Menținerea unei tensiuni arteriale scăzute poate fi benefică pentru sănătatea creierului și prevenirea bolilor neurodegenerative

©

Autor:

Menținerea unei tensiuni arteriale scăzute poate fi benefică pentru sănătatea creierului și prevenirea bolilor neurodegenerative
O nouă cercetare realizată de oamenii de știință de la Universitatea din Texas din San Antonio (UT Health San Antonio) arată modul în care creierul poate beneficia de o scădere constantă a tensiunii arteriale. Cercetarea, publicată în jurnalul JAMA Network Open, este o analiză a studiului Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT), un studiu clinic multicentric care a comparat controlul intensiv al tensiunii arteriale cu controlul standard.
SPRINT a înrolat participanți cu hipertensiune arterială cu vârsta de minimum 50 de ani, care nu sufereau de diabet la momentul înscrierii în studiu și care nu aveau antecedente de accident vascular cerebral. Studiul a avut ca obiectiv compararea tratamentelor agresive menite să reducă tensiunea arterială (controlului intensiv al tensiunii arteriale sistolice cu un obiectiv mai mic de 120 mm Hg) cu un tratament standard (controlul standard cu un obiectiv mai mic de 140 mm Hg).

Rezultatele studiului arată că scăderea tensiunii arteriale sistolice la sub 120 mm Hg este mai eficientă în păstrarea sănătății creierului. Descoperirea este importantă, deoarece hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru dezvoltarea bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer și accidentul vascular cerebral.

Dr. Mohamad Habes, autorul corespondent al studiului și profesor asistent de radiologie la Institutul Glenn Biggs pentru Alzheimer și Boli Neurodegenerative, a declarat că „scăderea tensiunii arteriale sistolice la sub 120 mm Hg este mai eficientă în păstrarea sănătății creierului în comparație cu obiectivele standard ale tratamentului”. El a subliniat importanța menținerii unei tensiuni arteriale sănătoase pentru sănătatea creierului și prevenirea bolilor neurodegenerative.

sursa: News Medical
foto: UT Health Newsroom

Data actualizare: 26-04-2023 | creare: 26-04-2023 | Vizite: 230
Bibliografie
Study shows how the brain benefits from consistently lower blood pressure, link: https://www.news-medical.net/news/20230424/Study-shows-how-the-brain-benefits-from-consistently-lower-blood-pressure.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inhibitorii de interfață: o potențială terapie împotriva neurodegenerării
  • Un test de sânge simplu poate descoperi cu acuratețe neurodegenerarea
  • Ribozomii, implicați în diferite patologii neurodegenerative, inclusiv în boala Parkinson
  •