, reprezentând peste 25% din toate cazurile noi de cancer la femei. Chimioterapia neoadjuvantă este tot mai utilizată, deoarece poate rezulta într-un răspuns patologic complet (pCR) și poate micșora tumorile cancerului de sân inoperabile înainte de operație, astfel încât tumora să devină operabilă.
Din păcate, este dificil de prezis răspuns patologic la chimioterapia neoadjuvantă. În acest sens, inginerii de la Universitatea Waterloo au dezvoltat tehnologie AI (inteligență artificială) pentru a prezice dacă chimioterapia înainte de operație va fi benefică pentru femeile cu cancer la sân.

Programulul AI a fost instruit cu imagini de cancer mamar realizate cu o nouă modalitate RMN, inventată de Dr. Alexander Wong și echipa sa, numită imagistica de difuzie corelată sintetică (CDI). Cu cunoștințele obținute din imaginile CDI ale cazurilor vechi de cancer de sân și informații despre rezultatele acestora, AI poate prezice dacă pacienții pot beneficia de tratamentul cu chimioterapie preoperatorie.

Algoritmul AI, făcut disponibil prin intermediul inițiativei Cancer-Net, poate ajuta pacienții care nu ar răspunde la tratament să evite efectele secundare ale chimioterapiei și poate îmbunătăți rezultatele chirurgicale pentru cei care sunt buni candidați pentru chimioterapie.

Algoritmul AI și datele CDI privind cancerul la sân sunt disponibile public pentru a ajuta cercetătorii să contribuie la avansarea domeniului.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 09-02-2023 | creare: 09-02-2023 | Vizite: 262
Bibliografie
AI can predict the effectiveness of breast cancer chemotherapy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/02/230207144246.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor
  • Algoritmul care redă modul în care creierul percepe fețele
  • Antibioticele ar putea influența eficiența terapiilor anticancer
  •