Amețeală și greață - ce ar putea fi, cauze posibile, diagnostic

©

Autor:

Amețeala descrie o senzație de pierdere a echilibrului sau a orientării spațiale care poate fi asociată cu o varietate de simptome, cum ar fi vertijul, greața, transpirația și dificultățile de concentrare. Amețeala poate fi cauzată de numeroși factori, inclusiv de diferite afecțiuni medicale, medicamente sau deficiențe de nutrienți. (1, 2)

Atunci când o persoană se simte amețită, aceasta poate avea o senzație de rotație, de mișcare a obiectelor din jur sau de pierdere a echilibrului. Această senzație poate fi ușoară sau intensă și poate fi însoțită de o serie de alte simptome, cum ar fi transpirația, greața, oboseala și anxietatea. Greața descrie senzația de disconfort sau de neplăcere la nivelul stomacului, care poate fi însoțită de o dorință de a voma. (2, 3)

Amețeală și greață - cauze comune

Amețeala și greața pot fi simptome ale multor afecțiuni medicale, astfel că identificarea cu exactitate a cauzei celor două simptome necesită o evaluare medicală adecvată. În unele cazuri, amețeala și greața pot fi simptome separate. Atunci când greața și amețeala apar simultan, cauzele pot include:

Infecții

Anumite infecții virale sau bacteriene, cum ar fi gripa sau gastroenterita, pot cauza amețeală și greață. În general, cele două simptome apar în infecțiile de origine virală, însă cu o frecvență relativ redusă. (1, 2)

Afecțiuni ale urechii interne

Labirintita (inflamație a urechii interne) sau vertijul pozițional paroxistic benign (afecțiune a urechii interne caracterizată prin apariția bruscă a unui episod de vertij la schimbarea poziției capului) sunt afecțiuni ale urechii interne care pot cauza amețeală și tulburări de echilibru. (1, 3, 4)

Migrene

Migrenele reprezintă o tulburare neurologică comună caracterizată prin apariția unor dureri de cap recurente, intense și pulsatile, adesea însoțite de simptome cum ar fi greață, vărsături, sensibilitate la lumină și sunete și, uneori, probleme de vedere. (1, 5)

Afecțiuni gastro-intestinale

Sindromul de colon iritabil, boala de reflux gastroesofagian sau gastrita sunt doar câteva dintre afecțiunile gastrointestinale care pot cauza greață și uneori amețeală. În general, amețeala apare cu o frecvență mai redusă și poate indica deshidratarea. (1, 2)

Afecțiuni neurologice

Afecțiunile neurologice cronice, precum scleroza multiplă, cât și cele acute, precum accidentele vasculare cerebrale, pot reprezenta o cauză a amețelilor și a senzației de greață. Deoarece reprezintă o urgență medicală, afecțiunile neurologice acute necesită evaluare medicală de urgență. (1, 6)

Alte potențiale cauze pentru amețeală și greață:

  • anxietatea și stresul;
  • unele medicamente, cum ar fi antidepresivele;
  • intoxicația cu alcool sau droguri;
  • tulburări ale glandei tiroide;
  • deficiențe de nutrienți, cum ar fi vitamina B12. (1, 2)


Diagnostic

Diagnosticul amețelii și al senzației de greață poate fi stabilit de medicul curant, printr-o anamneză și o examinare clinică. În cadrul consultației inițiale, medicul va discuta cu pacientul pentru a afla mai multe informații despre simptomele resimțite de către acesta și despre istoricul său medical. Acest lucru poate la excluderea unor potențiale afecțiuni și poate ajuta, de asemenea, la îndreptarea investigațiilor în direcția corectă. Ulterior, următoarele analize pot fi necesare:

Examen fizic

Medicul va examina pacientul pentru a evalua simptomele și a căuta semne de afecțiuni medicale care ar putea cauza amețeală și greață. Acest lucru poate include examinarea urechii interne, a ochilor, a inimii, a plămânilor și a abdomenului. Dacă este suspectată o afecțiune a urechii interne, poate fi necesară efectuarea unor teste auditive, pentru a evalua funcția urechii interne. (1, 2)

Teste de laborator

Medicul poate solicita efectuarea unor teste de laborator, cum ar fi analize de sânge, teste de urină sau teste de scaun, pentru a exclude infecțiile sau alte afecțiuni medicale care ar putea cauza amețeală și greață. De asemenea, medicul poate solicita efectuarea unor examene de imagistica medicală, cum ar fi tomografia computerizată sau rezonanța magnetică, pentru a examina mai detaliat anumite organe și structuri ale corpului. (1, 2, 3)

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce ameţeşti când te ridici în picioare?
  • Amețeli frecvente - e normal să amețești zilnic? Despre cauzele amețelilor
  • Senzația de greață după masă - afecțiuni posibile
  •