Legatura dintre bacteriile intestinale și ateroscleroză

Legatura dintre bacteriile intestinale și ateroscleroză

©

Autor:

Legatura dintre bacteriile intestinale și ateroscleroză

Un studiu suedez recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Uppsala È™i Universitatea Lund a descoperit o legătură între bacteriile intestinale specifice È™i plăcile de ateroscleroză coronariană, care sunt o cauză principală a bolii cardiovasculare.

 

Studiul, bazat pe datele din studiul suedez CARdioPulmonary bioImage Study (SCAPIS), care a implicat 8.973 de participanÈ›i, a constatat că anumite bacterii orale, în special cele din genul Streptococcus, au fost asociate cu o apariÈ›ie mai mare a plăcilor aterosclerotice în arterele mici ale inimii atunci când sunt prezente în flora intestinală.

 

Bacteriile Streptococcus pot produce pneumonie, infecÈ›ii ale gâtului, infecÈ›ii ale pielii È™i infecÈ›ii ale valvelor cardiace. Cercetătorii au subliniat necesitatea de a investiga în continuare dacă aceste bacterii joacă un rol în dezvoltarea aterosclerozei.

Studiul a folosit tehnici avansate de secvenÈ›iere pentru a analiza comunitățile bacteriene È™i imagistica cardiacă pentru a detecta modificările precoce ale vaselor cardiace. De remarcat, studiul a arătat că unele dintre bacteriile asociate cu depozitele de aterom din arterele inimii au fost prezente È™i în gură, sugerând o potenÈ›ială legătură între bacteriile orale È™i intestinale.

 

Aceste descoperiri indică faptul că poate exista o relaÈ›ie între bacteriile intestinale, sănătatea cardiovasculară È™i markerii de inflamaÈ›ie din sânge. Studiul subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înÈ›elege interacÈ›iunile complexe dintre gazda umană È™i comunitățile bacteriene È™i impactul acestora asupra dezvoltării aterosclerozei.


Data actualizare: 13-07-2023 | creare: 13-07-2023 | Vizite: 347
Bibliografie
Uppsala University
https://www.uu.se/en
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pentru sănătatea inimii, luaÈ›i cu precauÈ›ie suplimente de calciu!
  • Care este legătura dintre hormonii tiroidieni È™i riscul aterosclerotic?
  • Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum