Legumele cu frunze verzi, importante pentru o bună digestie

©

Autor:

Legumele cu frunze verzi, importante pentru o bună digestie
Cercetătorii sugerează că un anumit tip de zaharid conținut de legumele cu frunze verzi favorizează digestia. Acest zaharid hrănește bacteriile bune din intestinul nostru care se ocupă de digestie, neutralizând bacteriile rele.

Cunoscut și sub denumirea de sulfo-chinovoză (SQ), acest monozaharid este singurul care conține sulf. Sulful este un mineral important, al treilea ca și cantitate în organismul uman. Acesta intră în compoziția aminoacidului esențial metionina și a aminoacizilor neesențiali cistina și cisteina. Aminoacizii intră în structura proteinelor cu rol major în formarea celulelelor și țesuturilor, îndeplinind funcții vitale de hormoni, enzime și anticorpi.

Când bacteriile „manancă” această moleculă de zahăr, din ea se eliberează sulf, care ajunge în mediul intern și este refolosit, intrând în ciclul sulfului. SQ se găsește în frunzele verzi ale spanacului, în broccoli, varză kale și pătrunjel.

SQ este produsă de toate plantele verzi în procesul de fotosinteză. Cu cât este mai verde planta, cu atât conține mai multă SQ. Singura problemă în ceea ce privește monozaharidul este faptul că oamenii nu au capacitatea de a o digera. La momentul actual, ea este folosită de bacteriile din intestin pentru a se dezvolta iar acest lucru prezintă beneficii și pentru noi.

Deși în ultimele 5 decenii cercetătorii au încercat să afle mecanismele prin care bacteriile din intestin extrag molecula de zahăr pentru a o utiliza ca și sursă de energie, abia de curând o echipă de cercetători australieni a descoperit răspunsul. Cercetătorii au identificat o enzimă denumită YihQ, cu ajutorul căreia bacteriile captează, absorb și metabolizează molecula de zahăr care conține sulf.

În intestinul nostru există tulpini de E.coli cu un rol esențial împotriva dezvoltării și colonizării bacteriilor rele. E.coli și restul bacteriilor bune utilizează SQ ca și sursă de energie, lăsând bacteriile rele fără hrană. În acest fel, consumul de frunze verzi poate ajută bacteriile bune să se dezvolte, aducând beneficii asupra procesului de digestie.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul Nature Chemical Biology.

Rezultatele ar putea ajuta la descoperirea unei noi clase de antibiotice. Echipa de cercetători sugerează elaborarea unui tip de antibiotice care conțin SQ și care ar putea ucide bacteriile periculoase precum Salmonella (implicată în toxiinfecțiile alimentare).

Sursa: Science Alert

Data actualizare: 21-12-2018 | creare: 14-03-2016 | Vizite: 831
Bibliografie
Here's why leafy green vegetables are key for good digestion, link: http://www.sciencealert.com/scientists-discover-how-a-weird-sugar-in-leafy-greens-protects-your-gut-from-bad-bacteria
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.