Supa de oase ar putea îmbunătăți sănătatea inimii

©

Autor:

Supa de oase ar putea îmbunătăți sănătatea inimii

De-a lungul timpului, multe culturi au adoptat supa de oase în dietă, datorită modului ușor de preparare, gustului său bogat dar și pentru ușurința cu care este digerată. Fierberea într-un timp mai îndelungat a oaselor, de regulă între 20 de minute și 20 de ore, face ca din acestea să se elibereze unii compuși pe care nu ii regăsim foarte des în alimentația comună tuturor. Această supă a devenit din ce în ce mai populară în ultima perioadă, tocmai datorită beneficiilor pe care le poate aduce organismului. (1)
În mod normal, organismul nu deține capacitatea de a sintetiza complet mineralele din alimente, precum magneziul, calciul, fosforul și sulful, însă prin ingestia acestei supe, se pare că asimilarea acestora este facilitată foarte mult. (2)

S-au realizat diverse studii pe aceasta temă, iar unul dintre ele, realizat la „Weston A. Prince Foundation”, afirmă că pe lângă bogăția de minerale pe care supa o deține, se regăsesc și alți compuși: gelatină, condroitină, colagen, prolină și glicină. (2)

Se consideră că supa are capacitatea de a reduce inflamațiile și de a îmbunătăți somnul, în plus, prin conținutul în colagen, susține sănătatea articulațiilor și îmbunătățește aspectul pielii. (1)

Protejează sănătatea inimii

Bolile cardiovasculare sunt unele dintre cele mai comune cauze ale decesului în rândul populației, de aceea consumul unor alimente care susțin sănătatea inimii reprezintă o necesitate pentru a crește speranța de viată, mai ales în zilele noastre când suntem expuși la tot mai mulți factori negativi. Considerată un super-aliment, supa de oase se pare că ar avea beneficii asupra sistemului cardiovascular. (2)

Glicina
este recunoscută ca având capacitatea de a reduce semnificativ severitatea atacurilor de cord, înlăturând de asemenea efectul negativ al metioninei, ce se regăsește în carne sau oua. Dietele bogate în metionină, pot crește semnificativ riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, infactului, a unor probleme de natură psihică și deficiențe vitaminice (în special complexul B). Astfel, prin ingerarea unei cantități suficiente de glicină, efectul metioninei poate fi stopat. (2)

Un nou studiu publicat în „Journal of Agricultural and Food Chemistry”, din Spania, a avut ca și scop principal, observarea aminoacizilor și peptidelor rezultate în urma fierberii oaselor, și cum aceste componente influențează sistemul cardiovascular.

Prin prepararea supei de oase, se eliberează proteine care prin digestie sunt transformate în lanțuri scurte de aminoacizi și peptide. Acestea pot deține proprietăți diferite față de proteinele de origine.

Cercetătorii au dorit să înțeleagă mai bine procesul, astfel au realizat o digestie artificială.

După obținerea produsului final, au testat peptidele rezultate, pentru a observa dacă dețin capacitatea de a bloca anumite enzime recunoscute ca fiind implicate în apariția bolilor cardiace.

Enzimele de interes au fost: angiotensin-convertaza, endotelin-convertaza, dipeptidil-peptidaza-4, factorul de activare plachetară – acetilhidrolaza. Toate aceste enzime au implicații în sistemul cardiovascular. Inhibitorii angiotensin-convertazei sunt folosiți, de exemplu, în tratarea tensiunii arteriale crescute și a inflamațiilor secundare bolilor cardiovasculare.

Localizarea specifică a peptidelor/aminoacizilor în alimente, ar reprezenta un beneficiu pentru persoanele care prezintă un risc crescut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Inhibarea lor ar putea duce la scăderea tensiunii arteriale și totodată la eliminarea bolilor, incluzând diabetul de tip 2, obezitatea, arteroscleroza și bolile de tip inflamator.

Cercetătorii au descoperit faptul că peptidele, în special cele provenite din hemoglobină și colagen, ar avea capacitatea de a bloca aceste enzime, chiar și după procesul de gătire și mai apoi de digestie.

În plus, au măsurat prezența altor peptide, formate din lanțuri scurte de 2-3 aminoacizi, capabile să traverseze mai ușor peretele intestinal și astfel să fie mai active în organism. Conform autorilor, oasele fierte preparate sub formă de supă ar aduce beneficii asupra sănătății inimii, tocmai prin faptul că aceasta deține toți acești componenți.

Cu toate acestea, menționează că studierea acestor peptide și aminoacizi, a fost realizată în condiții artificiale, astfel nu este sigur că impactul este același și în organismul viu.


Este necesară o aprofundare a subiectului și realizarea mai multor studii, pentru a confirma cu exactitate beneficiile pe care le poate aduce supa de oase asupra sănătății inimii și a organismului în general. (1, 3)


Data actualizare: 01-02-2019 | creare: 01-02-2019 | Vizite: 1310
Bibliografie
1. Could bone broth boost heart health?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324191.php
2. 9 Incredible Health Benefits of Bone Broth, link: https://naturalife.org/nutrition/bone-broth-health-benefits
3. Ham bone Broth – Source of good health for Heart, link: https://speciality.medicaldialogues.in/ham-bone-broth-source-of-good-health-for-heart/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  • Interviu cu Prof. Dr. Dragoș Vinereanu: „Prevenția înainte de toate! E mult mai ușor să previi bolile cardiovasculare, decât să le tratezi.”
  •