Cheia prevenției și tratamentului osteoartritei, în sfârșit descifrată

©

Autor:

Cheia prevenției și tratamentului osteoartritei, în sfârșit descifrată
Cercetătorii de la institutul The Scripps Research Institute (TSRI) din San Diego au descoperit ceea ce pare a fi esența sănătății articulare: FoxO - proteina care ar putea trata osteoartrita.

Osteoartrita, sau boala articulară degenerativă este una dintre cele mai întâlnite și mai debilitante afecțiuni a populației occidentale. Boala este caracterizată de distrugerea cartilajului - substanța care amortizează contactul între capetele oaselor, fiind mai întâlnită la genunchi, șold și articulațiile mâinii.

În studiul de față, Dr. Martin Lotz de la departamentul de medicină moleculară al institutului și echipa sa a analizat rolul proteinelor FoxO în sănătatea articulară. Astfel, s-a observat la șoarecii fără aceste proteine în cartilaj o degenerare articulară semnificativă, la o vârstă tânără, comparativ cu șoarecii de control. În plus, animalele fără acest tip de proteine au arătat o predispoziție pentru leziuni de cartilaj în timpul testelor de antrenament fizic, precum și o predispoziție pentru dezvoltarea osteoartritei posttraumatice cauzate de leziunile la genunchi.

La o analiză mai amănunțită s-a observat că șoarecii deficienți în FoxO aveau anomalii în cadrul procesului natural de regenerare celulară, precum și anomalii ale procesului prin care clulele sunt protejate de leziunile produse de radicalii liberi. În plus, acești șoareci nu produceau un nivel suficient de lubricină - o proteină care ajută la protejarea cartilajului de uzură.

Potrivit autorilor, proteina FoxO regulează expresia genelor importante pentru sănătatea articulară și controlul inflamației și a autofagiei (regenerarea celulară). Astfel se justifică probleme cauzate de lipsa proteinei din cartilaj.

La finalul studiului, cercetătorii au verificat dacă ridicarea nivelului de proteine FoxO poate remedia mecanismele de „întreținere” al articulațiilor.

Crescând exprimarea proteinei FoxO în celulele prelevate de la bolnavii cu osteoartrită, cercetătorii au reușit să normalizeze expresia genelor asociate cu inflamația și autofagia, restaurând totodată producția de lubricină.

Concluzia cercetătorilor este că amplificarea expresiei și activității proteinei FoxO ar putea reprezenta o strategie de prevenție și chiar de tratare a osteoartritei.

Sursa: Medical News Today.

Data actualizare: 21-02-2018 | creare: 21-02-2018 | Vizite: 1099
Bibliografie
Osteoarthritis: Could researchers have found the key to prevention?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/320951.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Nanotehnologie pentru detectarea biomarkerilor moleculari ai osteoartritei
  • Embolizarea arterelor geniculare (GAE) - operația pentru osteoartrita genunchiului ce poate diminua durerea
  • Au fost identificate 9 noi gene asociate cu osteoartrita
  •