Consumul prenatal de fructe accelerează dezvoltarea cognitivă a bebelușului

©

Autor:

Consumul prenatal de fructe accelerează dezvoltarea cognitivă a bebelușului
Zicala „un măr pe zi ține doctor departe” este pe cât de veche, pe atât de devărată și nu se reduce doar la consumul de mere. Se știe că prezența fructelor în alimentație reduce riscul apariției unor afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă și atacul cerebral, însă un nou studiu relevă importanța consumului de fructe încă din mediul intrauterin.

Potrivit studiul publicat în revista EbioMedicine, copiii ai căror mame au consumat mai multe fructe în timpul sarcinii au avut rezultate mai bune la testele de dezvoltare la vârsta de un an. Descoperirea a fost făcută analizând datele studiului Canadian Healthy Infant Longitudinal Development (CHILD) - un studiu tip cohortă de nivel național, ce a implicat mai mult de 3.500 de copii canadieni și familiile lor.

„Am dorit să vedem dacă putem afla factorii ce influențează dezvoltarea cognitivă. Astfel am descoperit cum consumul de fructe pe perioada sarcinii poate prezice stadiul de dezvoltare cognitivă. Cu cât mama a consumat mai multe fructe, cu atât copilul a avut rezultate mai bune la teste”, spune Piush Mandhane, profesor de pediatrie la Facultatea de Medicină si Stomatologie a Universității Alberta.

Dacă mamele au consumat în medie șase - șapte fructe sau porții de fructe pe zi, copiii au avut șase sau șapte puncte peste media generală la testele de inteligență la vârsta de un an. „Cu cât un bebeluș stă mai mult în burta mamei, cu atât dezvoltarea sa este mai bună. Practic, dieta mamei care include una sau mai multe porții zilnice de fructe echivalează cu o săptămână în plus la vârsta gestațională”, spune Mandhane.

Totuși cercetătorii avertizează în privința consumului exagerat de fructe, având în vedere că nu au fost analizate posibilele complicații asociate cu aportul mărit de fructoză naturală, cum ar fi diabetul gestațional și greutatea mare a fătului la naștere.

Pe viitor, se dorește continuarea cercetărilor pentru a vedea dacă efectele benefice ale consumului prenatal de fructe se extind dincolo de vârsta de un an și dacă poate influența și dezvoltarea cognitivă în zona funcțiilor executive - planificarea, organizarea și memoria funcțională.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 27-05-2016 | creare: 27-05-2016 | Vizite: 1431
Bibliografie
Prenatal fruit consumption boosts babies' cognitive development, link: http://medicalxpress.com/news/2016-05-prenatal-fruit-consumption-boosts-babies.htmlv
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de fructe proaspete poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral
  • Consumul crescut de fructoză în cursul sarcinii ar putea crește riscul cardiometabolic la copil
  • Consumul crescut de fructe și legume te face mai fericit
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum