Legătura dintre amețeală și COVID-19: unul din zece pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2 prezintă amețeală

©

Autor:

Legătura dintre amețeală și COVID-19: unul din zece pacienți infectați cu virusul SARS-CoV-2 prezintă amețeală
Simptomele infecției cu noul SARS-CoV-2 sunt adesea nespecifice și variază de la o boală foarte ușoară până la una severă, cu manifestări clinice eterogene. În ciuda cercetărilor ample în fiziopatologia COVID-19, corelația dintre COVID-19 și amețeli, una dintre cele mai frecvent raportate simptome, rămâne neclară. O nouă cercetare, publicată în revista Internal and Emergency Medicine, discută relația dintre infecția cu virusul SARS-CoV-2 și amețeală.
În studiul actual, cercetătorii evaluează prevalența și caracteristicile vertijului, precum și a altor cauze nonvestibulare ale amețelii în rândul pacienților cu COVID-19 ușor până la moderat. La momentul actual, amețelile nu reprezintă un simptom al COVID-19, nefiind inclus pe lista simptomelor de către Organizația Mondială a Sănătății și nici de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Statele Unite.

Cohorta de studiu a inclus peste 1.500 de adulți din Milano, cu vârsta medie de 51 de ani, depistați pozitiv cu SARS-CoV-2 între 1 octombrie 2020 si 31 martie 2021. Toți pacienții incluși în studiu aveau vârsta de minimum 18 ani și prezentau doar COVID-19 ușor până la moderat (fără dovezi clinice sau radiologice de pneumonie). După externare, pacienții au fost urmăriți de către medici prin intermediul unui model de spital virtual, cunoscut sub numele de COD19. Cu ajutorul COD19, medicii au putut să monitorizeze simptomele pacienților, să identifice condițiile clinice sau sociale critice și să ofere sprijin psihologic.

Pe lângă monitorizarea unei game largi de simptome legate de COVID-19, clinicienii au fost deosebit de interesați să evalueze prezența amețelii. Foarte important, simptomul amețelii a fost distins în vertij, dezechilibru, presincopă și dureri ușoare de cap. Pacienții care au suferit COVID-19 sever care au necesitat spitalizare, cei cu antecedente recente de amețeli în ultimul an și cei cu alte patologii, precum neoplazie, boli neurologice sau cardiovasculare, care nu au fost direct atribuibile COVID-19, au fost excluși din studiu. În plus, pacienții cu simptome care au fost cauzate de medicamente, traumatisme craniene sau intervenții chirurgicale, nu au fost incluși.

Conform concluziilor, cel mai răspândit simptom raportat de 85,4% dintre pacienți a fost astenia, care a fost urmată de rinită și tuse, raportate de 60% dintre pacienții. 16,6% dintre pacienții incluși în studiul actual au raportat amețeli. În general, amețelile au fost raportate mai frecvent în rândul femeilor și foștilor fumători.

sursa: News Medical
foto: Dirima / Shutterstock.com

Data actualizare: 08-02-2022 | creare: 08-02-2022 | Vizite: 1877
Bibliografie
Dizziness is a common symptom of COVID-19, link: https://www.news-medical.net/news/20220206/Dizziness-is-a-common-symptom-of-COVID-19.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Patologia debutului infecției pulmonare cu coronavirusul COVID-19 descrisă pentru prima dată
  • Potrivit unui studiu din China, simptomele digestive sunt frecvente la pacienții cu COVID-19
  • Diferența dintre gripă și COVID-19
  •