Legătura dintre flora intestinală și evoluția endometriozei
Autor: Airinei Camelia

Endometrioza este o afecțiune care afectează aproximativ 196 de milioane de femei din întreaga lume și se caracterizează prin durere pelvină și infertilitate. Aceasta se dezvoltă atunci când mucoasa din interiorul uterului se atașează de țesuturile din jur, cum ar fi intestinele sau membrana care învelește cavitatea abdominală, cauzând sângerări, dureri și alte simptome.
Cercetătorii au eliminat microbiomul intestinal la șoareci prin utilizarea antibioticelor și au descoperit că acestea au prezentat leziuni endometriale mai mici comparativ cu șoarecii care au păstrat microbiomul. În plus, când șoarecii care nu au microbiom au primit microbiom de la șoareci cu endometrioză, leziunile au crescut la dimensiunea celor din șoarecii care au păstrat microbiomul. Aceste descoperiri sugerează că bacteriile intestinale alterate conduc la progresia bolii. În schimb, microbiomul uterin nu pare să afecteze progresia bolii.
Echipa de cercetători a descoperit, de asemenea, un nou tip de metaboliți derivați din microbiom care au fost semnificativ alterați în fecalele șoarecilor cu endometrioză. Studiile sugerează că anumite comunități de microbiom și/sau metaboliții lor pot contribui la progresia endometriozei și că modificarea compoziției acestor comunități ar putea ajuta la controlul bolii la pacienții umani.
De asemenea, studiul sugerează că analiza metaboliților microbiomului din probe de fecale umane ar putea fi utilizată ca un instrument de diagnostic. Cercetătorii investighează dacă unii dintre acești metaboliți ar putea fi utilizați ca strategie terapeutică.
sursa: News Medical
foto: Baylor College of Medicine
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Jumătate din femeile ce își fac mamografii anual primesc rezultate fals pozitive după zece ani
- Extractul de ceai verde ar putea fi utilizat ca un tratament natural împotriva unei game largi de tulburări ginecologice benigne
- Dieta ketogenică ar putea fi o terapie pentru sindromul ovarelor polichistice
- Screening-ul mamografic, recomandat cu 5-8 ani mai devreme pentru femeile care au rude de gradul I cu cancer de sân
- Branca ursului m-ar ajuta???
- Endometrioza - recomandare medic
- Endometrioza
- Efectele anesteziei
- Endometrioza-steriletul ajuta ?
- Vreu sa stiu daca mai pot ramane insarcinata sa
- Yasmin dupa operatie pt endometrioza
- Endometrioza pelvina
- Ce inseamna adenomioza si daca in cazul adenomiozei este posibil a se ramana insarcinata?
- Adenomioza sau endometrioza