Postul intermitent poate contribui la vindecarea leziunilor nervoase

©

Autor:

Postul intermitent poate contribui la vindecarea leziunilor nervoase
Postul intermitent poate influența activitatea bacteriilor de la nivelul intestinului, cu stimularea refacerii structurilor nervoase lezate, conform unui studiu publicat recent de oamenii de știință de la Imperial College London.

Cercetătorii au observat cum postul poate duce la stimularea producției de bacterii ce aparțin microbiomului intestinal, cu secreța unui metabolit numit acid 3-indolepropionic. Acesta este indispensabil regenerării axonilor, structură unică a neuronului. Axonii au rolul de a emite semnale electrochimice prin sinapse, pentru a transmite informația nervoasă spre alte celule.


Studiul publicat în Nature a fost realizat cu ajutorul animalelor de laborator. Clostridium sporogenesis este responsabil de producerea acidului 3-indolepropionic, identificându-se atât în intestinele oamenilor, cât și ale șobolanilor. Acidul 3-inolepropionic se mai poate identifica în circulația sangvină.

Au mai fost realizate în trecut studii care să analizeze efectele postului intermitent, însă acesta este primul publicat care explică mecanismul de acțiune exact al postului asupra celulelor sistemului nervos, cu potențial de tratare a leziunilor nervoase.

A fost zdrobit în laborator nervul sciatic al șobolanilor, acesta fiind cel mai lung nerv din corp. Aproximativ 50% dintre șobolani au fost supuși apoi postului intermitent (au mâncat din plăcere, alternat cu perioade mai lungi de pauză), în timp ce restul grupului a consumat mâncare fără restricții.

Dietele au fost alese pentru o perioadă de 10 până la 30 de zile. Conform măsurătorilor ulterioare, lungimea axonilor regenerați a fost dublă la șobolanii care au ținut post intermitent.

Cercetătorii au observat faptul că acidul 3-inolepropionic din sângele șobolanilor a fost crescut semnificativ la cei care au ținut post intermitent.

Pentru a confirma faptul că metabolitul din intestin este asociat regenerării axonale, șobolanii au primit antibiotice pentru a elimina din intestin orice bacterie. Ulterior, au primit tulpini modificate genetic de Clostridium sporogenesis. Numai cei care au produs metabolitul (acid 3-inolepropionic) au avut o capacitate crescută cu 50% de regenerare nervoasă, după doar 2-3 săptămâni de la leziune.

Terapia cu metaboliți bacterieni poate reprezenta un potențial tratament la oameni, postul intermitent fiind ușor de implementat în stilul de viață al pacienților.

Data actualizare: 01-07-2022 | creare: 01-07-2022 | Vizite: 532
Bibliografie
Intermittent fasting may help heal nerve damage, link: https://medicalxpress.com/news/2022-06-intermittent-fasting-nerve.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Microbiomul pielii rămâne stabil în timp, în ciuda unor variații externe
  • Hormonii din laptele matern influențează pozitiv flora intestinală a sugarului
  • De ce vinul și ciocolata pot declanșa migrene?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum