Material folosit pentru a crește durabilitatea plasticului, asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare

©

Autor:

Material folosit pentru a crește durabilitatea plasticului, asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare

Într-un studiu efectuat la șoareci, o echipă de cercetători de la Universitatea din California a descoperit că ftalatul de diciclohexil (DCHP), un plastifiant utilizat pe scară largă pentru a face plasticul mai durabil, a dus la creșterea nivelului de colesterol în plasmă.
Materialele plastice, parte a vieții moderne, sunt utile, dar pot reprezenta o provocare semnificativă pentru mediu și pot constitui, de asemenea, o problemă de sănătate. Expunerea la substanțe chimice asociate plasticului, cum ar fi substanța chimică de bază bisfenolul A și plastifianții ftalați, poate crește riscul de boli cardiovasculare umane. Mecanismele de bază care cauzează problemele de sănătate au rămas însă mult timp evazive. Un nou studiu, condus de cercetători de la Universitatea din California, descrie modul în care un ftalat utilizat la scară largă crește riscul pentru anumite boli severe.

Cercetătorii au descoperit că ftalatul de diciclohexil se leagă puternic de un receptor numit receptor pregnane X sau PXR. Experimentele arată că DCHP provoacă creșterea nivelului de colesterol prin țintirea semnalizării PXR intestinale. Echipa de cercetători a descoperit, de asemenea, că șoarecii expuși la DCHP aveau în intestine „ceramide” cu circulație mai mare, o clasă de molecule de lipide ceroase asociate cu risc crescut de boli cardiovasculare la oameni, într-un mod care era dependent de PXR.

„De asemenea, acest lucru indică rolul potențial important al PXR în contribuția la efectele nocive ale substanțelor chimice asociate plasticului asupra sănătății cardiovasculare la oameni”, au declarat autorii.

sursa: Science Daily
foto: University of California, Riverside


Data actualizare: 05-12-2021 | creare: 05-12-2021 | Vizite: 205
Bibliografie
Study links high cholesterol, cardiovascular disease to plastics, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211201085157.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale a fost asociat cu reducerea mortalității (meta-analiză)
  • Untul nu crește riscul cardiovascular (meta-analiză)
  • Meta-analiză: creșterea gradului de activitate fizică reduce riscul pentru 5 boli cronice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum