Legătura dintre microorganismele intestinale, activitatea fizică și sănătate

©

Autor:

Legătura dintre microorganismele intestinale, activitatea fizică și sănătate
Sanna Lensu, medic specialist al Academy of Finland Research, analizează într-un nou studiu conexiunile dintre microorganismele întâlnite la nivel intestinal și starea de sănătate generală, mai ales în rândul atleților. Conform acesteia, anumiți microbi au avut potențialul de îmbunătățire a stării de sănătate a acestora, iar alții au fost capabili să le sporească performanțele sportive.
Funcțiile microorganismelor de la nivel intestinal sunt variate, printre ele numărându-se și producerea de neurotransmițători care reglează funcțiile sistemului nervos central. De asemenea, aceștia produc vitaminele necesare organismului și previn apariția inflamațiilor, mai ales la acest nivel. În plus, acești microbi protejează împotriva infecțiilor cu organisme patogene, ce se pot fixa în locul lor pe intestin dacă acestea lipsesc.

Conform unor studii anterioare, exercițiul fizic diversifică microbiomul intestinal și produce acumularea suplimentară de microorganisme care potențează performanțele sportive ale atleților. Exemple de astfel de microbi sunt Akkermansia și Veillonella, cele din urmă având capacitatea de a dezintegra acidul lactic ce se acumulează în timpul activităților fizice în mușchi și care determină febra musculară.

Cercetătorii au analizat șobolani de laborator pe care i-au împărțit în funcție de felul în care aleargă, observând că cei cu potențial sportiv mai bun erau mai sănătoși din punct de vedere metabolic decât ceilalți. De asemenea, aceștia au observat și faptul că, după o perioadă de oprire a efortului fizic, modificările benefice asupra microbiomului intestinal au început să dispară.

Medicul recomandă consumul de alimente bogate în fibre, deoarece microorganismele de la nivel intestinal sunt capabile de îmbunătățirea metabolismului glucidic prin dezintegrarea acestora și formarea de acizi grași. În plus, sfatul acesteia este ca mesele copiilor să conțină legume cu cinci culori diferite și să fie cât mai proaspete posibil.

Pe de altă parte, aceasta avertizează că snack-urile proteice, dulciurile și fast-food-ul conțin o multitudine de aditivi alimentari ce pot fi dăunători microbilor intestinali și, implicit, sănătății organismului uman.

sursa: News Medical
foto: University of Jyväskylä

Data actualizare: 30-03-2022 | creare: 30-03-2022 | Vizite: 318
Bibliografie
Exploring the vital connection between gut microbes, physical activity, and health, link: https://www.news-medical.net/news/20220326/Exploring-the-vital-connection-between-gut-microbes-physical-activity-and-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Loțiunea pe bază de bacterii benefice pentru infecțiile pielii
  •