Abuzul sexual în copilărie a fost legat de apariția aterosclerozei la vârsta adultă la femei

©

Autor: Redacția ROmedic

Abuzul sexual în copilărie a fost legat de apariția aterosclerozei la vârsta adultă la femei
Legătura între simptomele aterosclerozei și un abuz sexual în copilărie a fost pentru prima dată făcută în cadrul unui studiu publicat în iulie 2014 în jurnalul Stroke.

Studiul s-a realizat pe 1400 de participante cu origini etnice diferite (caucaziană, afro-americană, hispanică și chineză), cu vârsta cuprinsă între 42 și 52 de ani.

Ateroscleroza este o afecțiune care constă în depunerea unor plăci de aterom pe pereții interiori ai arterelor. Aceste plăci pot bloca parțial sau total fluxul sanguin, iar desprinderea unui fragment din aceste depuneri poate chiar provoca un atac de cord sau cerebral.
 
Din totalul de participante, 16% au declarat că fuseseră victimele unor abuzuri sexuale în copilărie, rata cea mai mare a abuzurilor fiind înregistrată la femeile de origine afro-americană. În cazul celor 16% participante s-a observat o îngroșare semnificativ mai mare a straturilor interioare ale arterelor carotide, considerate un semn al instalarii aterosclerozei. Acest efect nu a putut fi explicat prin factorii de risc asociați aterosclerozei.

Studiul de față atrage atenția asupra implicațiilor pe care factorii psihologici stresori îi au asupra sănătății cardiovasculare chiar de la o vârstă fragedă. Menționarea de către paciente a unui posibil abuz sexual către medicul cardiolog ar putea fi o metodă de a preveni și ține sub control această afecțiune.

Sursa: American Heart Association

Data actualizare: 04-09-2014 | creare: 04-09-2014 | Vizite: 2758
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Care este legătura dintre hormonii tiroidieni și riscul aterosclerotic?
  • Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
  • O alimentație bogată în potasiu poate preveni ateroscleroza
  •