Medicamentele pe bază de acizi grași omega-3 scad nivelul trigliceridelor din sânge

©

Autor:

Medicamentele pe bază de acizi grași omega-3 scad nivelul trigliceridelor din sânge
Un nivel crescut de trigliceride (peste 200 mg/dL) poate afecta sănătatea generală a unei persoane, asocierea dintre anumite condiții medicale severe, precum ateroscleroză sau pancreatită cu nivelul mare al trigliceridelor fiind justificată de numeroase studii. Există, de asemenea, suficiente cercetări care confirmă faptul că nivelul crescut de trigliceride constituie un factor de risc pentru atacul de cord și accidentul vascular cerebral.
Din motivele enumerate, controlul nivelului trigliceridelor este esențial pentru păstrarea în parametrii optimi a sănătății. Un stil de viață sănătos, ce se traduce prin efectuarea zilnică de exerciții fizice, evitarea zaharurilor și limitarea consumului de alcool, poate ajuta la reducerea trigliceridelor. Totodată, medicația cu acizi grași omega-3 pe bază de rețetă poate să fie eficientă. Conform Asociației Americane a Inimii, nivelul trigliceridelor din sânge scade cu 20-30% în rândul persoanelor cu un nivel crescut al trigliceridelor, în urma administrării medicamentelor pe bază de acizi grași omega-3.

În urma revizuiri datelor oferite de 17 studii clinice randomizate, cercetătorii au ajuns la concluzia că tratamentul cu oricare dintre medicamentele cu acizi grași omega-3 disponibile este eficient și poate fi utilizat în siguranță pentru reducerea nivelului trigliceridelor, chiar și în combinație cu medicamente cu statină, care reduc colesterolul. Doza eficientă pentru acizii grași pe bază de rețetă ce poate fi administrată zilnic este de patru grame. Aceste medicamente au fost eficiente atât în combinație cu medicamentele cu statină, de regulă folosite pentru reducerea nivelului colesterolului, cât și singure. Administrarea în mod combinat a medicamentelor pe bază de acid eicosapentaenoic cu medicamentul cu statină a dus, în cadrul studiilor, la o reducere cu 25% a atacurilor de cord, accidentelor vasculare sau a morților din cauză cardiovasculară, în rândul celor cu trigliceride crescute.

În contradicție cu percepția generală, medicamentele care combină două tipuri de acizi grași (acid eicosapentaenoic și acid docosahexaenoic), utilizate pentru reducerea nivelului trigliceridelor, nu cresc nivelul colesterolului LDL în rândul persoanelor cu un nivel al trigliceridelor cuprins între 200 și 399 mg/dL. În schimb, atunci când medicamentul este administrat persoanelor cu nivelul trigliceridelor peste 500 mg/dL, pot exista creșteri ale colesterolului rău.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 26-08-2019 | creare: 26-08-2019 | Vizite: 768
Bibliografie
Prescription omega-3 fatty acid medications effectively lower high triglycerides, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/08/190819082438.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • A fost creată carnea de vită cu proprietățile nutriționale ale peștelui
  • Suplimentarea dietei cu Omega-3 a fost asociată cu reducerea depresiei (meta-analiză)
  • Suplimentarea cu acizi grași Omega-3 și vitamine B ar putea reduce nivelul homocisteinemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum