Lentilele de contact telescopice, o soluție inovatoare pentru afecțiunile oculare

©

Autor: Redacția ROmedic

Lentilele de contact telescopice, o soluție inovatoare pentru afecțiunile oculare
O invenție hibrid, care combină lentilele de contact telescopice cu ochelarii de vedere „inteligenți”, ar putea fi răspunsul problemelor severe de vedere.

Prezentul proiect științific a fost realizat în cadrul Universității San Diego, California, în colaborare cu specialiști ai Institutului Federal Tehnologic din Elveția și EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne).

Echipa de specialiști care a lucrat la dezvoltarea noului dispozitiv ocular a plecat de la premisa că soluțiile clasice oferite pacienților cu tulburări de vedere nu sunt tocmai practice și eficiente, fiind, totodată, inestetice.

Lentilele inovatoare se adresează în principal persoanelor cu degenerescență maculară legată de vârstă, dar pot fi utilizate cu succes și de către pacienții cu alte afecțiuni oculare.

La nivel mondial, aproximativ 285 de milioane de persoane se confruntă cu probleme severe de vedere, unele având ca finalitate iminentă orbirea.

Dispozitivul optic îi permite purtătorului să-și ajusteze calitatea vederii dintr-o singură clipire. Lentilele sunt prevăzute cu o funcție specială, cu ajutorul căreia utilizatorul poate modifica distanța focală. Astfel, acesta poate capta imagini de o claritate superioară de la distanțe mari, reușind să perceapă inclusiv detaliile.

Dispozitivul mărește de 2,8 ori obiectele aflate la distanță și răspunde doar clipirilor voluntare de ochi, nu și celor reflexe.

Lentilele au o grosime de 1,55 mm și sunt prevăzute cu un telescop minuscul. Pentru a-i permite utilizatorului să le poarte și perioade mai lungi de timp, acestea au fost concepute cu canale de aerisire 0,1 mm, așa încât suprafața oculară să fie oxigenată corespunzător.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 21-05-2019 | creare: 03-03-2015 | Vizite: 3376
Bibliografie
Telescopic contact lens shows promise for AMD, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/289504.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Igiena şi folosirea corectă a lentilelor de contact
  • FDA a aprobat lentilele de contact cu efect de protecție solară
  • Ochelari care pot reduce progresul miopiei la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum