Metformina: necunoscutele celui mai prescris medicament
©
Autor: Airinei Camelia

Echipa a identificat noi factori implicaÈ›i în controlul gluconeogenezei, cum ar fi factorul de diferenÈ›iere a creÈ™terii 15 (GDF15), care reduce nivelurile proteinelor implicate în acest proces. De asemenea, studiul subliniază rolul important al căii TGF-β în progresia bolilor metabolice asociate ficatului È™i posibilitatea acesteia de a influenÈ›a gluconeogeneza, sugerând necesitatea unor terapii combinate care să ia în considerare diferiÈ›i factori pentru o mai bună gestionare a bolii.
Mecanismul de acÈ›iune al metforminei, cel mai comun medicament prescris pentru tratamentul diabetului, a fost, de asemenea, mai bine elucidat, arătând că inhibă gluconeogeneza prin reducerea activității complexului IV al lanÈ›ului transportor de electroni mitocondrial, un efect independent de activarea proteinei AMPK, cunoscută până acum. Metforminul influenÈ›ează È™i gluconeogeneza prin efectele sale asupra intestinului, stimulând captarea glucozei È™i producÈ›ia de metaboliti care inhibă sinteza hepatică a glucozei.
Aceste descoperiri deschid calea pentru dezvoltarea de noi strategii terapeutice vizând îmbunătățirea controlului glicemic la pacienÈ›ii cu diabet de tip 2, subliniind importanÈ›a continuării cercetărilor pentru a descoperi È™i alte mecanisme prin care GDF15 È™i alte molecule pot regula gluconeogeneza hepatică. Aceasta are implicaÈ›ii semnificative pentru îmbunătățirea managementului diabetului zaharat de tip 2, o problemă majoră de sănătate publică la nivel global.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 12-06-2024 | creare: 12-06-2024 | Vizite: 241
Bibliografie
New therapeutic targets to fight type 2 diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/06/240607121434.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Scorțişoara, efecte benefice împotriva diabetului
- O simplă ajustare a primei mese din zi poate fi foarte benefică pacienților cu diabet zaharat
- Cartofii pot îmbunătăți sănătatea cardiometabolică la persoanele cu diabet zaharat de tip 2
- O descoperire majoră către noi tratamente pentru diabetul de tip 1 și 2
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ora medicamente diabet
- Diabet tip 2
- Diabet
- O sa inversez posibilul diabet sau prediabet și o sa devin nutritionist
- Semaglutida (Rybelsus)și glucophage
- Diabetul se vindeca?