Controlarea tensiunii arteriale scade riscul de demență la pacienții hipertensivi

©

Autor:

Controlarea tensiunii arteriale scade riscul de demență la pacienții hipertensivi
Studiul prezentat la sesiunile științifice ale Asociației Americane de Cardiologie din 2023 demonstrează că o intervenție intensivă de patru ani asupra tensiunii arteriale poate reduce semnificativ riscul de demență la adulții cu hipertensiune arterială. Studiul a inclus aproximativ 34.000 de adulți din 326 de sate din China rurală, cu vârsta de 40 de ani sau peste și cu tensiune arterială netratată de 140/90 mm Hg sau mai mare, sau 130/80 mm Hg sau mai mare pentru persoanele cu risc crescut de boli cardiovasculare.
Jumătate din sate au fost asignate aleatoriu unei strategii intensive de intervenție asupra tensiunii arteriale, condusă de medicii satului, iar cealaltă jumătate a primit îngrijiri obișnuite. În grupul de intervenție, medicii satului au inițiat și ajustat medicația antihipertensivă pentru a atinge obiective de sub 130 mm Hg sistolic și sub 80 mm Hg diastolic, cu supraveghere din partea medicilor de îngrijire primară.

La sfârșitul studiului de patru ani, neurologi instruiți și certificați, neavând cunoștință de randomizarea pacienților, au efectuat evaluări ale funcției cognitive. Diagnoza finală de demență de orice cauză sau de deteriorare cognitivă, fără demență, a fost făcută de un panel de experți care, de asemenea nu știau de grupul de intervenție al participanților la studiu.

Rezultatele arată că grupul de intervenție a avut o îmbunătățire semnificativă în controlul tensiunii arteriale și o reducere a demenței și a deteriorării cognitive, comparativ cu grupul de îngrijiri obișnuite. Printre alte descoperiri, s-a constatat că grupul de intervenție a avut un risc cu 15% mai mic de demență și cu 16% mai mic de deteriorare a memoriei.

Aceste rezultate subliniază importanța adoptării pe scară largă a unui control mai intensiv al tensiunii arteriale pentru a reduce povara globală a demenței. Studiul prezintă limitări, cum ar fi faptul că funcția cognitivă a participanților nu a fost evaluată la începutul studiului. Studii viitoare sunt necesare pentru a examina dacă reducerea tensiunii arteriale va scădea riscul de demență și în rândul adulților cu risc crescut de demență, dar fără hipertensiune arterială.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-11-2023 | creare: 14-11-2023 | Vizite: 299
Bibliografie
Intensive blood pressure control reduces dementia risk in adults with hypertension, link: https://www.news-medical.net/news/20231113/Intensive-blood-pressure-control-reduces-dementia-risk-in-adults-with-hypertension.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum influențează somnul, indicele de masă corporală și statusul marital riscul de demență?
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Obiceiuri zilnice ce îți cresc riscul de demență la bătrânețe
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum