Istoricul sarcinilor la vârsta de 40 de ani ca marker al riscului cardiovascular la femei

©

Autor:

Istoricul sarcinilor la vârsta de 40 de ani ca marker al riscului cardiovascular la femei
În contextul în care boala cardiovasculară (BCV) reprezintă principala cauză de deces în rândul femeilor și este adesea mai puțin identificată sau tratată la femei, comparativ cu bărbații, un studiu recent explorează legătura dintre istoricul obstetric al femeilor până la vârsta de 40 de ani și riscul lor de a deceda din cauza bolii ischemice cardiace legate de ateroscleroză. Cercetările subliniază o asociere semnificativă între complicațiile sarcinii și riscul viitor de BCV.
Analiza publicată în Journal of the American Heart Association a inclus date din registrele norvegiene între 1967 și 2020, cu o cohortă de peste 850.000 de participante, născute sau însărcinate începând cu 1967 și care au atins vârsta de 40 de ani. Studiul a urmărit să determine durata de viață până la decesul cauzat de boala cardiovasculară aterosclerotică (BCVAS), corelând acest lucru cu numărul de sarcini înregistrate pentru fiecare femeie, inclusiv nașterile vii și cele cu rezultat fatal.

Rezultatele indică faptul că aproximativ 16% dintre femei nu au avut nașteri, în timp ce 14% au avut o singură sarcină. Aproximativ 40% și 20% au avut două, respectiv trei sarcini, iar 4% din cohortă au avut patru sarcini. Complicațiile sarcinii au fost înregistrate la 16% dintre femeile care au avut copii.

Mai puțin de 0,25% dintre femei au decedat din cauza BCVAS până la vârsta de 69 de ani, cu variații semnificative ale ratei de deces în funcție de istoricul sarcinii. Femeile cu trei sarcini fără complicații au prezentat cea mai scăzută mortalitate datorată BCVAS. Comparativ, femeile fără istoric de sarcină au prezentat un risc de patru ori mai mare de deces din cauza BCVAS, iar o sarcină fără complicații a fost asociată cu un risc de două ori mai mare. Cele cu două sau mai multe sarcini complicate până la vârsta de 40 de ani au prezentat un risc de până la cinci ori mai mare de a deceda din cauza BCVAS.

Riscul de deces din cauza BCVAS a crescut proporțional cu numărul de sarcini complicate, indicând o relație clară între numărul de expuneri și riscul crescut. Femeile cu patru sarcini complicate au prezentat un risc de 24 de ori mai mare de mortalitate legată de BCVAS comparativ cu grupul de referință.

Implicațiile acestui studiu sunt semnificative, evidențiind o asociere puternică între istoricul de sarcină al unei femei până la vârsta de 40 de ani și riscul viitor de deces legat de BCVAS. De asemenea, se subliniază importanța unui istoric complet al sarcinii, numărul de sarcini complicate fiind la fel de important ca numărul total de complicații. Factorii comuni între complicațiile sarcinii și BCV, cum ar fi inflamația, profilurile anormale ale lipidelor din sânge, disfuncția endotelială sau sindromul metabolic, pot contribui la acest risc crescut. Studiul sugerează necesitatea cercetărilor suplimentare pentru a înțelege cum aceste descoperiri pot îmbunătăți predicția riscului de deces cardiovascular dincolo de factorii de risc cunoscuți.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-03-2024 | creare: 01-03-2024 | Vizite: 500
Bibliografie
Pregnancy history could unlock early interventions for women's heart health, link: https://www.news-medical.net/news/20240228/Pregnancy-history-could-unlock-early-interventions-for-womens-heart-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum