Renunțarea la fumat în preajma sau chiar după diagnosticarea cu cancer pulmonar îmbunătățește supraviețuirea pacienților

©

Autor:

Renunțarea la fumat în preajma sau chiar după diagnosticarea cu cancer pulmonar îmbunătățește supraviețuirea pacienților
Pacienții cu cancer pulmonar care renunță la fumat după diagnosticare au o îmbunătățire cu 29% a supraviețuirii lor generale, comparativ cu pacienții care continuă să fumeze după diagnostic, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul de Oncologie Toracică, jurnalul oficial al Asociației Internaționale pentru Studiul Cancerului Pulmonar.
Oamenii de știință au efectuat o meta-analiză a cercetărilor publicate privind renunțarea la fumat după diagnosticul de cancer pulmonar și au găsit 21 de articole care acoperă peste 10.000 de pacienți, publicate înainte de octombrie 2021. Cercetătorii au descoperit că renunțarea la fumat după diagnostic a fost asociată în mod semnificativ cu o supraviețuire globală îmbunătățită, în mod consecvent în rândul pacienților cu cancer pulmonar fără celule mici, cancer pulmonar cu celule mici sau cancer pulmonar de ambele tipuri sau de tip histologic nespecificat.

„Studiul sugerează că medicii care tratează pacienții cu cancer pulmonar ar trebui să educe pacienții despre beneficiile renunțării la fumat chiar și după diagnostic și să le ofere sprijinul necesar pentru renunțarea la fumat", declară autorul studiului, Saverio Caini, cercetător în cadrul Institutului de Cercetare, Prevenire și Rețea Clinică a Cancerului din Florența, Italia.

Renunțarea la fumat poate juca un rol pozitiv în supraviețuirea cancerului pulmonar, deoarece fumul de tutun promovează creșterea, progresia și diseminarea tumorii, scade eficacitatea și toleranța la radiații și terapie sistemică și crește riscul de complicații post-operatorii. „Meta-analiză are implicații dincolo de practica clinică”, a spus dr. Caini. „Deoarece fumătorii înrăiți ar fi vizați în primul rând de programele de screening pentru cancerul pulmonar, screening-ul ar putea servi ca un moment de predare pentru a ajuta participanții să renunțe la fumat prin integrarea unui program structurat de renunțare în activitățile de screening”.

sursa: News Medical

Data actualizare: 06-01-2022 | creare: 06-01-2022 | Vizite: 313
Bibliografie
Quitting smoking at or around diagnosis improves survival of lung cancer patients, link: https://www.news-medical.net/news/20220104/Quitting-smoking-at-or-around-diagnosis-improves-survival-of-lung-cancer-patients.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Luarea în greutate după renunțarea la fumat
  • Țigara electronică – o soluție pentru a renunța la fumat?
  • Temperatura aerului expirat ar putea ajuta la diagnosticarea cancerului pulmonar
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum