Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun

©

Autor:

Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
Potrivit unui studiu recent publicat în Journal of the American College of Cardiology a fost identificată o asociere între majorarea riscului de ateroscleroză la persoanele care nu iau micul dejun.

Aterosleroza este asociată cu „întărirea arterelor”, mai exact pereții vasculari devin rigizi și lumenul vaselor se îngustează progresiv odată cu evoluția plăcilor de aterom, iar în cazuri severe poate apărea obstruarea completă și blocarea fluxului de sânge. Principalii factori de risc sunt: obezitatea, dislipidemia, diabetul, hipertensiunea, majoritatea consecințe ale stilului de viață sedentar, ale fumatului și al alimentației dezechilibrate.

Citiți mai multe informații despre ateroscleroză.
 

Includerea micului dejun echilibrat în rutina alimentară a fost asociată cu o mai bună sănătate a inimii și implicit o greutate sănătoasă și valori în limite normale ale colesterolului. Asocierea dintre riscul de boli coronariene și evitarea micului dejun este deja cunoscută, dar studiul curent e primul care analizează relația dintre ateroscleroza subclinică și cea mai importantă masă a zilei.

Investigatorul principal al studiului, Valentin Fuster, afirmă că majoritatea persoanelor care „sar” peste micul dejun asociază și alte obiceiuri alimentare nesănătoase și comportamente pro-risc ale stilului de viață, precum fumatul, inactivitatea fizică, sedentarismul, consumul de alcool; de asemenea, modificarea proactivă a acestui obicei, contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

La studiu au participat 4,052 voluntari care nu prezentau la înrolare afecțiuni cardiovasculare sau boli cronice renale. Acestora li s-a aplicat un chestionar cu ajutorul căruia s-a estimat dieta lor tipică.

În funcție de procentul din aportul total caloric alocat mesei de dimineață, au fost identificate 3 tipare:
 • 27.7% persoane care servesc micul dejun – ele consumă peste 20% din aportul energetic de peste zi la micul dejun,
 • 69.4% persoane care consumă un mic dejun ușor, circa 5-20% din totalul de calorii ingerate zilnic,
 • 2.9% persoane care sar peste micul dejun - aceștia consumă mai puțin de 5% din aportul caloric zilnic la micul dejun (fie nu servesc nimic dimineața, fie consumă un suc, o cafea sau altă băutură non-alcoolică),

Deși în mică măsură persoanele intervievate pentru studiu săreau peste micul dejun, în rândul acestora frecvența aterosclerozei a fost cea mai mare.

De asemenea, în cazul persoanelor care nu servesc micul dejun sau optează pentru unul mai sărac caloric, markerii biologici reprezentativi pentru riscul cardiometabolic au fost mult mai prevalenți, comparativ cu persoanele care consumau peste 20% din totalul caloric la micul dejun.

Totodată, la persoanele care nu luau micul dejun:
 • circumferința abdominală și indicele de masă corporală au avut valori mai mari,
 • valorile glicemiei pe nemâncate au fost crescute,
 • valorile tensionale și ale lipidelor plasmatice au fost de asemenea crescute, prin urmare
 • au fost mai predispuși să prezinte hipertensiune arterială și obezitate.

Prakash Deedwania atrage atenția că obiceiurile alimentare, printre care se numără și servirea unui mic dejun echilibrat zi de zi, se formează încă din copilărie. La copii, evitarea micului dejun poate avea un impact negativ asupra sănătății, dramatic de altfel, având în vedere ratele de obezitate tot mai mari la vârsta copilăriei. Lipsa măsurilor dietetice pentru corectarea acestui neajuns poate duce la un risc cardiovascular semnificativ mai crescut în viața adultă.

Potrivit profesorului Deedwania, persoanele care sar peste micul dejun în încercarea disperată de a scădea în greutate, sfârșesc prin a face alegeri alimentare nepotrivite în cea de a doua parte a zilei, fapt care le sabotează eforturile de a slăbi. Evitarea micului dejun a fost asociat și cu alterarea ritmului circadian și cu dezechilibre hormonale de asemenea, punctează Deedwania.


Sursa: News-Medical.Net

Data actualizare: 04-10-2017 | creare: 04-10-2017 | Vizite: 2225
Bibliografie
Skipping breakfast may increase the risk of atherosclerosis, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20171003/Skipping-breakfast-may-increase-the-risk-of-atherosclerosis-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Pentru sănătatea inimii, luați cu precauție suplimente de calciu!
 • Micul dejun este sau nu cea mai importantă masă a zilei?
 • Cum puteți reduce riscul cardiovascular în 7 pași
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum