Metformina ar putea reduce riscul de osteoartrită

©

Autor:

Metformina ar putea reduce riscul de osteoartrită
Un studiu recent publicat în JAMA Network Open a evaluat relația dintre utilizarea metforminei și incidența osteoartritei în rândul adulților cu diabet zaharat de tip 2.
Studiul a implicat datele din decembrie 2003 până în decembrie 2019 aparținând pacienților cu diabet tip 2 în vârstă de 40 de ani sau mai mult, incluși în baza de date Optum Clinformatics Data Mart.

Cercetătorii au efectuat o potrivire a scorului de tendință 1:1 pentru a crea o cohortă de noi utilizatori de tratament cu metformină sau sulfoniluree, luând în considerare sexul, vârsta, scorurile de comorbiditate Charlson, durata tratamentului și rasa.

Rezultatele primare ale grupurilor de studiu au fost osteoartrită cu debut nou și înlocuirea articulației genunchiului sau șoldului. Astfel, studiul a constatat că metformina a redus riscul de osteoartrită cu debut nou cu 24% în comparație cu tratamentul cu sulfoniluree, în timp ce nu au fost observate diferențe semnificative în riscurile de înlocuire a articulațiilor.

În concluzie, studiul sugerează că tratamentul cu metformină poate avea un efect protector asupra incidenței osteoartritei la pacienții cu diabet zaharat.

sursa: News Medical
foto: Crevis / Shutterstock

Data actualizare: 27-03-2023 | creare: 27-03-2023 | Vizite: 242
Bibliografie
Metformin may reduce the risk of osteoarthritis, link: https://www.news-medical.net/news/20230327/Metformin-may-reduce-the-risk-of-osteoarthritis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Osteoartrita ar putea fi prevenită prin dietă și sport
  • Beneficiile tratamentului pe termen lung cu metformin la femeile cu SOP (sindromul ovarului polichistic)
  • Cheia prevenției și tratamentului osteoartritei, în sfârșit descifrată
  •