Scăderea în greutate poate încetini degenerarea articulației genunchiului - confirmat de studiu

©

Autor:

Scăderea în greutate poate încetini degenerarea articulației genunchiului - confirmat de studiu
Obezitatea este un factor de risc cunoscut pentru osteoartrită, iar acum rezultatele unui studiu condus de Universitatea din California au arătat că scăderea în greutate reduce semnificativ procesul de degenerare a articulației genunchiului la persoanele afectate. Mai specific, după ce au pierdut 5 sau 10% din greutatea corporală pe parcursul a patru ani, adulții obezi au înregistrat o rată mai lentă a degenerării articulației genunchiului, comparativ cu cei care și-au păstrat greutatea corporală.

Osteoartrita este cauzată de distrugerea cartilajului - țesutul care protejează articulația și permite mișcarea lină. Greutatea corporală în exces pune o presiune ridicată pe aceste articulații și duce la lezarea cartilajului. În plus, un volum mare de grăsime poate duce la dezvoltarea substanțelor din sânge care produc inflamație - un alt factor de risc pentru osteoartrită.

Autorii studiului de față au investigat efectul pierderii în greutate asupra degenerării structurilor genunchiului: menisc, cartilaj articular, măduva osoasă. Pentru aceasta, au folosit imaginile RMN.

640 de persoane supraponderale și obeze cu osteoartrită ușoară până la moderată
au fost urmărite pe o perioadă de 48 de luni. Pacienții au fost clasați în trei grupe:
 • persoane care au pierdut mai mult de 10% din masa corporală,
 • persoane care au pierdut 5 până la 10% din greutate și
 • grupul de control format din persoane care și-au păstrat greutatea.

Rezultatele au arătat că pacienții cu 5% scădere în greutate au avut o degenerare a cartilajului mai lentă decât cei care și-au menținut greutatea. La persoanele cu 10% scădere în greutate încetinirea degenerării a fost chiar mai accentuată. Pe lângă efectul asupra cartilajului, autorii studiului au mai observat o degenerare mai lentă a meniscului. Studiul a fost publicat în revista Radiology.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 21-11-2021 | creare: 02-05-2017 | Vizite: 1478
Bibliografie
1. Osteoarthritis: Knee joint degeneration slowed with weight loss, study confirms, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317205.php
2. Weight loss can slow down knee joint degeneration, link: https://medicalxpress.com/news/2017-05-weight-loss-knee-joint-degeneration.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Nanotehnologie pentru detectarea biomarkerilor moleculari ai osteoartritei
 • Embolizarea arterelor geniculare (GAE) - operația pentru osteoartrita genunchiului ce poate diminua durerea
 • Au fost identificate 9 noi gene asociate cu osteoartrita
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum